foto: Publicitātes
Dēkainis Sarps un labais puisis Arifs - seriāls "Bahāras dzīves līkloči" un tā vīrieši
Džaners Džindoruks un viņa līkloči.
TV
2022. gada 14. janvāris, 07:13

Dēkainis Sarps un labais puisis Arifs - seriāls "Bahāras dzīves līkloči" un tā vīrieši

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Rādīts kopš šā gada sākuma kanālā "STV Pirmā!", seriāls "Bahāras dzīves līkloči" iemantojis skatītāju uzmanību un interesi par aktieriem, kas iejūtas galvenajās lomās. Lūk, stāsts par viņiem no pašas Turcijas!

Šoreiz – par dēkaini Sarpu un labo puisi Arifu. Viens ir gluži kā izspļauts Džordžs Klūnijs, otrs – ar savām kāzām samulsinājis seriāla fanus, liekot vaicāt un vīt intrigas, kāpēc tās neapmeklēja «Bahāra» Ozge… Tādi ir Bahāras dzīves būtisko vīriešu lomu atveidotāji.

foto: Publicitātes
Džaners Džindoruks.

Džaneram Džindorukam paveicās piedzimt aktieru un mākslinieku ģimenē 1980. gada 17. aprīlī Turcijas dienvidos, Adanā. Viņa tēvs Zafers Doruks ir kurdu izcelsmes, divkārtējs Orhana Kemala «Story» balvu ieguvušais īso stāstu rakstnieks un arī aktieris. Kopš sevi atceras, mazais puika kopā ar brāļiem dzīvojušies tikai pa teātra aizkulisēm un vērojuši, kā top izrādes, redzējis, kāda ir aktieru dzīve, kas notiek, kad prožektori izslēgti, priekškars aizvērts. Citu pasauli kā teātris Džindoruks nemaz nespējis iedomāties. Vidusskolā un studējot Čukurovas universitātē, iestudētajās lugās viņš vienmēr atrada iespēju piedalīties arī kādā izrādē. Būdams septiņpadsmit gadus vecs, viņš piedalījās savā pirmajā profesionālā teātra izrādē Adanas Seihanas pašvaldības teātra grupā. Pēc tam jaunais Džindoruks desmit gadus strādāja par aktieri Adanas pilsētas teātros, kļuva ļoti atpazīstams teatrāļu vidē, taču aktieris vēlējās tapt slavens visā Turcijā. Puisis sūtīja pieteikumus filmu studijām. Viņa pirmā profesionālā loma bija varonis Jusufs filmā «Fehima Paša nams».

foto: Publicitātes
Džaners Džindoruks.

Džindoruks tika pamanīts, viņa filmogrāfija ir gara. Vispārēju atpazīstamību jaunais Džindoruks ieguva, filmējoties turku–itāļu kopdarbā kopā ar Moniku Beluči. Aktieris spēj pārtapt dažādos tēlos, spēj spēlēt gan vēsturiskus varoņus kostīmfilmās, gan mūsdienu vīriešus. Kinopasaules vērotāji Turcijā pamanīja – jo Džindoruks kļūst vecāks, jo top līdzīgāks vienam no pasaules neatvairāmākajiem aktieriem – Džordžam Klūnijam. Ja žurnālisti pajautā Džindorukam, kādas ir viņa paša domas par šo sakritību, aktieris ir atklāts: «Protams, biju ļoti priecīgs, ka mani salīdzināja ar šādu aktieri!» Uzņemot fotogrāfijas, šo līdzību ar pasaules slavenību Džindoruks izmanto, lai tiešām būtu līdzīgs Klūnijam.

