Latvijas kultūras cilvēki solidarizējas ar Ukrainu

Latvijas kultūras mantojuma jomas pārstāvji šodien tikās iepretim Krievijas vēstniecībai Rīgā, lai kopīgi paustu atbalstu Ukrainai un nosodītu Krievijas asiņaino ...

gallery icon
181
Slavenības
2022. gada 17. marts, 06:28

"Lai viņi visi iet ellē!" - Krievijā mīlētas latviešu kino leģendas piketē pret karu

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Lai paustu atbalstu varonīgajai ukraiņu tautai, kas cīnās ar Putina karaspēka iebrukumu, pagājušajā nedēļā arī aktieri, kultūras un mākslas ļaudis devās saliedētā piketā pretī agresora - Krievijas - vēstniecības logiem.

Lilita Ozoliņa

Pretī Krievijas vēstniecības ēkai Rīgā kultūras ļaužu piketā stājās arī Dailes teātra aktrise, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere Lilita Ozoliņa (74) - viena no daudzus gadus mīlētākajām un apjūsmotākajām latviešu aktrisēm Krievzemē.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Lilita Ozoliņa piketējot turējās pie Dailes teātra komunikācijas vadītājas Agneses Vārpiņas elkoņa.

1981. gadā žilbinoši skaistajai un talantīgajai aktrisei tika piešķirts Latvijas PSR Nopelniem bagātās skatuves mākslinieces tituls, kā arī 1983. gadā par Martas lomu filmā "Ilgais ceļš kāpās" Ozoliņa tika apbalvota ar PSRS Valsts prēmiju. Rīgas Kinostudijas daudzsēriju mākslas filma ar latvieti Lilitu Ozoliņu galvenajā lomā burtiski lika jukt prātā teju visai Padomju Savienībai. Publika Lilitu uzņēma kā jaunu dailes etalonu, līdzpārdzīvoja viņas spēlētās varones mīlas sāpēm, cilvēki alka dabūt Ozoliņas fotogrāfijas, vīrieši kaudzēm sūtīja vēstules, precību piedāvājumus.

Ģirts Jakovļevs

Neraugoties uz gadu nastu un grūtībām pārvietoties, aukstajā dienā pildīt pienākumu būt kopā ar kolēģiem, iestājoties pret Krievijas okupantu zvērīgo iebrukšanu Ukrainas teritorijā, ieradās arī Latvijas Nacionālā teātra aktieris Ģirts Jakovļevs (81), kurš spēka gados arī bija krievu publikas mīlēts mākslinieks un, pateicoties iznesībai, šarmam un kinolomām, nenoliedzami, arī daiļā dzimuma pārstāvju pielūgsmes objekts.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Filmējies patiešām daudzās Rīgas Kinostudijas un citu PSRS republiku kinostudiju filmās. Par Jēkaba Petersa atveidošanu filmā "Peterss" 1972. gadā Jakovļevam tika piešķirta Latvijas komjaunatnes prēmija. Tāpat viņa atzinību sarakstā ir Latvijas PSR Nopelniem bagātā skatuves mākslinieka un Latvijas PSR Tautas skatuves mākslinieka goda nosaukums.

“Man pašlaik ir dikti grūti pārvietoties. Es atnācu ar savu kruķi, paiet nav viegli, bet man te bija jābūt!” tā žurnālam "Kas Jauns" atzina leģendārais aktieris.

Padzirdot, ka piketu laikā no Krievijas vēstniecības logiem manīti cilvēki, kas fotografē piketu dalībniekus, Ģirts Jakovļevs paziņo: “Lai viņi bildē! Vai tad mēs šeit ko sliktu darām?! Ja tādā veidā kāds domā mūs iebiedēt, var pat necensties. Lai viņi fotografē, cik viņiem patīk! Lai viņi visi iet ellē! Pilnīgi un absolūti!”

Marija Bērziņa mazuļa gaidībās

Krievijas kritizētāju un Ukrainas neatkarības atbalstītāju pulkā daudzi bija pārsteigti, sastopot Latvijas Nacionālā teātra aktrisi Mariju Bērziņu (41), kas uz gana satraucošo publisko pulcēšanos atnāca, lai arī patlaban ir sava pirmdzimtā gaidībās.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Par to, ka teātra aprindās ļaudis priecājas par Bērziņas priecīgajiem jaunumiem personīgajā dzīvē, "Kas Jauns" vēstīja jau pirms vairākiem mēnešiem. Nu jau viņas spēlētajām lomām teātrī piemeklētas aizvietotājas, un Marija arī vairs necenšas noliegt vai slēpt acīm redzamo, proti, ka viņa gatavojas svarīgākajai savas dzīves lomai – kļūt par māmiņu. Marija ir attiecībās ar diriģentu Ģirtu Gailīti.

Guna Zariņa

Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa (49) atrada motivāciju izbrīvēt laiku šim notikumam, pat neraugoties uz to, ka pēc pāris dienām bija gaidāma pirmizrāde Alvja Hermaņa jauniestudējumam "Viss zem debesīm".

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jaunā Rīgas teātra dīva Guna Zariņa velosipēda grozā uz piketu atveda plakātu

Vairumam aktieru un režisoru nedēļa pirms pirmizrādēm ir īpaši jūtīgs laiks, kad viss enerģijas un uzmanības fokuss tiek vērsts tikai uz koncentrēšanos iestudējumam. Taču izcilā Guna Zariņa bija pat sagatavojusi plakātu ar uzrakstu “Karam nē!”.

Lūk, arī citi piketa dalībnieki:

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Dailes teātra mākslinieciskais direktors, režisors Viesturs Kairišs ar kundzi scenogrāfi un kostīmu mākslinieci Ievu Jurjāni.
foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Dziedātāja Marija Naumova.

 

 

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Dailes teātra piketētāju pulkā bija horeogrāfe Linda Kalniņa, aktrises Anete Krasovska un Ieva Segliņa-Krūzkopa, kā arī Rēzija Kalniņa. Rēzijai šajā nedēļā priekšā bija arī liels izaicinājums – jauniestudējuma "Rotkho" pirmizrāde.
foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Latvijas Teātru darbinieku savienības aicinājumam piketēt, protams, atsaucās arī gadu gadiem Krievijā mīlētais kino spīdeklis, aktieris Mārtiņš Vilsons, kas paziņojis, ka Krievijā vairs nefilmēsies, kamēr vien šai zemē valdīs slepkavnieciskais Putins.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva