foto: Ekrānuzņēmums no Šerloka Holmsa un doktora Vatsona piedzīvojumi
Kādas maltītes patiesībā baudīja Šerlokss Holmss
: Padomju kinomeistari Vasilija Ļivanova atveidotajam Holmsam sarūpēja pieticīgākas maltītes nekā grāmatā.
Kino
2022. gada 9. janvāris, 05:27

Kādas maltītes patiesībā baudīja Šerlokss Holmss

Kas Jauns Avīze

Vācu autore Zilke Martina laidusi klajā pavārgrāmatu detektīvžanrā – viņa kripatu pa kripatai vākusi kulināros pierādījumus, lai noskaidrotu, ko maltītēs baudīja Šerloks Holmss un doktors Vatsons.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Martina rūpīgi izpētījusi visus 56 sera Artura Konana Doila stāstus par slaveno detektīvu, atšķetinot 50 receptes, lielākoties pēc miglainiem mājieniem. Tagad tās apkopotas “Šerloka Holmsa pavārgrāmatā”    (“Sherlock Holmes: Das Kochbuch”), ko izdevis apgāds “Hölker Verlag”.

Šerloka Holmsa dzimšanas dienas svinības Rīgā

Šerloka Holmsa dzimšanas dienas svinības Rīgā

gallery icon
42

Sātīgas brokastis

Galvenā maltīte abiem varoņiem bijušas bagātīgas brokastis, ko Beikerstrītā 221В sarūpēja gādīgā misis Hadsona. Atšķirībā no slavenā padomju laika seriāla nekāda auzu putra galdā nav likta, bet gan apelsīnu sula, kafija, melnā tēja, pankūkas ar melleņu ievārījumu, pīrāgi ar ceptiem šampinjoniem, omlete un sīki kapāti pētersīļi, bekons.

Īpaši Holmsam servēts jogurtā marinētas vistas karijs kokosriekstu pienā ar ingveru, ķiplokiem, asu čili, kanēli. Vērts pieminēt stāstu “Raibā lente”, kas ekranizēts padomju laika seriālā par Holmsu un cita starpā filmēts Siguldā. Oriģinālajā darbā Holmsam un Vatsonam Sarejas grāfistē pasniedz ļoti gardas vafeles (to sastāvā ir paniņas, muskats, kazas siers) ar jogurta, krējuma un citronu sulas mērci.

Bāskervilu dzimtas mantiniekam seram Henrijam sulainis Berimors nepiedāvā auzu putru, bet gan omleti ar šampinjoniem un tomātiem. Holmss ar Vatsonu “Bāskervilu sunī” nobauda pīrāgu ar puraviem.

Pirmās fotogrāfijas no jaunās Šerloka Holmsa filmas uzņemšanas laukuma ar Vilu Ferelu

Pirmās fotogrāfijas no jaunās Šerloka Holmsa filmas uzņemšanas laukuma ar Vilu Ferelu un Džonu C. Reiliju.

gallery icon
23

Opiju maskē ar ķiplokiem

Pavārgrāmatas autore secinājusi, ka doktora Vatsona mīļākais ēdiens bijusi rabarberu zupa un jēra gaļa ar kaulu, cepta ar dārzeņiem – angļu virtuves klasika. Holmsam labi gājusi pie sirds zaļo zirnīšu, kartupeļu, ūdenskrešu un ingvera zupa, ko viņš baudījis Hempšīras viesnīcā “Pie melnā gulbja”.

foto: Sherlock Holmes: Das Kochbuch
Šerloks Holmss un doktors Vatsons bijuši lieli gardēži. Vācu autore atšifrējusi 50 receptes, tostarp siera kūku ar citronu un lavandu.

Gatavojoties bīstamu noziedznieku vajāšanai, Holmss kārtīgi iestiprinājās – ar zupu (bieži zivju), ceptām paipalām, marinētām portvīnā, un svaigām austerēm.

Īpaša loma grāmatā atvēlēta ķiplokiem un citiem garšaugiem, kas spēj ēdienā notušēt opiju, kā tas darīts ar jēra ragū stāstā Sudraba liesma. Martina piedāvā šīs receptes veģetāru variantu no ķirbja, sīpoliem, tomātiem un vīģēm, protams, bez kriminālām piedevām.

Uzkodas bīstamām misijām

Autore arī apkopojusi virkni recepšu uzkodām, ko paņemt līdzi ceļā – Kornvolas pīrādziņi ar gaļas vai dārzeņu pildījumu vai, piemēram, Elzasas tarte flambée – liesmojošais pīrāgs ar mīksto sieru, bekona gabaliņiem, sīpoliem un timiānu. To sarūpēja doktors Vatsons, dodamies Šveicē uz Reihenbahas ūdenskritumu, kur notiek Holmsa liktenīgā tikšanās ar profesoru Moriartiju.

Šerloka Holmsa 160. jubilejas svinības

gallery icon
33

Reizumis Doila stāstos ir īpaši kulinārie pārsteigumi. Piemēram, Londonas ielās aizmirstas Ziemassvētku zoss guzā misis Hadsone atrod dārgakmeni – Zilais karbunkuls.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Un, tā kā slavenais detektīvs bijis liels kafijas cienītājs, Martina piedāvā izmēģināt Šerloka Holmsa espreso-martini. To gatavo no degvīna, kafijas liķiera, auksta espreso un ledus.