Seriālā «Bahāras dzīves līkloči» Džindoruks tēlo Sarpu – pasauli apceļojošu dēkaini, kam svarīga ir paša izaugsme. Ja arī viņa dzīvē gadās tāda naiva «aitiņa» kā Bahāra, kas ļaujas viņa valdzinājumam, pardon madmuazeļ, viņš bija godīgs jau pašā sākumā, liekot saprast, ka laimīgi rāmas ģimenes modelis nav viņa dzīves mērķis. Par sašutumu turku sabiedrībai, Sarps drīzāk ir eiropeisks vienpatnis, kas savu dzīvi vada kā egocentrisks baudītājs, kam turku tradicionālais dzīves modelis – dzīvot, lai būtu ģimene un bērni, – šķiet mazisks. «Labām meitenēm no šāda vīrieša būtu jāturas pa gabalu!» aktieris Džindoruks tā raksturoja savu varoni, «sasodīti pievilcīgs, bet, pēc turku tradicionālās domāšanas, vēl neizaudzis infantils vīrietis, kas dzīvo vienai dienai, nevis iegulda enerģiju savos bērnos». Džindoruks, kurš ar savu priekšnesumu tēloto tēlu padarīja par fenomenu, vienlaikus kļuva arī par Turcijā slavena apģērbu zīmola seju.

Aktierim Sarpa loma izdevās lieliski. Jaunākā loma aktierim ir filmā «Neuzticīgais» («Sadakatsiz»). Jau nosaukums vien sakustināja seriālus skatošo publiku un piešāva kaislību uguni. Pat tik ļoti, ka seriāla cienītājas sāka identificēt aktieri ar varoni, piesūtot sabiedriskajos medijos un sociālajos tīklos minējumus, ka Džindoruks tāds pat pasaules staigulis vien esot – nav precējies, ir vieglprātīgu sieviešu aplidots smukulis. Lai kā intervijās Džindoruks mazgājās tīrs, balts un pūkains, sakot, ka viņš ļoti daudz laika pavada ar savu lielo ģimeni (ko lai dara, ja viņa ģimene nevar vien izvēlēties labāko dzīves partneri), ka viņš ar prieku ir kopā ar brāļu bērniem un mīlot kaķus, viss viens – Džindoruks tiek uzskatīts par neuzticamu vīrieti! Sociālo mediju lietotāja, vārdā Melisa, atklāja, ka aizsūtījusi aktierim zīmīti ar aicinājumu tikties, bet aktieris atbildējis visai divdomīgi. Tāpēc Melisa publiski izkladzināja: «Manuprāt, viņš ir tāds vīrietis kā seriālā. Krāpnieks! Paskatieties, kādas ziņas viņš man kādreiz sūtīja!» Lai ko arī būtu atbildējis aktieris, slavenam cilvēkam iepazīties nav viegli. 40 gadus vecais Džindoruks nav atbildējis uz apsūdzībām.

Džindoruks, kas seriālā atveido neuzticīgu vīrieti, žurnālam «InStyle Men» izteicās: «Esmu cilvēks, kurš piešķir lielu nozīmi lojalitātei. Ja man prasītu padomu, es teiktu, lai vīrieši nesabojā dzīves sievietēm, ar kurām iepazīstas!»

Lai ko runātu pasaule, seriāla «Neuzticīgais» galvenās lomas atveidotājs Džindoruks, dalot galvenās lomas ar Turcijā atzītajām skaistākajām aktrisēm Melisu Sezenu (Melis Sezen) un Kansu Deru (Kansu Dere), parakstīja 1,5 miljonus vērtu līgumu. Taču arī par naudu Džindoruks neizsakās. Viņš to pelna!

foto: Publicitātes
Fejazs Dumans ar sievu.

Kad Džindoruks kļuva slavens, presē sāka parādīties vēstījumi par piedzīvoto kopā ar aktieri. Turcijā slavens aktieris Behzats Uigurs pastāstīja, ko savulaik kopā ar tēvu Nedžatu Uiguru piedzīvoja pirms daudziem gadiem: «Mēs bijām Adanas tūrē. Mans tēvs uz izrādi uzaicināja zēnu īsās biksēs, kas uz ielas pārdeva kabatlakatiņus vai konfektes. Zēns atzinās: «Man tie ir jāpārdod, lai nopelnītu biļetei uz viesizrādi!», un mans tēvs nopirka visu puikas preci. «Vai tagad nāksi uz teātri?» Zēns atbildēja: «Es nākšu!».» Tā turku sabiedrība uzzināja, ka savulaik Džindoruks tirgojis uz ielas kabatlakatiņus, lai varētu aiziet uz ceļojošā teātra izrādi. Uz šo it kā norādīto vēsti – redz, redz, kāds nabadziņš bija – Džindoruks ar cieņu un pietāti atbildēja, ka būt par tirgotāju taču nav nekas slikts!

