Slavenības
2021. gada 21. novembris, 06:30

"Podziņa ir mana sapņu meitene," - Jānis Jurkāns atklāti par attiecībām ar Lindu Apsi

Marta Martinsone

Jauns.lv

Atjaunotās Latvijas pirmais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns (75) žurnālam "Kas Jauns" pastāstījis par attiecībām ar savu liktenīgo sievieti Lindu Apsi (50).

Jānim un Lindai šis laiks ir pozitīvām emocijām piepildīts. Linda atkal ir pie Jāņa Spānijas dienvidos – Seviljā, kur abi nosvinēja Lindas 50 gadu jubileju. Tur pāris bauda siltos laikapstākļus un kopā būšanu, kas līdz šim bija sarežģīta Lindas aizņemtības dēļ – viņa rakstīja grāmatu par izcilo šefpavāru Mārtiņu Rītiņu. Liels atbalsts rakstīšanas laikā bijis arī Jānis.

Apsveikums Lindai

Lindas dzimšanas dienā Jānis soctīklos publiskoja apsveikumu viņai. “Šodien grāmatas De Profundis – Mārtiņš Rītiņš autorei Lindai Apsei – 50. Skaista dāvana sev dzimšanas dienā. Grāmata ir stāsts par Mārtiņa Rītiņa sirds dziļumiem. Tā nav glorificējoša, bet vienkārši ļoti cilvēcīga. Līdz dziļumiem atklāta un patiesa. Šis ir mans De Profundis par Podziņu – manu sapņu meiteni. Esam pazīstami vairākus padsmit gadus. Nopietni draugi kļuvām 2010. gadā. “Nopietni” nozīmē, ka tu par attiecību raksturu rūpējies vairāk nekā par attiecību reputāciju sabiedrības acīs. Raksturs ir tas, kas esi tu, reputācija – mainīgs lielums. Nopietni ir tad, kad attiecības mēģini neafišēt, līdz tās kļūst stabilas. Nopietni ir tad, kad esi gatavs dot vairāk nekā saņemt. Mūsu attiecību nopietnību sarežģīja tas, ka abi bijām precējušies.

Neskatoties uz to, ko par manām attiecībām ar Ilzi domāja kāda sabiedrības daļa, manu laulību ar Ilzi neizjauca Linda. To drupināja alkohols daudzu gadu garumā.

Lindu es vispirms nosapņoju un tad sāku viņu meklēt. Esmu pārliecināts, ka tikai reizi mūžā vari sastapt sievieti, kas ar savu sievišķo viedumu un skaistumu spēj pilnībā izmainīt tavu dzīvi.

Linda ir sieviete ar magnētiski pievilcīgu sievišķību, kas izpaužas ķermeņa valodā, runas manierē, smieklos, apģērbā. Neparastas ir viņas domas un spēja tās izklāstīt. Bez piepūles dabīga, dabiski priecīga un neparasti mērķtiecīga. Lai uzrakstītu grāmatu, ir vajadzīgas ne tikai specifiskas intelektuālās spējas, bet arī spēja ilgstoši un neatlaidīgi strādāt. Linda to spēj. Mīļā Podziņa, apsveicu Tevi, un zini, ka esmu ļoti lepns par Tevi! Vienmēr klausies savas dvēseles balsī! Dvēsele zina ceļu.”

Lepojas ar Lindas veikumu

Sarunā ar "Kas Jauns" Jānis atzīst, ka lepojas ar Lindas veikumu - uzrakstīto grāmatu. “Es apbrīnoju viņas darba spējas, gaumi un smalkumu, kā grāmata tika uzrakstīta. Tas ir drosmīgs un mūsdienīgs stāsts. Protams, sekoju līdzi rakstīšanas procesam un zinu, ka tas nav bijis viegls darbs. Šādas grāmatas sarakstīšana prasa pamatīgu piepūli. Vai Linda man jautāja padomu? Reizi pa reizei iejautājās, kādas ir manas domas, bet es nekādi tai procesā nejaucos. Viņai ir savs smalkums, kā viņa raksta. Rakstnieks nevar uzrakstīt labu grāmatu bez labas valodas, bez vārdu bagāžas, bez savas dzīves pieredzes, bez zināšanām. Tas viss Lindai ir. Viņa ir paveikusi lielu darbu. Mārtiņš Rītiņš nav tikai šefpavārs, viņš ir visspilgtākais “tautas diplomātijas” pārstāvis. Neviena Latvijas vēstniecība nenes Latvijas vārdu pasaulē tik spoži, kā to dara mūsu izcilais kulinārijas lielmeistars. Es no šīs grāmatas uzzināju daudz interesantu faktu par latviešu dzīvi trimdā, par latviešu valodas un kultūras kopšanu,” par Lindas grāmatu saka Jurkāns.

