Slavenības
2021. gada 28. oktobris, 10:55

"Es tev pārgriezīšu rīkli!" - Aivis un Lelde Ceriņi saņēmuši baisus draudus

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Par vadītā raidījuma saturu, par publiski pausto personisko viedokli TV24 žurnālists Aivis Ceriņš regulāri saņem draudus no vakcinācijas pretiniekiem.

Pavisam nesen Aivis Ceriņš sociālajos tīklos vērsās pēc padoma, kādi pašaizsardzības līdzekļi ir vislabākie. Izrādās, viņam nākas domāt par savu drošību, jo ne visiem patīk žurnālista darbība. Vēl trakāk – draudēts tiek arī Aivja sievai Leldei Ceriņai, divu mazu bērnu mammai.

Leldes un Aivja Ceriņu medusmēnesis Filipīnās

Leldes un Aivja Ceriņu medusmēnesis Filipīnās

gallery icon
26

Sagaida pie darbavietas

Žurnālam "Kas Jauns" Aivis Ceriņš pastāstījis, ka darbā bieži vien nācies sastapties ar naidīgiem viedokļiem, taču beidzamajā laikā tiekot piesolīta fiziska izrēķināšanās. Pavisam nesen viņš saņēmis draudus no cilvēka, kurš ļoti grib būt daļa no kādas Latvijas sporta federācijas. “Tie nāca no konkrēta cilvēka, no konkrētas mājas tepat netālu no mūsu darbavietas Blaumaņa ielā. Draudēja, lai es neizmantotu tādus terminus kā “antivakseris” un ka par to es “dabūšu pa muti”. Sitīšot tepat uz Blaumaņa ielas, sagaidīšot mani pēc darba! Par to es arī uzrakstīju svaigāko iesniegumu policijai, taču kārtības sargi man atbildēja, ka nav pamata ierosināt lietu,” stāsta Ceriņš, sakot, ka tas jau nav pirmais gadījums.

Izrādās, vēl pavasarī kāda labi zināma sabiedrības kārtību graujoša cilvēka kompānija patiešām gaidījusi Aivi pie darba. “Šis puisis ar saviem domubiedriem, saģērbušies baltos krāsotāju tērpos, todien jau bija ielauzušies viena ziņu portāla redakcijā, fiziski uzbrukuši LTV šoferim, pēc tam pabija arī pie mums TV24 ofisā, meklēja mani. Taču man tajā dienā bija brīvdiena. Sagadījās, ka tobrīd ar sievu un mūsu mazo zīdainīti atgriezāmies no pastaigas, un netālu no darba viņus satiku. “Ei, Ceriņ, varas rupor! Nāc šurp!” – tas agresīvākais sauca. Es atbildēju, lai pat nedomā man tuvoties, lai ievēro divu metru distanci, jo es taču nezinu, kādi ir viņa nodomi, vai viņš nav inficējies. Bet blakus ir sieva, mazs bērns... Tomēr viņš agresīvi mācās man virsū. Es izstiepu roku, atstumjot viņu nost no sevis, un tad ar sievu uzreiz devāmies prom. Viņi apzināti pārkāpa likumu, vienkārši provocējot un gaidot, ka kāds viņiem uzbruks, lai pēc tam teiktu – redz, mums dara pāri! Ar ko tas viss beidzās? Viņš uzrakstīja iesniegumu policijai, ka es esot viņam uzbrucis!

Bet tajā pašā vakarā tiešraidē savā sociālajā kontā teica, ka man vajag pārgriezt rīkli, ka mana sieva ir kuce, bet bērns – smerdelis.

To viņš teica gan tiešraidē, gan vēlāk sūtīja līdzīgu saturu arī privāti vēstulē,” stāsta TV žurnālists, sakot, ka tā tad bijusi pirmā reize, kad viņš vērsies ar iesniegumu policijā.

Likums ir nelabvēlīgs

Reakcija no kārtības sargiem bija vienkārša – lieta atteikta, jo neesot nozieguma sastāva. “Es jau tos policistus saprotu. Viņi dara savu darbu likuma ietvaros, bet pēc likuma šādas darbības netiek uzskatītas par reāli izteiktiem draudiem dzīvībai,” nopūšas Aivis, turpinot: “Bet tam tiešām var būt arī smagas sekas. Šie cilvēki draud visiem – gan žurnālistiem, gan politiķiem, gan mediķiem, gan apsargiem, pārdevējiem un citiem. Jā, varbūt policijai ir taisnība, ka draudi ir nekaitīgi, bet ja nu atradīsies kāds psihiski nelīdzsvarotāks, kurš nolems tos īstenot? Ko tad? Kurš būs tas brīdis, kad no vārdiem ķersies pie darbiem? Tas nule kā jau notika Lietuvā, kad kāds sašāva veikala apsargu, kad viņš lūdza uzvilkt sejas masku.”

