foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Mārtiņa Rītiņa brāļi skaidro, kur paliks viņsaulē aizgājušā šefpavāra iedzīve
Mārtiņš Rītiņš, kas devās viņsaulē 72 gadu vecumā, pēdējā gaitā tika izvadīts 19. februārī Baltezera baznīcā. Pazīstamā šefpavāra šīs dzīves gaitas, kas pēdējos mēnešos pavadītas cīņā ar slimību, tika izbeigtas 11. februārī. Mārtiņš slimnīcā tika nogādāts dažas dienas pēc Ziemassvētkiem, 23. decembrī.
Slavenības
2022. gada 13. maijs, 06:37

Mārtiņa Rītiņa brāļi skaidro, kur paliks viņsaulē aizgājušā šefpavāra iedzīve

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Apritējuši trīs mēneši, kopš pēdējā gaitā tika pavadīts šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Viņš šā gada februārī devās viņsaulē 72 gadu vecumā. Sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" Mārtiņa brālis Jānis saka: “Aizvien ir neizsakāmi skumji.”

Mārtiņa brāļi Andrejs (75) un Jānis (77), kas savulaik pārdevuši savas mājvietas Londonā, par savām mājām jau apmēram gadu sauc Baltezera īpašumu - 2589 kvadrātmetrus lielajā zemes gabalā ir 169 kvadrātmetrus plaša māja.

Pēdējā gaitā pavada šefpavāru Mārtiņu Rītiņu

Sestdien, 19. februārī, Baltezera baznīcā pēdējā gaitā tika pavadīts šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. 11. februārī tika saņemta sēru vēsts par viņa ...

gallery icon

Kā zināms, māju Mārtiņš Rītiņš iegādājās 2000. gadā ar domu, ka tur dzīvos viņa mamma. Pēc tam tajā sāka dzīvot arī Mārtiņš pats, taču pērn rudenī Rītiņš pārcēlās uz dzīvi Rīgas centrā, atstājot brāļiem lielu daļu savas līdzšinējās iedzīves. Tāpat brāļu uzraudzībā tika atstāti Baltezera saimniecībā ierīkotie luksusa “vistu apartamenti”, kuros pie griestiem karājas lustra, sienas rotā koka gleznas, bet katrai vistai bija sava guļvieta kastē.

Mārtiņa Rītiņa vistu kūts

Šefpavāram Mārtiņam ir arī kāds vaļasprieks – jau piekto gadu viņš nodarbojas ar vistkopību un viņa īpašumos Baltezerā ir eleganta ...

gallery icon

Kopš Mārtiņa Rītiņa nāves Baltezerā tiek ieviestas korekcijas. Jānis gan uzsver, ka šobrīd vairāk rūpju ir par to, kur uzglabāt Mārtiņam piederošās lietas. “Šobrīd tiek būvēts šķūnis, kurā novietot Mārtiņa īpašumā bijušās lietas, jo mājās tam visam vietas nav. Pilnas visas istabas ar viņa mantām. Dažas mēbeles no Mārtiņa dzīvokļa Rīgas centrā – gultu un dīvānus – atdevām viņa draugiem. Lielās pārdomās esam par lielo alkohola daudzumu, kas bija Mārtiņa centra dzīvokļa sienas skapī. Tur tik daudz vērtīgu pudeļu, kas katra maksā vairākus simtus eiro. Paši alkoholu nelietojam,” Jānis tagad prāto, kur alkoholiskos dzērienus likt.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Rītiņa dzērienu klāstā bija izsmalcināti un ekskluzīvi dzērieni, kuri dāvināti izcilajam šefpavāram. 

Viņš atzīst, ka ir arī lietas, kuras pašiem nudien neesot nepieciešamas, piemēram, jauns vīna skapis, kuru Mārtiņš pat nepaguva aizvest uz jauno mājvietu. “Vīna skapis ir pilnībā jauns, bet pašiem nav vajadzīgs. To vajadzētu pārdot par cenu, par kādu tika iegādāts, – 3,5 tūkstošiem eiro,” atklāj Jānis.

Ciemos pie Mārtiņa Rītiņa

Ciemos pie šefpavāra Mārtiņa Rītiņa 2021. gada oktobrī.

gallery icon

Rītiņu ģimenē gan ar mantas dalīšanu domstarpību neesot bijis. “Mans brālītis Andrejs nupat aizlidoja uz Kanādu ciemos pie meitas un saviem mazbērniem. Līdzi paņēma pāris koferu ar mantām, tostarp arī dažas Mārtiņa rotaslietas, kuras nodos savai mietai,” paskaidroja Jānis. Viņš palicis mājās saimniekot ar suni un pāris Mārtiņa kaķiem. Darāmā esot krietni vien mazāk, jo Mārtiņa ierīkotā vistu kūts vairs neesot apdzīvota. “Rudenī plānojām, ka pavasarī ņemsim jaunas vistas, taču nu sapratām, ka nē. Tagad jādomā, ko ar to kūti iesākt,” prāto Jānis.

foto: no privātā arhīva
 Brāļi Jānis un Andrejs Rītiņu par godu Mārtiņam savā dārzā Baltezerā šajā pavasarī iestādījuši magnoliju.

Viņš uzsver, ka aizvien esot ļoti skumji bez mīļā brāļa. “Citādi jau tiekam ar visu galā. Ir neizsakāmi skumji. Zinām, ka mums neviens nevar palīdzēt. Ir jātiek ar skumjām galā, jo dzīve turpinās…”

Mārtiņa Rītiņa 70 gadu jubilejas svinības

Šefpavāra Mārtiņa Rītiņa 70 gadu jubilejas svinības "Hanzas peronā" 2019. gada 19. oktobrī.

gallery icon

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!