foto: LETA
Aktrises talanta cienītāji satraukušies - kāpēc no teātra skatuves pazudusi Olga Dreģe?
Aktrise Olga Dreģe.
Slavenības
2022. gada 29. aprīlis, 06:41

Aktrises talanta cienītāji satraukušies - kāpēc no teātra skatuves pazudusi Olga Dreģe?

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

"Domāju, uz skatuves vēl daudz ko izdarīšu," pirms gada cieši noteica aktrise Olga Dreģe. Taču viņas talanta cienītāji satraukušies, kāpēc tautā mīlētā aktrise šogad tā arī nav piedalījusies kaut vienā Dailes teātra izrādē. Kas noticis? To lūkojis skaidrot žurnāls "Kas Jauns".

Aktrisi 2020. gada rudenī piebremzēja nopietnas veselības problēmas, taču atlabusi Olga Dreģe bija optimisma pilna turpināt darbu.

Pirms gada viņa intervijā žurnālam "Patiesā Dzīve" uzsvēra, ka plāno atgriezties uz Dailes teātra skatuves, sakot: “Gan jau Kairišam un Žagaram ir plāni ar mani. Domāju, gan kaut ko vēl izdarīšu. Arī dakteri gaida, ka mani vēl kaut kur ieraudzīs.”

Pēc gadu ilgas pauzes Dreģe apritē atgriezās šīs teātra sezonas sākumā ar izrādi "Dailes kanons" aizvadītā gada augustā. Tad arī viņa izteicās, ka varbūt tomēr pienācis laiks pielikt treknu punktu savai radošajai karjerai. Un kopš tās reizes Olga Dreģe tā arī vairs nav piedalījusies Dailes teātra izrādēs. Viņas vārds joprojām lasāms teātra štata aktieru sarakstā, taču sezonas izrādēs lomu nav. Kāpēc? Vai aktrise joprojām nav atkopusies no veselības problēmām, vai arī viņa izlēmusi beigt savu ražīgo karjeru?

Aktrise Olga Dreģe - teātrī, kino un dzīvē

gallery icon
81

60 gadu uz skatuves

Olgai Dreģei 1. martā apritēja 84 gadi, un viņa ir vecākā aktrise Dailes teātrī. “Iedomājieties, 2022. gadā būtu 60 gadu, kopš man nav bijusi neviena brīva diena, atvaļinājuma, slimības lapas! Ar temperatūru un sāpēm esmu kāpusi uz skatuves. Nu, tādi mēs esam... Tāds bija mūsu laiks,” intervijā žurnālam "Patiesā Dzīve" pirms gada izteicās Olga Dreģe, toreiz arī atzīstoties, ka tomēr tikusi “piebremzēta” – aktrise uz trim nedēļām nonāca slimnīcā, kur viņai veica asinsvadu operāciju. Kā tolaik pati izteicās: “Nebija lemts aiziet!”

Tas notika 2020. gada rudenī, pēc tam, kad Olga Dreģe turpināja ik dienu iet uz darbu, kaut arī Dailes teātra vadība nāca klajā ar vēsti par vairāku izrāžu atcelšanu, lai Covid-19 aktivitātes laikā maksimāli pasargātu Dailes teātra lielākā dārguma – veterānu – veselību. “Šajā laikā, kad nemitīgi pieaug inficēto cilvēku skaits, riskēt ar viņiem – mūsu veterāniem – nebūtu pareizi un gudri. Līdz ar to minētās izrādes pārceļam uz nenoteiktu laiku, līdz situācija nomierināsies. Nekādu īpašu reakciju neesam saņēmuši, un ceru, ka viņi saprot šo situāciju,” lēmumu skaidroja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Olga Dreģe gan palika teātrī: “Tas jau ir labi, ka par mums domā, bet es tam nepiekritu un teātra direktoram laipni atteicu doties sēdēt mājās. Esmu vecākā aktrise teātrī, taču aizvien katru dienu eju uz mēģinājumiem, spēlēju izrādē "Iemīlējies Šekspīrs", bet tagad cītīgi gatavojos jauniestudējumam "Smiļģis", kam pirmizrāde, ļoti cerams, būs, kā plānots, – 20. novembrī. Joprojām esmu ierindā. Nekad savā dzīvē neesmu apstājusies. Mans dzīvesveids ir tāds, kā arī pats Žagars par sevi saka – es neesmu sērotājs –, arī viņš iet uz priekšu.

