Slavenības
2022. gada 28. marts, 09:03

Jānis Paukštello lepojas ar dēlu - tas izaudzis par staltu jaunekli

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Uz Jaunā Rīgas teātra režisores Ingas Tropas-Fišeres iestudējuma "Ekspedīcija Jāzeps" pirmizrādi, kas tapusi pēc Raiņa lugas "Jāzeps un viņa brāļi motīviem", uzaicināts tika arī latviešu teātra leģenda Jānis Paukštello, kas Jāzepa lomu Dailes teātrī atveidoja 1981. gadā un savu artavu devis arī jaunās izrādes tapšanā.

Jānis Paukštello pēc "Ekspedīcija Jāzeps" pirmizrādes noskatīšanās žurnālam "Kas Jauns" īpaši izcēlis jaunos aktierus – gan Jāzepa lomas atveidotāju Tomu Harjo, gan viņa kolēģus kursabiedrus. “Viņi tur visi forši jauni cilvēki. Es jau iepriekš biju redzējis viņu kursa diplomdarbu, Alvja Hermaņa iestudēto izrādi "Kalpa zēna vasara". Man tas kurss ļoti patīk, tik gaiši un tīri cilvēki, kā eņģeļi. Dikti labs līmenis viņiem," tā Paukštello.

Skatītāji ierodas uz "Ekspedīcija "Jāzeps"" pirmizrādi Jaunajā Rīgas teātrī

Trešdien, 16. martā, Jaunajā Rīgas teātrī notika režisores Ingas Tropas-Fišeres izrādes "Ekspedīcija ""Jāzeps"" pirmizrāde. Izrāde tapusi pēc Raiņa lugas “Jāzeps ...

gallery icon

"Un "Ekspedīcija Jāzeps" viņiem dikti laba izdevusies. Bija tādas tipiskas studentu lietas, bet ar visu to sanāca ļoti labi. Otrā daļa ir sarežģītāka, mijās ar negludumiem, bet vispār laba izrāde. Es jau viņiem teicu, ka šajā izrādē jebkurš aktieris var augt, kamēr vien tā ir uz skatuves. Tur ir, ko darīt, tā ir labākā Raiņa luga. Pats iestudējums mani nepārsteidz, jo tādā stilā mēs strādājām pie režisora Liniņa diplomdarba,” piebilst teātra un kino leģenda.

Pats Jāzepa lomai gatavojās astoņus mēnešus

Izrādās, arī Jānis Paukštello ir savu roku pielicis pie Jaunā Rīgas teātra izrādes tapšanas. “Pagājušā gada nogalē parunājos ar Tomu, kas ir Jāzepa lomas spēlētājs. Ko tad es viņu varu konsultēt? Viņam būs savs Jāzeps, man bija savs. Ko tad viņš skatīsies uz Paukštello pirms 40 gadiem? Kad Toms atnāca parunāties, viņš tāds prātīgs cilvēks, lūdza, vai drīkst ierakstīt, ko es runāju. Teicu, ka jā! Parunājāmies par dzīvi,” viņš pastāsta un piebilst, ka, skatoties pirmizrādi, atcerējies gandrīz katru teikumu.

“Ja man pašam būtu jāspēlē otrais cēliens, es visu zinu no galvas, zinu Jāzepa lomu. Kad man iedeva to lomu, toreiz no visa atteicos. Man bija piedāvājums filmēties Krievijā sešu sēriju filmā, bet es atteicu. Astoņus mēnešus strādāju un gatavojos Jāzepa lomai – lasīju ezoteriku, Bhagavadgītas vēdu sākumu, Bībeli un Korānu. Vasara bija brīva, braucu mācīties lomas tekstu uz Jūrmalu, uz Kalngali. Tolaik tā vieta bija klusa un mierīga. Tur bija tikai smiltis, saule un jūra, un neviena cilvēka,” atminas aktieris.

