TV
2022. gada 20. jūlijs, 06:14

Kā tad bez Mildiņas un Zentas? "UgunsGrēka" zvaigznes Regīna Devīte un Ilze Vazdika ar prieku atgriežas leģendārajās lomās

Ieva Valtere

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Pēc septiņu gadu pauzes sākts filmēt leģendārā seriāla "UgunsGrēks" turpinājums, kurā satiksim daudzus iemīļotus varoņus, tostarp Zentiņu un Mildiņu! Lūk, atklājam, kādas šodien izskatās abas nesamierināmās varones un kā atgriešanos seriālā uzņēmušas aktrises Regīna Devīte un Ilze Vazdika.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atceramies, ka «UgunsGrēka» ziedu laikos tūristi «gāza no kājām» viesnīcas, kas tika parādītas seriālā, lai paviesotos Pētersona istabās, Mildiņas virtuvē un tamlīdzīgi, un liels bija viņu pārsteigums, uzzinot, ka pils teritorijā seriālam filmēti tikai ārskati un kaislības pie dīķa, kurā slīcis un izglābts ne viens vien seriāla varonis, bet viss pārējais uzņemts speciāli izbūvētā paviljonā Rīgā. Nu tas ir īstenojies – seriāls tik tiešām tiek filmēts īstas pils – Bīriņos – gaiteņos, viesnīcas istabiņās, virtuvē un citās telpās, ko seriāla fani pēc tam varēs skatīt savām acīm.

Kā tad bez Mildiņas un Zentas?!

«Zvans bija diezgan pasen. Zvanīja režisore Inta Gorodecka un vaicāja, vai esmu ar mieru. Nu, protams, ka biju ar mieru, kā var «UgunsGrēkam» atteikt, bet neticēju savām ausīm – no prieka laukos mežā kliedzu,» pirmo reakciju atceras Zentas lomas atveidotāja Regīna Devīte.

«Reakcija bija šoks. Kad man zvanīja, iekliedzos – nu kas par vājprātu, vai tiešām?! Jā, jā, tiešām; un kur tad bez Mildiņas, to nemaz nevarot! Paliku pie klausules uz pauzes, vajadzēja domāt, vai tiešām to varēšu izdarīt, jo uz skatuves, redz, jau divus gadus kā neesmu kāpusi, vairs nejūtos stipra uz kājām. Bet seriālā varēšu, tur var izgrozīt visādi, tā arī piekritu. Bet izbrīns bija milzīgs,» turpina Mildas lomas atveidotāja Ilze Vazdika.

Seriāla "UgunsGrēks. Atgriešanās" filmēšana

Seriāla "UgunsGrēks. Atgriešanās" filmēšana.

gallery icon
26

«Man uzreiz pateica, ka visi vecie kolēģi ir piekrituši. Izjūtas? Ir liels prieks un reizē arī bail. No sākuma bija stress – vai atcerēšos, kas jādara. Aiz uztraukuma aizmirsu, ka kamera ir mans partneris, dīvaina sajūta ir, bet ne katastrofa – ka nezinātu, ko darīt. Tas tiešām ir ārkārtīgi jauki – kaut uz mirklīti atgriezties un satikties,» stāsta Devīte.

Visus šos septiņus gadus, kopš seriālu uzskatījām par pabeigtu uz visiem laikiem, Regīna dzīvojusi Zentas ēnā, bet tas aktrisi nesatrauc. «Noliku visu malā, atvadījos, mēģināju tikt vaļā, bet nekā… Joprojām uz ielas mani notur par Zentu, esmu ar to samierinājusies, ka tā ir mana mūža loma. Tāpēc nepārdzīvoju, ka netieku no tās vaļā. Ļoti gribas izdarīt labi, lai šī atgriešanās ir tāda, kas visus priecē.»

«Tā tas turpinās!»

Par pirmo filmēšanas dienu Vazdika teic, ka «aizgājis kā vecam cīņas zirgam», nebijis tik traki. «Kā ieraugu Devīti, tā esam abas gatavas ieiet tēlos. Tāpat Milda netur Zentu par normālu cilvēku, un tā mēs abas joprojām kasāmies. Tā tas turpinās,» par atkalredzēšanos smejot turpina Mildas lomas atveidotāja un noslēpumaini turpina: «Ar viņu attiecības nemainās, redzēs, kas būs ar Leonu.» Pagaidām – seriāla sākumā – filmēšanā Mildiņa apgrozās viesnīcas foajē, vai omulīgā pavārīte tā gaitā nokļūs arī līdz virtuvei un plītij, pie kuras 11 gadus bija viņas īstā vieta, rādīs laiks. Pagaidām viss miglā tīts…

foto: Publicitātes
Ilze Vazdika.

Pirmās filmēšanās dienas piedzīvojusi arī Zentas lomas atveidotāja. Viena bijusi īpaši saspringta, jo pie kamerām pavadījusi divpadsmit stundas. «Gandrīz galu dabūju, filmējoties no astoņiem rītā līdz astoņiem vakarā, bet esmu ļoti lepna, ka to izdarīju. Man nomainījās trīs partneri, bet es visu laiku strādāju.»