Kamēr cilvēks ir dzīvs, tikmēr taču ir jākampj, ir jāliek sevi lietā, kamēr vien esi pie dzīvības.

Dzīvoju pēc saviem likumiem, un paldies Dievam, jau 83 gadus esmu nodzīvojusi pasaulē. Neņemu neko galvā – cik vien varu, eju cilvēkos, cik vien varu, tik strādāju.”

Taču Dailes teātra vērienīgais iestudējums "Smiļģis", kur Olgai Dreģei bija paredzēta Smiļģa mātes loma, tad pirmizrādi tā arī nepiedzīvoja – kovidpandēmijas dēļ Latvijā tika ieviests ārkārtējais stāvoklis un pirmizrādi atlika, bet aktrise nokļuva slimnīcā, tāpēc viņas vietā šajā izrādē iekļāva Lidiju Pupuri.

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvo Kairiša iestudējums "Smiļģis"

27. augustā Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvoja Māras Zālītes lugas "Smiļģis" iestudējums Viestura Kairiša režijā.

gallery icon
126

"Smiļģis" pirmizrādi piedzīvoja divus gadus vēlāk – pērn 27. augustā, savukārt Olga Dreģe šo sezonu sāka 3. augustā ar koncertcikla Dailes kanons izrādi "Dailes kanons / Dreģe. Cīrulis" Dailes dārzā. Un, kā nu izrādījies, tā šajā sezonā bija viņas vienīgā izrāde.

foto: LETA
Pianists un komponists Edgars Cīrulis un aktrise Olga Dreģe Dailes teātra 102. sezonu atklāja ar koncertuzvedumu "Dailes kanons".

Šosezon vēl redzēsim!

“Dailes teātra aktrise Olga Dreģe uz teātra skatuves bez pārtraukuma bijusi jau 60 gadu, un arī šī sezona nav plānota kā kāds izņēmums. Teātra sezona tika atklāta ar īpaši teātra simtgadei veltītu unikālu koncertprogrammu "Dailes kanons", kur aktrise kopā ar pianistu Edgaru Cīruli ielūkojās Latgales un cilvēka mūža līkločos caur Broņislavas Martuževas dzeju un Imanta Kalniņa mūziku. Ar šo koncertprogrammu mākslinieki pabija arī vairākās viesizrādēs Latvijā. Tāpat Dreģei bija paredzēta loma izrādē "Brands", taču, līdzīgi kā it visas nozares, arī teātri skāra Covid-19 pandēmijas radītie ierobežojumi un grūtības īstenot visu iecerēto, tostarp notika izmaiņas repertuārā,” situāciju, kāpēc Olga Dreģe šosezon nebija redzēta uz Dailes teātra skatuves, skaidro teātra sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Agnese Vārpiņa.

Aktrise Olga Dreģe rīko senioru ballīti uz kuģa

Aktrise Olga Dreģe, kas šo gadu aizvada 80. jubilejas zīmē, rīkojot koncertus un tiekoties ar skatītājiem visā Latvijā, šonedēļ devās ...

gallery icon
156

Viņa uzsver, lai arī izrāde "Brands" nepiedzīvoja nokļūšanu pie skatītājiem, Olga Dreģe visu šo laiku aktīvi piedalījusies teātra ikdienas darbā, kā arī dažādos kultūras pasākumos. Bet tiem skatītājiem, kas noilgojušies ieraudzīt iemīļoto aktrisi uz Dailes skatuves, šāda iespēja šosezon vēl būs! Šobrīd aktīvi top sezonas noslēguma koncerts "Dailes sviests" ar apakšnosaukumu "Sezona, kas sagāja sviestā", kur muzikālā apvienība "Raxtu raxti" kopā ar Dailes teātra aktieriem muzikāli iedvesmojoši atskatīsies uz visgarāko Dailes teātra sezonu, kas, var teikt, ilga trīs gadus, ņemot vērā pandēmijas ieviestās korekcijas. Un šajā koncertā uzstāsies arī Dailes teātra vecākā aktrise Olga Dreģe, turklāt biļetes uz šiem četriem koncertiem 9., 10., 11., un 12. jūnijā jau ir tirdzniecībā.

Olga Dreģe un viņas 80. jubilejas ballīte

Dziedātāja Olga Dreģe 2018. gada 1. martā svinēja savu 80. dzimšanas dienu.

gallery icon
38

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!