Slavenības
2022. gada 10. janvāris, 06:35

Kur pazudusi Mika Ozoliņa "provokatīvi atklātā" grāmata?

Juris Vaidakovs, Uldis Landmanis

Žurnāls "Kas Jauns"

ASV dzīvojošais latviešu režisors, scenārists, producents, kursu lektors Miks Ozoliņš aizvadītajā vasarā paziņoja, ka sarakstījis grāmatu, kas jau rudenī būs pieejama lasītājiem. Taču pagājis pusgads, bet grāmatas kā nav, tā nav.

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", tikmēr visu šo laiku joprojām ikviens interesents var pasūtīt savu grāmatas eksemplāru, par to gan, protams, pirms tam samaksājot zināmu summu. Tikai viens bet – tie, kas to jau ir izdarījuši, grāmatu vēl nav saņēmuši… Vai tiešām Miks Ozoliņš krāpies? Ieintriģējis ar, iespējams, aizraujošu lasāmvielu, iekasējis naudiņu, un visi gali ūdenī? Turklāt šī nebūt nav pirmā reize, ka Mikam radušās problēmas naudas lietās.

Sasola izstāstīt visu!

“Provokatīva grāmata, kurā tiks pilnīgi atklāti analizēts dzīvē pieredzētais, stāstīts par romantiskajām attiecībām un vienas nakts sakariem, pacēlumiem, kritumiem un jauniem pacēlumiem…” tā pagājušā gada vasarā savu grāmatu "1001 guru" izreklamēja ASV dzīvojošais latviešu režisors, scenārists, producents, kursu lektors un nu jau, iespējams, arī rakstnieks Miks Ozoliņš.

foto: Publicitātes
Grāmatas vāks.

Savu grāmatu reklamējošajā preses relīzē Miks rakstīja, ka tā ir “provokatīva, jo tajā minēti nemainīti konkrētu cilvēku vārdi un daudzi dzīvē bijuši un esoši notikumi. Tā ir milzīga pateicība visiem sastaptajiem cilvēkiem neatkarīgi no savstarpējā naida, iekāres vai mīlestības. Mūsdienās daudzi meklē skolotājus atšķirīgās reliģijās un dažādās valstīs, bet saskatīt guru savā blakus esošajā cilvēkā vai notikumā, kurā esam iesaistīti, var ne katrs.”

Tāpat arī tika uzsvērts, ka Ozoliņa ikdiena nemēdz būt ikdienišķa. “Miks paspējis piedzīvot jau daudzu grāmatu vērtus sižetus. 1001 guru tiek aprakstītas gan romantiskās attiecības un vienas nakts sakari, gan attiecības ar vecākiem un draugiem, pacēlumi, kritumi un tiem sekojošie jaunie pacēlumi. Svarīgākais, ka, lasot grāmatu, apjaušams, kā mainās cilvēka uztvere par dzīvi, kā viņa sirdī ienāk vērtības, bet daudzas lietas, kas kādreiz likās izcilas, tiek izmestas kā mazsvarīgas epizodes. Grāmata ir par patiesākajiem un labākajiem skolotājiem dzīvē,” stāsta autors, piebilstot: “Uzskatu, ka jebkurš cilvēks, kurš atstāj dzīvē kādu nozīmīgu emociju buķeti vai notikumu virkni neatkarīgi no pazīšanās laika, ir kā skolotājs. Bērni vecākiem un vecāki bērniem, vīri sievām un otrādi. Tas attiecas arī uz “neizdevušos” romantisko attiecību dalībniekiem… Tas attiecas uz visu.”

Miks Ozoliņš. Katru dienu kopā ar citu blondīni

gallery icon

Prieki, kļūdas un bēdas

“Uzskatu, ka leiši skrien, ne vienmēr padomājot par sekām, igauņi kustas lēnām, apdomājot nākamos soļus un izsverot visus “par” un “pret”, bet latvieši lielākoties nekustas vispār – lai cik labas ir viņu idejas –, jo bailes un aizspriedumi traucē lidot un būt,” tā Miks. “Vēlos, lai kopā ar mani un "1001 guru" lasītāji atrastu savu patiesību, dziļumu un atvērtu prasmi mīlēt. Vēlos, lai pasaule zinātu par mūsu lieliskāko no zemēm – Latviju. Caur sevi kaut nedaudz cenšos parādīt ikvienam pasaules iedzīvotājam, ka mēs esam kā viens, jo pieļaujam līdzīgas kļūdas, izdzīvojam kopīgas bēdas un visi priecājamies kā bērni līdz sirmam vecumam, ticot sevī, mīlestībā un dzīvē.”

