TV
2021. gada 22. decembris, 15:15

Mājsēdes glābiņš - turku seriāls "Bahāras dzīves līkloči" un tā aizkulišu stāsti

Laima Kota

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Rādīts kopš šā gada sākuma kanālā "STV Pirmā!", seriāls "Bahāras dzīves līkloči" iemantojis ne tikai skatītāju uzmanību - kā atzinis intervijās tā ierunātājs, aktieris Intars Rešetins, apraudājies pat viņš! -, bet arī interesi par aktieriem, kas iejūtas galvenajās lomās. Lūk, stāsts par viņiem no pašas Turcijas!

Seriāls «Kadın», ko Latvijā var redzēt ar nosaukumu «Bahāras dzīves līkloči», Turcijā tika rādīts, pirms pasaule apstājās pandēmijas laikā. Tur tas piedzīvoja trīs sezonas, saņēma kritiķu uzslavas un turkus – galvenokārt namamāšu sabiedrību – sadalīja vairākās grupās. Viena juta līdzi nabaga vientuļajai mātei Bahārai, otra mudināja skatīties seriālu jaunajām sievietēm – kā nevajadzētu darīt, bet trešā cerēja, ka ar to tiks pievērsta sabiedrības uzmanība «vientuļo māšu» problēmai Turcijā.

Seriāls, kas turku valodā nosaukts izcili vienkārši «Sieviete» («Kadın»), dod iespēju ikvienai skatītājai sevi identificēt ar pašaizliedzīgas mātes tēlu: izdusmoties uz sievietēm, kas pametušas savus bērnus; būt sašutušām par situāciju «ja mātei nav naudas, tad meitai vajag apprecēties ar bagātnieku, kaut nemīlamu…»; noskaisties uz galvenās varones ļauno pusmāsu Širinu un pārdzīvot par galvenās varones tuvo cilvēku nāvi…

Kā nojaušams – seriāls uzskatīts par ļoti veiksmīgu. Pēdējo sēriju noskatījās vairāki miljoni. Tā reitingi bija augsti. Kā rakstīja turku prese – mājsēdes laikā, «kad cilvēkiem mēnešiem ilgi bija jāsēž savos dzīvokļos, kad dzīvelīgie un visai nemierīgie turku bērni dien’ un nakt’ uzvedās skaļi, kad nebija no tiem mājās atelpas, jo nevar aizsūtīt uz skolu,  šis bija ideāls seriāls, pēc kura daudzi atzinās, ka Bahāras mātišķības paraugs viņus mudinājis vēl vairāk samīļot savus bērnus. «Kas vēlas būt nevainojama mamma, lai vēro Bahāru…»; «Redzot, kā Bahāra cieš savu bērnu dēļ, arī man jāraud no sākuma līdz beigām, jo es atbraucu šeit no citas valsts, Turcijā es strādāju, lai rūpētos par saviem bērniem, kas palika dzimtenē, aiii, ja Allāhs zinātu, cik ļoti man pietrūkst savu bērnu…»; «Lai Dievs dod pacietību un spēku visām māmiņām, kuras audzina bērnu bez tēva…»; «Tas ir seriāls, kurā visi no maziem bērniem līdz lieliem aktieriem spēlē perfekti, negribēju, lai tas beidzas. Manuprāt, tas ir neaizvietojams. Paldies visai komandai!» – lasāms turku internetmediju dzīlēs.

Aktieri, kas piedalījās filmēšanā, bija jau slavenības vai par tām kļuva seriāla rādīšanas laikā.

Pašaizliedzīgas mātes paraugs

Galvenās lomas atveidotāja Ozge Ozpirindži dzimusi 1985. gada 1. aprīlī Stambulā. Kad Ozpirindži mācījās prestižā vidusskolā Stambulā, izmantojot iespēju iesaistīties skolēnu apmaiņas programmā, viņai palaimējās vienu gadu dzīvot un mācīties koledžā Amerikas Savienotajās Valstīs. Meitene papildināja angļu valodas zināšanas un, kā pati izteikusies, – došanās ārpus Turcijas bija iespēja redzēt citādo pasauli. Pēc vecāku stingra ieteikuma viņa ar lielu piespiešanos absolvēja Sabanci universitātes Vadības nodaļu 2008. gadā, lai ar menedžeres diplomu kabatā slepus dotos uz pāris aktieru kastingiem. Sākums jaunajai aktrisei bija rozēm kaisīts, jo filmindustrijas profesionāļi viņas seju atzina par ļoti fotogēnisku. Filmējusies pazīstamu kompāniju reklāmās kā «Eti Browni», «Cornetto» un «Coca-Cola».