Feijazs Dumans, dzimis 1982. gada 14. jūnijā Mardinā. Seriālā Dumans spēlē labo puisi Arifu, Īsto Vīrieti, kas kā locis Bosforā izved dzīves džungļu līkločos pazudušo Bahāru uz skaidras takas.

foto: Publicitātes
Fejazs Dumans.

Dumans ieguvis labu izglītību Stambulas Tehniskās universitātē, bet drīz vien ļāvās riskēt un savu hobiju – dejošanu – pārvērta profesijā. Topošais aktieris iestājās studēt horeogrāfiju Valsts konservatorijas Tautas deju nodaļā, ko arī absolvēja. Plastiskajam, fiziski spēcīgajam un slaidajam puisim paralēli studijām ieteica apmeklēt arī aktiermeistarības kursus. Veiksmīgu apstākļu sakritības dēļ viņš tika ieskaitīts ārzemnieku grupā un trīs gadus studēja aktiermākslu Bruklinas Universitātē Ņujorkā, 2012. gadā iegūstot  maģistra grādu.

Kad jaunais aktieris atgriezās Turcijā, piedāvājumi filmēties nāca cits pēc cita, un, kaut tās bija otrā, pat trešā plāna lomas, Dumans piedalījās, īpaši nekurnēdams. Savu lielo lozi viņš tomēr izvilka! Kaut loma ievērojama, pat godājams varonis-glābējs, tomēr Dumanam tika «tikai» otrā vīra loma. Seriālā aktieris, ko dažādos medijos raksturo «kā vienmēr – kaut pamanāms, tomēr malā stāvētājs, klusais introverts», «kā dienvidnieks, kas savā galvā ko perina» (tā vēršot uzmanību uz teroristiem, starp kuriem ļoti daudz tieši kurdu), notēloja… gandrīz sevi. Dumans uzsvēra, ja arī viņš tiek uztverts kā «kurdu aktieris», šis apstāklis viņu nemaz netraucē: «Esmu dzimis Turcijas dienvidaustrumos, Mardinā, kur cilvēki ikdienā saprotas turku un kurdu valodā. Un es, starp citu, vēl runāju arī angliski.»

Nospēlējot varoni Arifu seriālā, kas pārspēja gaidīto reitingu rekordus, aktieris Feijazs Dumans guva lielu atzinību. Viņš tapis par vienu no pēdējā laika visvairāk pieprasītajiem spēlētājiem. Būdams kluss pēc dabas, aktieris neiekuļas skaļos skandālos, nav īpaši aktīvs sociālajās vietnēs, neplātās ar savu personisko dzīvi, bet klusi to dzīvo, kā vēlas.

Tāpēc fotogrāfijas no laimīgā aktiera īstajām kāzām šā gada septembrī bija liels pārsteigums seriālu cienītājiem. Medijos Dumana un viņa izredzētās – nevienam nepazīstamas skaistules Zozanas – kāzas tika atspoguļotas ar lielu vērienu. Kā nekā – uz Dumana kāzām bija ieradušies gandrīz visi slavenie turku aktieri, kuri kopā bija spēlējuši «Bahāras dzīves līkločos»: gan populārā Bennu Jildirimlara, gan Šerifs Erols, Džaners Džindoruks un atpazīstamās skaistules, bet… Vienīgā mīkla, par ko tika daudz jautāts, bet netika saņemta atbilde, – nez, kāpēc aktrise Ozge Ozpirindži, kas seriālā tikko kā bija ar Arifu skaisti apprecējusies, neapmeklēja sava seriāla līgavaiņa un glābēja Arifa lomas atveidotāja kāzas?