Novēl bērna māmiņai nosprāgt

Draudēts ir arī Aivja sievai Leldei Ceriņai. Taču viņa pirmos draudus saņēmusi jau pirms Covdi-19 pandēmijas. “Antivakseru kustība nav nekas jauns. Pirms diviem gadiem Lelde bija grūtniecībā ar pirmo bērnu, un viņa piekrita piedalīties gripas vakcīnas kampaņā. Jo izrādās, grūtniecēm saslimšana ar gripu ir ļoti bīstama, iespējamas smagas komplikācijas, mēdz būt arī letāli gadījumi. Leldei bija publiski jāparāda, kā viņa tiek vakcinēta pret gripu. Un pēc tam viņu pamatīgi “nomasēja” gan komentāros, gan privātās vēstulēs. Lelde jau tad dabūja ciest no antivakseru uzbrukumiem,” stāsta Aivis.

Jaunā māmiņa netiek saudzēta arī tagad, kad Lelde publiski atklāja, ka pāris mēnešu pēc otra bērna piedzimšanas tomēr ir vakcinējusies pret Covid-19, uzsverot: ja šī gada sākumā, kad sākās aktīvā vakcinācija, būtu skaidrs par to izmantojumu grūtniecēm, to būtu darījusi agrāk. Tagad tam ir pierādījumi, ka grūtniecēm vakcīna ir pat ļoti svarīga. Ir bijuši gadījumi, kad mazuļi piedzimst nedzīvi, kad mirst arī pašas mammas. “Toreiz vēl nebija pilnībā zināms, ka grūtniecēm vakcīna patiešām ir droša, tāpēc tad Lelde nevakcinējās. Tagad viņa to izdarīja un paziņoja par to publiski, aicinot arī citas grūtnieces vakcinēties. Un, protams, Lelde atkal saņēma naidpilnus komentārus, apvainojumus un pat draudus. Vienkārši, tiešā tekstā: “Kaut tu nosprāgtu ar savu vakcīnu!” Un tas nav normāli,” uzskata Aivis Ceriņš.

Aicina domāt

Kāds ir risinājums pret šādiem draudiem? “Tur jau neko nevar panākt. Kauties? Lauzt vienam otram degunu? Kāda tam jēga?! Mēs abi tad netiksim pie ārstiem, jo visi mediķi būs aizņemti ar kovidsaslimušo ārstēšanu! Sausais atlikums no šādām darbībām būtu pilnīga nulle, jo ne es, ne viņš nemainīs savu viedokli. Tāpēc būtu labāk, ja policija tomēr atrastu iespējas kaut kā šo ārprātu mazināt. Cilvēki dara savu darbu, izsaka savu viedokli, bet par to citādi domājošie grib izrēķināties. Es negribu, lai šos cilvēkus mestu cietumā,” uzsver žurnālists, atzīstot, ka tagad viņš cenšas izvairīties no visa tā, kas lasāms šādu cilvēku sociālajās platformās.

“Lai arī mana darba dēļ vajadzētu būt lietas kursā par visiem sabiedrībā esošajiem viedokļiem, taču par tiem, kas atrodas vakcīnu noliedzēju lapās... Man nervi to vairs netur. Es to drazu vairs nespēju lasīt. Man gribas saukt: “Ei, džeki, jūs vairs paši nesaprotat, ko darāt!” Tiešām, kāpēc viņi to dara, kāds ir viņu mērķis? Lai Latvijā būtu labāka dzīve? Vai arī gluži pretēji – sliktāka? Man šķiet, tas viss jau ir kļuvis par bezmērķīgu nodarbi. Bet kāda būtu izeja? Skaidrs, ka ar vakcinēšanos nepasargāsi sevi no kovida. Tu pasargāsies no smagas saslimšanas, no plašākas citu inficēšanas. Ar vakcīnu šī sērga tiek pamazām vājināta, kovids zaudē spēku. Lūk, tā ir galvenā motivācija vakcinēties! Nē, es neesmu vakcīnu fans, man nav dižas vēlmes sevī visu laiku kaut ko durt. Bet šī brīža spēles noteikumi ir tādi, ka citas izejas nav. Ceru, ka nāks pie prāta arī tā sabiedrības daļa, kura tic tiem džekiem feisbukā. Bet es nesaprotu, kā var vairāk ticēt šiem sociālo tīklu provokatoriem nekā zinātniekiem un mediķiem, kuri visu mūžu pavadījuši izglītojoties, pētot, analizējot. Padomājiet loģiski – kāda velna pēc, piemēram, Uga Dumpis, Juris Perevoščikovs un citi gribētu nonāvēt savu tautu?! Ko viņi te vieni darīs?! Nu padomājiet par to, nevis sekojiet pat visapšaubāmākajām sazvērestību teorijām! Tas jau ir ārpus elementāras loģikas,” aicina Ceriņš.

Nevajag baidīties

Aivis uzsver – lai arī brīžiem šķiet, ka ir bezcerīgi uzrunāt citādi domājošos, tomēr nevajadzētu mest plinti krūmos: “Ļoti daudzi nevēlas par to atklāti runāt, jo, nedod Dievs, būsi, kā vakcinācijas noliedzēji teic, “varas” pusē! Jo tad neizbēgami dabūsi pār savu galvu naidu, apvainojumus un draudus! Un kurš to vēlas? Taču uzskatu – jo vairāk cilvēku atklāti runās par to, ka šobrīd vienīgā loģiskākā izeja ir vakcinēšanās un elementārāko drošības pasākumu ievērošana, jo ātrāk būs cerība atgriezties vismaz kaut cik normālā dzīvē.”

