Slavenības
2022. gada 18. februāris, 07:21

"Nākotnē dzīvokļus varētu apsildīt ar malku," - uzņēmēja Irēna Pulkinena prāto, kā ekonomēt

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Nekustamo īpašumu uzņēmēja Irēna Pulkinena žurnālam "Kas Jauns" atzinusi, ka cenu kāpums ietekmējis arī jomu, kurā viņa darbojas. “Covid-19 pandēmija, tagad vēl gāzes un elektrības cenu kāpums ienes izmaiņas nekustamo īpašumu tirgū,” saka Irēna.

Žurnāls "Kas Jauns" vaicāja nekustamo īpašumu uzņēmējai, kā cenu kāpums ietekmē nekustamo īpašumu jomu un kā viņa tiek galā ar milzu rēķiniem.

Irēnas Pulkinenas lauku īpašums Saulkrastu novadā

Nekustamo īpašumu uzņēmēja Irēna Pulkinena, kas teju visu mūžu sevi uzskatījusi par pilsētnieci, tagad vasaras aizvada savā lauku īpašumā Saulkrastu ...

gallery icon

“Kopš oktobra vidus esmu ārpus Latvijas, tāpēc telpās un ēkās, kuras neizmantoju, esmu ieslēgusi apsildīšanu minimālā režīmā. Visus elektrības un gāzes skaitītāju rādītājus nolasījām un nosūtījām pakalpojuma piegādātājam līdz pērna gada beigām. Neesam vēl saņēmuši rēķinus par janvāri, līdz ar to nav zināms, cik biezs maciņš būs nepieciešams,” bažīgi saka Pulkinena.

Uzņēmēja sākusi prātot par ekonomiskākiem veidiem, kā apsildīt mājokļus, un min vienu no variantiem: “Manā īpašumā ir mežs, nākotnē varētu dzīvoklī kurināt kamīnu un krāsni, bet nav jau, kur malku glabāt. Skumji domāt par pensionāriem un maznodrošināto ģimenēm. Ceru, ka valsts atradīs iespēju atbalstīt šīs ģimenes.”

Taujāta par tendencēm nekustamo īpašumu jomā, uzņēmēja atzīst, ka manāmas būtiskas pārmaiņas. “Nekustamo īpašumu tirgū ir samērā daudz pirms vairākiem gadiem būvētu lielu īpašumu ar lielām platībām, apsildāmiem peldbaseiniem. Šiem īpašumiem pašlaik ir maz pircēju. Covid-19, tagad vēl gāzes un elektrības cenu kāpums ienes izmaiņas nekustamo īpašumu tirgū. Pieprasīti kļūst īpašumi ārpus Rīgas, kur zemāks īpašuma nodoklis,” situāciju raksturo Pulkinena.

foto: no privātā arhīva
Irēna Pulkinena kopš oktobra uzturas savos apartamentos Spānijā. Lai arī lielākoties laikapstākļi ir labi un saulaini, tomēr brīžiem tie pamanās pārsteigt: “Mums šogad ir neparasta ziema. Ir siltas dienas, bet arī spēcīgs lietus un vējaini laikapstākļi – tādi, ka pat siltās jakas jāvelk.”

Uzņēmēja savulaik intervijā "Kas Jauns" atklāja, kāpēc rudens un ziemas mēnešus jau vairāk nekā desmit gadu nepavada Latvijā: “No oktobra līdz maijam neesmu Latvijā. Un nevis tāpēc, ka man nepatīk sniegs, bet gan tāpēc, ka es nepanesu šo mitro gaisu. Tikko sākas lietus, man uzrodas klepus. Līdz janvārim dzīvoju Spānijā, kur man ir apartamenti, bet, kad tur sākas lietavas, laižos tālāk vai nu uz Karību salām, vai Āziju. Pavasarī atgriežos Spānijā, bet no maija vidus atkal parasti dzīvoju Latvijā.” Uzņēmēja neslēpj – ceļošana un pasaules apskatīšana ir viņas kvēlākais vaļasprieks.