Tikai 1,60 m garo, bet enerģisko un smaidīgo jaunieti pamanīja drīz vien un 2008. gadā piedāvāja Ozpirindži spēlēt ar vēzi slimu meiteni. Šī loma skatītājos izraisīja līdzjītību, seriāls tautai patika, aktrise saņēma vairākus piedāvājumus filmēties ne tikai seriālos, ko pārraidīja TV. Pēc piedalīšanās daudzos veiksmīgos iestudējumos Ozpirindži kopā ar Ešrefu Kolčaku filmējās 14 minūšu garajā īsfilmā «Pazudušie», kuras autors un režisors bija rakstnieks Mete Sezers. Filma tika demonstrēta starptautiskos festivālos, kopumā saņēma 24 balvas no valstīm, kur tā rādīta, – no Meksikas, Itālijas, Amerikas, Kanādas un Anglijas. Ozpirindži par lomu saņēma balvu kā labākā aktrise.

Seriālā «Bahāras dzīves līkloči», ko sāka pārraidīt 2017. gadā un kura scenārija autore bija rakstniece Hande Altajli, Ozpirindži spēlēja jau galveno – jaunas, vientuļas mātes Bahāras – lomu. Kaut aktrisei pašai vēl bērnu nebija, lomu viņa atveidoja tik lieliski, ka uz kādu laiku kļuva par ideālas un pašaizliedzīgas mātes prototipu: kā viņa sarunājās ar saviem diviem bērniņiem, ar kādu maigumu apņēma bērnus, kā viņiem stāstīja par bērnu visai nenobriedušo tēvu tikai labu… – skatītājiem tas ļoti patika.

Beidzot gatava savam bērnam

Seriāls tāpēc jau tika veidots, lai uzburtu vīziju, un ar Bahāras tēlu Ozpirindži tas izdevās. Aktrisei pirmās sērijas sākuma kadros bija jāsēž uz kuģīšu piestātnes soliņa, jātrallina dziesmiņa, un viņa arī trallināja – nevis kādu turkiem pazīstamu dziesmiņu, bet… pasaulē slaveno Marijas dziesmiņu no slavenā hita «Mūzikas skaņas» «Do-Re-Mi»! Diezin vai tā notiek Turcijā, kur par mūziku pasaulē zina visai maz, it sevišķi par Eiropas klasisko filmu mūziku. Tikpat izbrīnu rada Bahāras iepazīšanās ar Sarpu – viņas dzīves liktenīgo vīrieti, kur Sarps burtiski šantažē jaunkundzi, pa Bosforu peldošā satiksmes kuģītī pieprasot viņas telefona numuru. JO! – Turcijā labas meitenes neiepazīstas uz ielas! Nekad! Nekur! Nekādā gadījumā! Pastāv uzskats, ka tā dara tikai sevi necienošas meičas, kam sava reputācija nav svarīga.

Seriāla veidotāju ieceri – rādīt naivu sievieti, kas iekrīt smuka vīrieša nagos – Ozpirindži attēlo lieliski. Lai gan vīrietis jau pirmajā satikšanās reizē godīgi stāsta, ka esot kāpis Everestā, ka bijis Nepālā, ka viņam nav naudas, Bahāra neņem galvā nevienu loģisku brīdinājumu, lai pie pasauli apceļojoša tukšinieka neietu par sievu, bet ļaujas jūtām. Un dabū pēc pilnas programmas! Paliek viena ar jau diviem bērniem. Seriālā tomēr Bahāra sastop Lielisko Arifu, kas uzbur nākamo turku sieviešu ideālsapni – Lieliskais Vīrietis ir gan smuks, gan mīl, gan lolo, gan nomaksā rēķinus.

Lai vai kādas lomas turpmāk spēlētu Ozpirindži, turku skatītāji, kas filmas varoņus bieži vien saista ar pašu aktieri, pieņem, ka Ozpirindži, lai ko arī attēlotu, ir laba māte. Filmēšanās tieši šovasar aktrisei nesa lielas pārmaiņas – viņa saderinājās ar senu draugu un, būdama grūniecības pirmajos mēnešos, piedalījās jaunā seriālā, kurā bija paredzētas daudzas epizodes ar... mīlēšanos. Izlasījusi scenāriju, Ozpirindži apmulsusi jautājusi: «Kā mēs to darīsim?». Bet viņas partneris jokojot esot mierinājis: «Mēs sākām seriālu ar aktrisi Aiču Bingolu, viņa tajā laikā palika stāvoklī. Kā nākamā bija mana sieva Imera, kas arī tajā laikā palika stāvoklī. Tagad jūtos kā Telli Baba*, jo arī skaistā Ozge seriāla filmēšanas laikā apprecējās un gaida mazuli!» Aktrise izteicās ļoti viedi: «Jaunais seriāls ir patiess mīlasstāsts. Tā sauklis ir: «Pirmā mīla ir neaizmirstama, bet beigas bija neizbēgamas!»»

Ozpirindži ir kopā ar savu mīļoto vīru Buraku Jamanturku, skaita dienas, kad piedzims meita, kam plāno dot turku sievietēm labskanīgu vārdu Uzüm – Vīnoga/Rozīne: «Es plānoju sēdēt mājās ar bērnu divus gadus, bet, ja būs kāds labs projekts, varu būt brīva kā vilcene.»