foto: Juris Rozenbergs
Psiholoģiski baisa estētika. Atklāta provokatīvā mākslinieka Brektes un Svilāna izstāde "Solargrāfija"
2021. gada 9. decembris, 16:42

Psiholoģiski baisa estētika. Atklāta provokatīvā mākslinieka Brektes un Svilāna izstāde "Solargrāfija"

Jauns.lv

Rīgā, "ISSP galerijā" Marijas ielā ceturtdien atklāta latviešu mākslinieku Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde "Solargrāfija".

Mākslinieki Kristians Brekte un Modris Svilāns savā radošajā sadarbībā pievēršas un pēta visdažādākās cilvēka dzīves parādības.

Kā teikts izstādes aprakstā sociālajā vietnē "Facebook", vairāk kā piecu gadu garumā abi mākslinieki nodarbojušies ar solargrāfiju un iemūžinājuši Latvijas seno sakrālo arhitektūru un apbedījuma vietas.

Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde "Solargrāfija"

"ISSP galerijā" šodien atklāta latviešu mākslinieku Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstādi "Solargrāfija", kas ir radošu pētījumu un refleksiju telpas ...

gallery icon

"Interese par pamesto, nepareizo un tumšo dzīvošanas pusi, māksliniekus padarījusi par vietas pētniekiem, kur fotogrāfisks eksperiments ar vidi ir gan daļa no novērojuma, gan zināma veida secinājums," teikts izstādes aprakstā. "Ilgtermiņā sadarbojoties, Brekte un Svilāns nonākuši pie individuālo interešu kompromisa, radot psiholoģiski baisu vienojošo mākslas darbu estētiku."

Ar pašizgatavotām pinhole kamerām Kristians Brekte un Modris Svilāns apceļojuši Latviju, kameras paslēpjot pie pamestām baznīcām un kapos, vietās, par kuru esamību cilvēki jau sen aizmirsuši. Kā mākslinieki viņi pievēršas attēlā iekļautajai formai, kompozīcijai un attēla rašanās procesam, savukārt kā pētnieki, viņi atgriežas tagadnes aizmirstajā telpā, dokumentējot nebūtībā aizlaistos dzīvības pieminekļus.

Pirms izstādes apmeklējuma jāuzrāda derīgs Covid-19 sertifikāts. Ieeja izstādē ir bez maksas. Izstāde būs apskatāma līdz nākamā gada 27. janvārim.

Kristians Brekte absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas scenogrāfijas apakšnozarē; šobrīd viņš ir Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors un Glezniecības katedras vadītājs. Brektes vizuālajā valodā rodamas atsauces uz kultūras un mākslas vēsturi, reliģiju, seksualitāti. Sižetiskais vandālisms autora darbos mijas ar formas tīrību un tehnisku nostrādātību, asi kritiskās vai atkailinošās norādes un citātus vienojot jau atpazīstamību iemantojušā estētikā.

Modris Svilāns absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina apakšnozari, izstādēs piedalās kopš 2003. gada. Svilāns savā radošajā praksē pievēršas skaņas un kustības pētniecībai, radot tehniski nostrādātus un konceptuāli daudzslāņainus kinētiskās mākslas darbus, kā arī aizraujas ar analogo fotogrāfiju.

Pamestas baznīcas un kapi kameru jeb solargrāfijas skatījumā Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstādē

ISSP galerijā Berga Bazārā skatāma Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde “Solargrāfija”. Mākslinieki vairāk nekā piecus gadus ar slēptām kamerām ...

gallery icon

Erotiski skandalozais Kristiana Brektes Džemmai Skulmei veltītais murālis

Pāris nedēļas pirms jaunā mācību gada sākuma tāpat kā vakcīnu jautājums sabiedrību divās karojošās nometnēs sadalīja Mākslas akadēmijas profesora Kristiana ...

gallery icon

Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde "ALL'ARM"

“Rīgas mākslas telpas” Intro zālē ir skatāma Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde “ALL’ARM”.

gallery icon

Kristiana Brektes personālizstādes "Arsenāls" atklāšana

Mākslinieka un scenogrāfa Kristiana Brektes personālizstādes „Arsenāls” atklāšana 2016.gada.1.decembrī.

gallery icon