Mika paša mīļākais izteiciens šajā grāmatā ir veltījums viņa meitai: “Beznosacījuma mīlestību man bija dāvājušas vairākas sievietes, bet meita Aislija bija pirmā, kurai es pats to sniedzu pretī. Iespējams, pateicoties Aislijas esamībai, kāda sieviete būs ļoti laimīga ar mani nākotnē, jo pēc viņas ienākšanas manā dzīvē es noteikti jau māku mīlēt beznosacīti un no sirds!”

Ieskats grāmatā solītajā.

Process iestrēdzis

Protams, ka šādu grāmatu pārskatīšanai vēlējās iegādāties arī žurnāls "Kas Jauns". Kā vasarā vēstīja Miks, tā būs nopērkama trīs valodās - latviešu, krievu un angļu. Jo “grāmatas autors ir atvērts visai pasaulei un zināms dažādās valodās runājošai auditorijai”.

Tā kā par “īpaši draudzīgu cenu” jeb deviņiem ASV dolāriem grāmatas elektronisko versiju piedāvāja interneta vietnē 1001guru.com, ātri vien tika pārskaitīta nepieciešamā summa, un atlika vien gaidīt Mika garadarbu e-pastā. Ozoliņa preses relīzē bija solīts, ka no 5. septembra būs pieejama arī grāmatas drukātā versija, bet tad jau gan cena sasniegšot 47 ASV dolārus. Ievērojamo cenas starpību Miks komentēja šādi: “Vēlos stimulēt un atalgot tos cilvēkus, kuri spēj rīkoties un reaģēt ātri. Pirmie grāmatu pirks cilvēki, kuri meklē tajā mani vai sevi, tāpēc viņiem mēnesi tiek dotas īpaši draudzīgas privilēģijas!”

"Kas Jauns" gan negrasījās grāmatā meklēt ne Miku, ne sevi, bet tik un tā šo darbu pasūtīja un gaidīja, cerot to saņemt. Bet nesagaidīja. 22. septembrī no tālās Amerikas e-pastā atnāca vēsts, ka “grāmatas saturs ir pabeigts, taču nedaudz iestrēdzis tās iekšējā vizuālā noformējuma process (maketēšana)”. Miks izteica cerību, ka “līdz oktobra vidum viss būs atrisināts”, un vēlēja gaidīt “nākamo ziņu e-pastā jau pavisam drīz”. Tā nu pienāca 2021. gada nogale, un nekādu jaunu ziņu no Mika nav, arī atbildi par iespējamu grāmatas iznākšanas laiku saņemt neizdevās. Taču mājaslapā 1001guru.com joprojām lūkojama informācija, ka grāmatu par tiem pašiem deviņiem dolāriem iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā… Vai grāmata ir tikai triks, lai izvilinātu no interesentiem naudu? Visticamāk, nē, iespējams, Miks vienkārši vīlies potenciālo lasītāju interesē un iepriekšpārdošanā notirgots tik maz grāmatu, ka naudas tās izdošanai nemaz nepietiek. Galu galā Miks Ozoliņš un finanšu pratība, kā rāda vēsture, ir divi viens no otra itin attāli punkti šajā plašajā pasaulē.

Parādus apmaksā tēvs

Miks jau vairāk nekā desmit gadus dzīvo ASV, uz kurieni pārcēlās, lai īstenotu savu sapni – paša režisētu pilnmetrāžas filmu. Holivudā tapusī Mika komēdija "Es gribu tavu meiču!" ar Agnesi Zeltiņu un Antuānu Dereju Deivisu galvenajās lomās uz ekrāniem iznāca 2009. gadā. Kaut arī tā it kā guvusi panākumus ASV, jo esot ieinteresējusi Amerikas kinopasauli un pat atradusi izplatītāju ASV un Kanādā, Mika tēvs Māris Ozoliņš Latvijā tikmēr stājās tiesas priekšā par dēla parādiem.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ozoliņi - tēvs un dēls.

Izrādās, ka Mikam Latvijā palika vērienīgas parādsaistības – 2010. gadā banka apmierināja kādas bankas prasību par vismaz 150 000 latu piedziņu, un šo parādu par dzīvokli, ko savulaik Rīgā bija iegādājies Miks, nācās atmaksāt Mārim Ozoliņa, jo viņš šajā dēla darījumā ar banku bija galvotājs. “Dēls lūdza galvot, un es darīju to, ko, manuprāt, darītu jebkurš normāls tēvs,” toreiz situāciju skaidroja Ozoliņš seniors.

Minētais parāds gan nebija par dzīvokli Ziedoņdārza jaunajā projektā, kuru savulaik presei plaši atrādīja Miks un viņa tā laika mīļotā Agnese Zeltiņa. Izrādās, tas Mika un Agneses rīcībā bijis vien gadu reklāmas ietvaros.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Miks ar Agnesi Zeltiņu, reklamējot abu filmu "Es gribu tavu meiču!".