Aivis uzskata, ka par esošo situāciju liela daļa vainas jāuzņemas arī valdībai. “Viens ir tie, kas apzināti, aktīvi un mērķtiecīgi izplata savu antivakcinēšanās propagandu, tā graujot mūsu valsti un šķeļot mūsu sabiedrību. Un tad ir sabiedrības daļa, kas tic visiem šiem murgiem un māņiem. Bet ugunij eļļu pielej arī visi šie nepārdomātie, pēdējā brīdī pieņemtie valdības lēmumi, kas šaubīgos un neizlēmīgos nevis pārliecina, bet liek vēl vairāk šaubīties. Jā, mums ir vājš premjers, kurš nespēj pieņemt drosmīgus lēmumus, bet cenšas izdabāt visiem. Un, manuprāt, tēmturis #paldiesilzei ir vietā, jo bijusī veselības ministre Ilze Viņķele bija pirmā no tām, kas daudzas lietas salaida grīstē. Un viņas sekotājs turpina iesākto,” skarbs ir Aivis Ceriņš.

Bet kāpēc viņš pats, par spīti draudiem, turpina publiski izteikt savu viedokli? “Es nebaidos tik daudz par sevi, kā par savu ģimeni. Man ir divi mazi bērni. Un, ja kāds tomēr pārgriezīs man rīkli, kā tika draudēts, kas tad parūpēsies par maniem bērniem? Jā, dažreiz sev uzdodu jautājumu – kāpēc man tas viss ir vajadzīgs? Bet man gribas, lai te būtu forši, lai varētu dzīvot Latvijā, dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Jā, man bija iespēja pārcelties uz citu zemi, bet man patīk būt šeit. Un mēs neesam nekādi ienaidnieki, mūsu mērķis visiem ir viens – pēc iespējas ātrāk uzvarēt vīrusu un atgriezties pie normālas dzīves. Gan valdībai, gan vakcinācijas pretiniekiem, gan šamaņiem, gan man pēc būtības ir viens un tas pats mērķis. Par izpildījumu, tas ir cits jautājums...” tā Aivis Ceriņš.

Draud žurnālistiem, mediķiem un politiķiem

Pošu noliedzēju vidū tagad ļoti populāri ir piesaukt tādas frāzes kā sabiedrības šķelšanās, neiecietība, naida runa – tas viss esot vērsts pret viņiem. Taču patiesībā tieši antivakseri ir tie, kas ne tikai nodarbojas ar naida kurināšanu, bet reāli draud ar izrēķināšanos pretējā viedokļa paudējiem.

Aivis un Lelde Ceriņi nav vienīgie, kuri saņēmuši draudus no vakcinācijas pretiniekiem. Piemēram, arī Aivja kolēģis Ansis Bogustovs nupat atzinis, ka draud gan viņam, gan viņa bērniem. Un, ja draudi par paša piekaušanu Bauskas tirgū (Ansis ar ģimeni šobrīd dzīvo Bauskā) vēl nav īstenoti, tad viens no Bogustova četriem bērniem – četrpadsmitgadīgā meita – Bauskā uz ielas jau ir piekauta.

Draud arī mediķiem. Ārsti, kuri cīnās pret pandēmiju un aicina sabiedrību vakcinēties, piedzīvo reālu teroru. Ir bijuši gan draudi un pazemojumi komentāros sociālajos tīklos, gan izsekošanas, gan pat pret Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādi reiz ticis pavērsts ierocis. Aizgājis jau tik tālu, ka daži ģimenes ārsti vērsušies pie apsardzes uzņēmumiem, lai noalgotu apsardzi, bet Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs aicina policiju aktīvāk iesaistīties problēmas atrisināšanā: “Katru dienu ir reāls terors. Veidojas iespaids, ka nekas netiek darīts, lai apturētu slikti izglītoto un slikti audzināto cilvēku reālu teroru, kas mums apkārt slimnīcai pa perimetru staigā ar videokamerām, filmē, pēc tam pa savam interpretē un stāsta, ka nav Covid-19, nav slimnieku un tas viss ir blefs. Reāli draud ārstniecības personām, apsaukājas un tamlīdzīgi.”

Savukārt aizvadītajā nedēļā vakcinācijas pretinieki internetā publiskoja veselības ministra Daniela Pavļuta dzīvesvietas adresi un mājas foto, un šis gadījums nonācis policijas redzeslokā. Turklāt Valsts policijas priekšnieks izplatīja paziņojumu, ka policija bargi vērtēs naidīgus komentārus, vajāšanas izpausmes un draudus, kas vērsti pret mediķiem, policistiem, citu dienestu kolēģiem, apsargiem, augstākajām valsts amatpersonām un žurnālistiem.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!