«Zenta ir Zenta. Viesnīcas apteksne viņa nav, bet nav arī īpašniece. Nodarbošanās ir mainījusies, bet katrā ziņā tas viss notiek viesnīcā. Mainās jau arī viņa, šajā laikā bijuši visādi notikumi, jo seriāls neturpinās no tās dienas, ar kuru beidzās, ir pagājis laiks, bet viņa bijusi pietiekoši nobriedusi personība, lai pa šiem gadiem mainītos, tas nemaz nav iespējams! Ja cilvēks ir jauns, var cerēt uz rakstura pārmaiņām, bet ne Zentas gadījumā,» komentējot, kāda atgriezusies Zenta, smej Regīna. «Savā neprātā visur, kur iet, viņa iekuļas problēmās, kā vienmēr – vispirms dara un tad tikai domā, ko ir izdarījusi. Nekas šajā ziņā nebūs mainījies.»

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Publicitātes
Regīna Devīte.

Aktrise, kas ikdienā radusi priecāties par senatnīgām lietām, novērtē, ka filmēšana notiek īstā pilī. «Mūsu vecais paviljons tika nojaukts, dekorācijas atdotas, bet nu esam īstā pilī un strādājam. «Bīriņi» ir ļoti skaista viesnīca, tā sajūta tur filmēties ir pilnīgi citādāka, nekā paviljonā, – īstāka, lai arī tehniski sarežģītāka. Tur ir tik skaists vestibils, kāpnes, griezumi kokā!»

Iespēja būt starp kolēģiem

Ar Regīnu Devīti arvien iespējams tikties Valmieras Drāmas teātrī – pirmizrādi piedzīvojis Mārtiņa Eihes režisētais Andra Kalnozola romāns «Kalendārs mani sauc», kurā Regīnai ir loma. Taču Ilze Vazdika, sākoties pandēmijai, pēc 60 uz skatuves pavadītiem gadiem teica ardievas savam Dailes teātrim. «Ikdienā staigāju ar štoku, katra trepe ir problēma. Katram jau, redz, sava vecuma rūpe. Man tās ir kustības. Bet es arī biju ļoti nogurusi no teātra, 60 gadi tomēr, no kuriem 11 gadi paralēli bija seriāls. Man nav tā, ka gribas rauties pa visu varu kaut kur, esmu savu atstrādājusi, katrs aktieris aiziet ar savu paaudzi, ar to arī viss beidzas…» par dzīves noteikumiem ar apbrīnojamu gaišumu un optimismu spriež Vazdika.

Aktrise ir priecīga, ka filmēšanās seriālā dod iespēju ne vien satikties ar kolēģiem, būt vajadzīgai un izjust tik pazīstamo gaisotni, bet arī izbraukt no Rīgas un būt cilvēkos, kas citādi vairs neesot iespējams. «Bīriņi ir tikai stundas braucienā no Rīgas. Viss ir labi noorganizēts – aizvizina mani no mājas durvīm un atpakaļ, tas ir brīnišķīgi! Ir ļoti patīkami atgriezties tajā kompānijā un būt pilī. Pie reizes redzu Latviju, tagad viss plaukst, tur tā vieta ir brīnišķīga. Būs siltāks, varēšu ārā smuki pasēdēt, viss ir labi.»

Vaicāta, kā paiet ikdiena un vai tajā nejūtas vientulīgi, aktrise atbild noraidoši. «Vientulīgi man nav nekad, jo esmu visu mūžu bijusi viena, tā kā nebija ne vīra, ne bērnu. Vienīgi drusku grūtāk iet ar produktu sagādāšanu, jo ir jānes mājās viss kaut kas, pati gatavoju ēst. Grūti smagumus nest, muguru lauž, kā jau... Bet vientulības nekādas, skatos – ak tu, kungs, atkal nākamā piektdiena klāt!» Aktrise daudz laika pavada pie televizora, skatoties latviešu seriālus. «Man patīk skatīties, kā kolēģi strādā. Visu laiku ir, ko darīt.» Starp aktrises iecienītākajiem pašmāju seriāliem esot TV3 «Nemīlētie». «Kriminālgabals, ļoti labi sataisīts, aktieri malači, katra sērija beidzas ar intrigu, nošaus kādu vai ne. Ļoti pareizi tas izveidots – ar nepacietību gaidi nākamo vakaru, lai redzētu, kas notiks tālāk. Ļoti patika arī «Radiņi».»

Bet tikties ar kolēģiem ikdienā citādi kā seriālā vairs nesanākot. «Nesen biju teātrī, lai izņemtu veselības apdrošināšanas polisi. Žagars [Dailes teātra direktors Juris Žagars – red.] par mums rūpējas, milzu pateicība viņam par to, ka mūs – vecos – tur godā. Ir divas kolēģes, ar kurām regulāri sazvanos, – Lidija Pupure un Olga Dreģe. Pie manas mājas netālu ir kafejnīca, tad nu spriežam, ka vajadzētu saņemties atsākt sezonu – satikties, pasēdēt un papļāpāt.»

Leons un Elizabete apprecas! Seriāla „UgunsGrēka” devītās sezonas noslēguma sērijas foto

gallery icon
23

Kā jau vēstīts, seriāla «UgunsGrēks» turpinājums pie skatītājiem sola ierasties rudens sākumā.