Mārtiņa Rītiņa 70 gadu jubilejas svinības

Šefpavāra Mārtiņa Rītiņa 70 gadu jubilejas svinības "Hanzas peronā" 2019. gada 19. oktobrī.

gallery icon
179

Rūpējas par vidi un atmosfēru

Jāņa dzīvesvietā Spānijā Lindai neesot ne par ko jādomā, viņa varot atpūsties. “Esmu jau izplānojis, kurp es vedīšu savu meiteni. Tagad viņai pie manis ir laiks atpūsties. Un viņa ļaujas. Dzimšanas dienā viņu saraudināju. Vakarā, kad devāmies vakariņās, apsveikuma dziesmu "Happy Birthday" pie vakariņu galda nodziedāja spāņu trubadūri,” atklāj Jurkāns.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kembridžas Universitātes izglītību ieguvusī valodniece Linda Apse 11. novembrī kopā ar eksministru Jāni Jurkānu nosvinēja savu 50 jubileju.

“Man patīk dzīve siltajā klimatā. Golfu un tenisu brīvā dabā te var spēlēt cauru gadu. No rītiem pamostos, redzu zilas debesis virs zilganzaļa okeāna. Esmu arī uzņemts angļu džentelmeņu golfa klubiņā. Pēc spēles dzeram vīnu, kafiju, alu – ko nu kurš – un pārrunājam visu ko, izņemot politiku, reliģiju un veselību. Šie temati ir bīstami ar to, ka var izraisīt konfliktus,” savu daļu ikdienas atstāsta Jurkāns. Taujāts par citām priekšrocībām, kādas ir, dzīvojot Spānijā, bijušais politiķis saka: “Es nepētu cenas veikalos, komunālos pakalpojumus un nesalīdzinu neko ar Latviju. Nekas nav jāsalīdzina, jo tās ir tik dažādas pasaules! To, ka spāņi atbalsta vietējos zemniekus, to es pamanu, jo, kad sezonas dārzeņi un augļi beidzas, spāņi tos neieved no citām valstīm. Piemēram, Latvijā greipfrūtus var pirkt cauru gadu, bet šeit tikai tad, kad ir sezona. Greipfrūtu sezona beidzas, ēd citronus un gaidi nākamo ražu. Te ir lielākais zivju tirgus, kādu jebkur esmu redzējis. Zivju dažādība ir atkarīga no ikdienas nozvejas. Sevišķi to jūt restorānos – vienu dienu tu apēd ļoti garšīgu zivi, gribi ēst nākamajā dienā arī, bet, izrādās, todien nav noķerta. Zivis ir lētas – par sešiem eiro es nopērku notīrītas, cepšanai jau gatavas zivis. Diemžēl šeit es nevaru nopirkt siļķi un biezpienu,” nosaka viņš.

Krūmiņš, Jurkāns un Zlidnis atklāj āra trenažieri Rīgas Valdorfskolā

Daudzfunkcionālās sporta ierīces atklāšana Rīgas Valdorfskolā 2017. gada septembrī.

gallery icon
45

Sāp sirds par Latviju

Taujāts, cik aktīvi prombūtnē seko līdzi notiekošajam Latvijā, Jānis saka – katru dienu no rītiem “pārlaiž acis” aktualitātēm, ziņu virsrakstiem. “Es jau gadiem pazīstu Kariņu, Levitu un zinu, uz kādiem varoņdarbiem viņi ir spējīgi. Kovida masku aizsegā var viegli paslēpt neprofesionalitāti un bezatbildību. Man sāp sirds par Latviju. Latvija ir pelnījusi labākus laikus,” nosaka bijušais politiķis. Taujāts, vai vietā, kur dzīvo, sastop latviešus, Jurkāns atbild: “Gada laikā neesmu šeit saticis nedz krievu, nedz latvieti. Angļu un vāciešu gan te ir daudz.” Uz jautājumu, vai neplāno atgriezties dzimtenē, Jurkāns vien nosaka: “Ja gribi sasmīdināt Dievu, stāsti par saviem plāniem!”

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!