Jaunā Rīgas teātra "Ekspedīcija Jāzeps" iestudējumā Jāzepa tēvu atveido aktieris Gundars Āboliņš, bet 1981. gada iestudējumā šo lomu spēlēja izcilā latviešu teātra leģenda Eduards Pāvuls. Paukštello joprojām spilgti atceras, ka, strādājot pie šīs izrādes, Pāvuls viņam teicis: “Puisīt, ja tu šito akmeni pārkodīsi, pārējās lomas būs rieksti!” Pāvula vārdi piepildījās, jo Paukštello karjerā bijušas daudzas spilgtas un zīmīgas kino un teātra lomas. Paukštello pats uzskata, ka viņa nozīmīgākie darbi ir Jāzepa loma, kino filma "Mans draugs – nenopietns cilvēks" un tautā iemīlētā dziesma "Cielaviņa".

Lepojas ar dēlu

Pirmizrādi Jānis Paukštello apmeklēja ar dēlu Jāni Jēkabu Paukštello. Tā kā uz izrādi bijušas divas biļetes, aktiera sieva Elīna ar dēlu Raimondu Dāvidu palikusi mājās.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jānis Paukštello piekrīt, ka ar dēlu Jāni Jēkabu ir vizuāli līdzīgi, bet tāpat arī esot mammas Elīnas iezīmes. Aktieris atminas, ka pirms trim gadiem dzejniece Māra Zālīte, ieraugot pa vasaru par padsmit centimetriem pastiepušos Paukštello junioru, teikusi, ka dēls esot gluži kā Jānis vidusskolā. Jāpiebilst, ka Māra Zālīte un Jānis Paukštello bija skolasbiedri Murjāņu sporta ģimnāzijā.

Slavenā aktiera dēls Jānis Jēkabs beidzamā laikā līdz ar pandēmijas ierobežojumiem nebija manīts sabiedrībā, un nu redzams, ka pa šo laiku pāraudzis tēti, kļūstot par staltu jaunekli. Uz jautājumu, vai dēls zina tēva nozīmīgo Jāzepa lomu, Paukštello teic, ka pašam nepatīk skatīties uz savām lomām un viņš sevi ģimenē nemīlot reklamēt. ""Jāzepu un viņa brāļus", kur pats spēlēju, pirmo reizi noskatījos tikai pirms astoņiem gadiem, kad to pārraidīja televīzijā,” teic aktieris.

foto: Publicitātes
1981. gada izrāde "Jāzeps un viņa brāļi", kurā aktieris Valentīns Skulme atveidoja Potiferu (pa kreisi) un Jānis Paukštello – Jāzepu.

Vaicāts, vai dēls lepojas ar savu slaveno tēti, Paukštello atbild, ka ir otrādi – tēvs lepojas ar dēla panākumiem. Jānis Jēkabs dzied korī "Kamēr…", nākamajā gadā absolvēs augstskolu un saņems programmētāja diplomu. “Dēls gan vēlējās iet uz diriģentiem, bet atturēju viņu. Lai pabeidz profesiju, kas kaut cik interesē, un tad jau tālāk var iet mācīties par diriģentu vai ģitāru strinkšķināt,” paskaidro aktieris.

Uz jautājumu, kā tad pašam šobrīd klājas, Jānis pieticīgi nosaka, ka “tāpat kā citiem”. Aktieris 26. martā svinēs 71. dzimšanas dienu. “Profesionāli jau man nav par ko pārdzīvot. Dievs mani ir apveltījis ar providenci, nav man neko žēlojis, tāpēc man nav, par ko žēloties. Mani jau paaicina arī uzdziedāt. Nupat ierakstīju jaunu dziesmu "Es piederu tik sev", ko sarakstījis Mārtiņš Kanters. Smuka dziesma. Maijā palaidīsim Latvijas Televīzijas raidījumā "Latvijas Sirdsdziesma" un izveidosim arī videoklipu. Vasarā man jau ieplānoti kādi trīs četri koncerti.”

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!