foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Pēdējoreiz tikās viņas dzimšanas dienā... Vaira Vīķe-Freiberga dalās atmiņās par Mārtiņu Rītiņu
“Mārtiņš bija apdāvināta un sarežģīta personība, kas kontaktos ar citiem vienmēr centās rādīt dzirkstošu un saulainu omu, paturēt smaidu, bārstīt jokus un asprātības. Pats par saviem pārdzīvojumiem un sirdssāpēm mēdza runāt atturīgi, vienmēr cenšoties izcelt ko skaistu un pievilcīgu savā dzīvē un apkārtnē,” Mārtiņu raksturo Vaira.
Slavenības
2022. gada 24. februāris, 12:22

Pēdējoreiz tikās viņas dzimšanas dienā... Vaira Vīķe-Freiberga dalās atmiņās par Mārtiņu Rītiņu

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga žurnālam "Kas Jauns" atklājusi mirkļus no pēdējās tikšanās ar ģimenes draugu Mārtiņu Rītiņu un dalās atmiņās par izcilo personību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vairas Vīķes-Freibergas prezidentūras laikā Mārtiņam tika uzticēta atbildība par oficiālajām valsts vakariņām. Tāpat arī šefpavārs lutinājis Freibergu ģimeni privātos pasākumos.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Freibergu pāris satiek Mārtiņu Rītiņu 2010. gadā. Šefpavārs viņus sveica kāzu 50. gadadienā.

Mārtiņš bija draugs visai Freibergu ģimenei. “Tik agros gados šķirties no dzīves… Viņam vēl bija plāni, ieceres, idejas un sapņi. Skumji viņu zaudēt,” nosaka Vīķe-Freiberga. “Mārtiņš šķita vienmēr dzīvesprieka pilns, lai arī, protams, pašam mēdza būt sirdssāpes un likstas. Bet tās neviens nemanīja. Viņš nekad nežēlojās par savām problēmām. Allaž bija smaidīgs, jautrs un izteica kādu mazu jociņu,” saka eksprezidente un atklāj, kad bijusi pēdējā tikšanās ar Rītiņu.

Pēdējā tikšanās

“Tas bija 1. decembris. Mana dzimšanas diena. Viņš piedāvāja mums pasniegt vakariņas "Vincentā". Tā bija diena, kad tika prezentēta grāmata "De Profundis. Mārtiņš Rītiņš". Mēs uz grāmatas atvēršanas pasākumu neieradāmies, zinot, ka plosās kovids un pasākumā būs daudz cilvēku. Nevēlējāmies piedalīties, jo vīram Imantam imūnsistēma nav tik stipra. Arī man jau gadi klāt… Mēs ar Mārtiņu un brāļiem tikāmies atsevišķā telpā jau pa dienu,” atminas eksprezidente.

Viņa arī pauž gandarījumu par tajā dienā klajā laisto grāmatu. “Biju priecīga, cik laba grāmata Mārtiņam un Lindai Apsei izdevās – sirsnīga un atklāta. Zinu, viņam jau tad veselība nebija ideāla. Mārtiņš bija ļoti atvieglots par grāmatu. Viņš ar to pielika punktu savai dzīvei.”

Grāmatas "De Profundis. Mārtiņš Rītiņš" prezentācija

gallery icon
100

Ar pārcilvēcīgām pūlēm

“Viņš ar savu profesionālismu, izdomu un labo gaumes izjūtu nekad mani nepievīla. Viņš bija perfekcionists, tāpat kā es. Viņš ļoti labi prata tikt galā ar visiem uzdevumiem, arī vissarežģītākajiem. Vienmēr atrada izeju, kā atrisināt jebkuru situāciju,” uzsver Vīķe-Freiberga.

Vienu no piemēriem viņa min, kad Rītiņš gādājis par viņas 80 gadu jubilejas mielastu Latviešu biedrības namā. “Bija paredzētas siltās vakariņas, bet Mārtiņš jau laikus apzinājās, ka šajā ēkā siltos ēdienus pasniegt ir tehniski sarežģīti. Taču viņš spēja paveikt pat neiespējamo. Pielika pārcilvēcīgas pūles, lai to izdarītu. Mārtiņš ļoti intensīvi strādāja. Viņš bija amata meistars un izcilnieks savā specialitātē. Tāpat uzticīgs un sirsnīgs draugs.”

Veselība bija sašķobījusies

Vaira Vīķe-Freiberga atzīst, ka saķertais Covid-19 vīruss tikai pasliktinājis Rītiņa jau tā ne tik labo veselības stāvokli. “Mārtiņam jau pirms nonākšanas slimnīcā bija veselības problēmas. Zinām, ka viņam bija darbs daudzu gadu garumā, esot uz kājām 12 stundas dienā.

Liela atbildība, plānošana – tas viss gadu gaitā bija radījis sekas.

Arī jaunības laiku dzīve atstājusi nospiedumus. Šā gada janvārī Mārtiņš gatavojās nopietnai operācijai. Plāni viņam bija tālejoši, un tā ir jābūt, jo, kamēr cilvēkam ir idejas un darbība, ķermenis ir spēka pilns.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

“Viņu pieveica vīruss, lai arī viņš ļoti cīnījās. Viņš jokus taisīja līdz pēdējam. Mēs, visa ģimene, bijām domās ar viņu. Lai viņam nav jāmokās, lai viņš necieš. Bet viņš bija noguris. Lai vieglas smiltis viņam un dvēsele jūtas mierā! Gaišs cilvēks viņš bija,” tā eksprezidente.