Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
: Padomju kinomeistari Vasilija Ļivanova atveidotajam Holmsam sarūpēja pieticīgākas maltītes nekā grāmatā. (Foto: Ekrānuzņēmums no Šerloka Holmsa un doktora Vatsona piedzīvojumi)

Kādas maltītes patiesībā baudīja Šerlokss Holmss

Kino
9. janvārī 05:27 2022. gada 9. janvārī 05:27
  Kas Jauns Avīze
Vācu autore Zilke Martina laidusi klajā pavārgrāmatu detektīvžanrā – viņa kripatu pa kripatai vākusi kulināros pierādījumus, lai noskaidrotu, ko maltītēs baudīja Šerloks Holmss un doktors Vatsons.

Martina rūpīgi izpētījusi visus 56 sera Artura Konana Doila stāstus par slaveno detektīvu, atšķetinot 50 receptes, lielākoties pēc miglainiem mājieniem. Tagad tās apkopotas “Šerloka Holmsa pavārgrāmatā”    (“Sherlock Holmes: Das Kochbuch”), ko izdevis apgāds “Hölker Verlag”.

Sātīgas brokastis

Galvenā maltīte abiem varoņiem bijušas bagātīgas brokastis, ko Beikerstrītā 221В sarūpēja gādīgā misis Hadsona. Atšķirībā no slavenā padomju laika seriāla nekāda auzu putra galdā nav likta, bet gan apelsīnu sula, kafija, melnā tēja, pankūkas ar melleņu ievārījumu, pīrāgi ar ceptiem šampinjoniem, omlete un sīki kapāti pētersīļi, bekons.

Īpaši Holmsam servēts jogurtā marinētas vistas karijs kokosriekstu pienā ar ingveru, ķiplokiem, asu čili, kanēli. Vērts pieminēt stāstu “Raibā lente”, kas ekranizēts padomju laika seriālā par Holmsu un cita starpā filmēts Siguldā. Oriģinālajā darbā Holmsam un Vatsonam Sarejas grāfistē pasniedz ļoti gardas vafeles (to sastāvā ir paniņas, muskats, kazas siers) ar jogurta, krējuma un citronu sulas mērci.

Bāskervilu dzimtas mantiniekam seram Henrijam sulainis Berimors nepiedāvā auzu putru, bet gan omleti ar šampinjoniem un tomātiem. Holmss ar Vatsonu “Bāskervilu sunī” nobauda pīrāgu ar puraviem.

Opiju maskē ar ķiplokiem

Pavārgrāmatas autore secinājusi, ka doktora Vatsona mīļākais ēdiens bijusi rabarberu zupa un jēra gaļa ar kaulu, cepta ar dārzeņiem – angļu virtuves klasika. Holmsam labi gājusi pie sirds zaļo zirnīšu, kartupeļu, ūdenskrešu un ingvera zupa, ko viņš baudījis Hempšīras viesnīcā “Pie melnā gulbja”.

Šerloks Holmss un doktors Vatsons bijuši lieli gardēži. Vācu autore atšifrējusi 50 receptes, tostarp siera kūku ar citronu un lavandu. (Foto: Sherlock Holmes: Das Kochbuch)

Gatavojoties bīstamu noziedznieku vajāšanai, Holmss kārtīgi iestiprinājās – ar zupu (bieži zivju), ceptām paipalām, marinētām portvīnā, un svaigām austerēm.

Īpaša loma grāmatā atvēlēta ķiplokiem un citiem garšaugiem, kas spēj ēdienā notušēt opiju, kā tas darīts ar jēra ragū stāstā Sudraba liesma. Martina piedāvā šīs receptes veģetāru variantu no ķirbja, sīpoliem, tomātiem un vīģēm, protams, bez kriminālām piedevām.

Uzkodas bīstamām misijām

Autore arī apkopojusi virkni recepšu uzkodām, ko paņemt līdzi ceļā – Kornvolas pīrādziņi ar gaļas vai dārzeņu pildījumu vai, piemēram, Elzasas tarte flambée – liesmojošais pīrāgs ar mīksto sieru, bekona gabaliņiem, sīpoliem un timiānu. To sarūpēja doktors Vatsons, dodamies Šveicē uz Reihenbahas ūdenskritumu, kur notiek Holmsa liktenīgā tikšanās ar profesoru Moriartiju.

Reizumis Doila stāstos ir īpaši kulinārie pārsteigumi. Piemēram, Londonas ielās aizmirstas Ziemassvētku zoss guzā misis Hadsone atrod dārgakmeni – Zilais karbunkuls.

Saistītās ziņas

Šerloks Holmss savu slavenāko noziegumu atšķetina Krimuldā un Ķemeros: par to sajūsminājās Mārgarita Tečere un Elizabete II
Komiķis Vils Ferels būs jaunais Šerloks Holmss. FOTO no uzņemšanas laukuma
Keita Blanšeta nopērk māju, kur dzimis Šerloks Holmss. FOTO

Un, tā kā slavenais detektīvs bijis liels kafijas cienītājs, Martina piedāvā izmēģināt Šerloka Holmsa espreso-martini. To gatavo no degvīna, kafijas liķiera, auksta espreso un ledus.

Citi šobrīd lasa

Pēc sacensībām Pasaules kausā igauņu biatloniste saņem nāves draudus 1
90 gadus vecai rīdziniecei piešķir 94 centu lielu pabalstu malkas iegādei. Par to viņa var nopirkt divas pagales 33
FOTO: ļaudis ierodas uz iestudējuma "Izrāde, kas saiet sviestā" pirmizrādi Dailes teātrī 1
Pievienot komentāru