Lūdz ziedojumus seriāla filmēšanai

Savukārt pats Miks Ozoliņš tajā laikā kala lielus plānus un grasījās uzņemt nākamo filmu. Viņš 2013. gadā ar tā brīža savu mīļoto sievieti Riannas bekvokālisti un savas meitas mammu Kimberliju Inci loloja ideju par interneta seriāla tapšanu.

Miks Ozoliņš un Kimberlija Ince

gallery icon

Un, lai īstenotu savus plānus, pāris lūdza līdzcilvēku materiālu atbalstu projekta realizēšanai. Nauda bija nepieciešama pusstundu garai drāmas komēdijai "Strings Attached", kas bija iecerēta kā stāsts par mākslinieku un bijušo pleiboju Maksu, kurš kļuvis par ģimenes cilvēku. Taču atklātībā nonāk jaunā vīrieša seksa video, un rodas daudz dažādu nesaskaņu un pārpratumu, kas reizē ir gan dramatiski, gan komiski.

Tovasar Miks un Kimberlija aicināja cilvēkus ziedot naudu viņu abu idejas īstenošanai, ziedotājiem pretī solot uzaicinājumu uz filmas pirmizrādi, kā arī iespēju ierunāt kinolentē kādu fragmentu. Turklāt Ozoliņš jauno filmu plānoja pabeigt jau līdz tā gada rudenim. Taču šis projekts dienas gaismu tā arī nav ieraudzījis.

Izgāžas seksa seminārs

Togad izgāzās vēl viens Mika Ozoliņa projekts. Proti, 2013. gada vasarā Miks, kurš sevi jau braši dēvēja par seksa guru un attiecību ekspertu, viesojās Latvijā un plaši reklamēja savus dāmu copēšanas seminārus, ar kura palīdzību viņš Latvijas puišiem solīja trīskāršot vienas nakts sakaru apjomu. Miks divus vakarus pēc kārtas aicināja vīriešus apmeklēt viņa pašpārliecinātības metodes izstrādāto semināru par sieviešu savaldzināšanas noslēpumiem. Taču semināri nenotika, jo uz to ieradās tikai trīs drosminieki.

Kā pats seksa guru vēlāk skaidroja, seriāli nenotika tāpēc, ka Latvijas sabiedrība nav bijusi gatava apmeklēt pasākumu ar tik skaļu nosaukumu – "Atslēga uz vienas nakts sakariem". Pēc Mika domām, daudzus vīriešus biedējusi arī publicitāte, jo pie semināra norises vietas dežurējuši vairāki fotogrāfi. Ozoliņš arī apgalvoja, ka dažu masu mediju žurnālistes un redaktores, ar kurām viņam pagātnē gadījušās tuvākas attiecības, speciāli informāciju par viņa rīkotajiem semināriem pasniegušas nievājošā formā. Miks pieļāva, ka autores vēlējušās, lai semināri nenotiek, baidīdamās, ka tajos varētu “uzpeldēt” arī viņu vārdi...

Miks Ozoliņš Holivudā

gallery icon

Divus mēnešus vēlāk Miks izveidoja mājaslapu internetā www.miks.lv, kurā pēc paša pieredzes iegūtās zināšanas publiskoja interesentiem par velti. Mājaslapas devīze: “Uzzini noslēpumus, kurus sievietes nevēlas mums atklāt...”. Bet gadu vēlāk viņš ar savu draudzeni Kimberliju Inci izstrādāja līdzīgu saturu sieviešu auditorijai, turklāt Miks sniedza arī bezmaksas seminārus, mācot ļaudis seksa gudrībās. Viņš par to izteicās: “Latvijā manu klientu sarakstā ir gan dažas populāras mūziķes, gan arī zināmi uzņēmēji. Šos cilvēkus apkalpoju individuāli, bet lielāko daļu pārējo klientu – grupās. Katram klientam tiek piemērota individuāli atbilstošākā programma. Ar interneta starpniecību varu palīdzēt lielākam cilvēku skaitam īsākā laika posmā neatkarīgi no tā, kur viņi atrodas.”

Tiesa gan, komentāros atsauksmes par šiem semināriem nav tās glaimojošākās. Internetā vēl tagad saglabājušies ieraksti no 2015. gada, kad Miks tiek apvainots krāpšanā. “Un tagad Miks Ozoliņš ir krāpnieks, kas izspiež no cilvēkiem naudu internetā! Uzmanieties, tās metodes nekam neder. Joka pēc izmēģināju, jo bija rakstīts, ka bez maksas vai 7$, bet beigās no kartes man novilka 50 EUR, un, kad atteicos no nākamā rēķina maksas, manu kontu bloķēja. Skaisti. Iesaku citiem, neuzķerieties viņa stulbajām afērām, nekas tur nestrādā no tā, ko viņi tajā mājaslapā stāsta, un labās atsauksmes ir fake, lai no jums izkrāptu naudu!” – tā lasāms kādā komentārā.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!