Slavenības
2021. gada 27. oktobris, 06:40

Uz žurnālu vākiem, uz mēles un reklāmās - kas ir slavenākās transpersonas modes pasaulē

Anita Sedliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Lūk, transpersonas, kuras reiz bijušas vīrieši un no kuru skaistuma, stila, gaumes ne vienai vien sievietei atliek vien mācīties.

Piemānīja

Tediju Kvinlivanu 2015. gadā atklāja "Louis Vuitton" radošais direktors Nikolā Geskjērs, sieviete pozēja un defilēja "Deremy Scott", "Diane von Furstenberg" un citiem zīmoliem. Bet tikai pēc diviem gadiem modeļu biznesā sieviete pavēstīja, ka ir piedzimusi kā vīrietis.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press

Neraugoties uz mazajiem meliem, viņa kļuva par pirmo modeli transpersonu, kura pozējusi franču vēsturiskā modes nama "Chanel" skaistumkopšanas reklāmas kampaņā: “Esmu pirmā atklātā transpersona, kura ir sadarbojusies ar "Chanel". Esmu ārkārtīgi pagodināta un lepna prezentēt savu komūnu. Pasaule centīsies tevi pagrūst, uzspļaut un apgalvot, ka neesi nekā vērta, bet tavs pienākums ir iztaisnoties, celties augšā un turpināt cīnīties. Jo, ja tu padosies, tu nekad nepiedzīvosi triumfa asaras.”

Mode atbrīvo

Brazīliete Valentīna Sampaio ir iegājusi vēsturē kā pirmā veļas zīmola "Victoria’s Secret" modele transpersona.

Viņa ir bijusi uz žurnālu "Elle", "Vanity Fair" un "Vogue" vākiem un pirmā transpersona "Sports Illustrated" peldkostīmu numurā (2020). “Pasaule pēdējos gados ir spērusi lielus soļus. Manas publikācijas ir cits mazs, bet būtisks solītis. Modes industrija ir instruments, ar ko reklamēt dažādību, – mode ir pasaule, kas atbrīvo,” skaidro sieviete.

Vēstījums

Stalts augums, skaisti mati, žilbinošs smaids – aktrise Laverne Koksa nekad nepaliek nepamanīta.

foto: ddp/JPI Studios/Jill John / Vida Press

Vēl jo vairāk tāpēc, ka viņa dievina izaicināt ar futūristiskiem, bieži uz gaumes un vulgaritātes robežas esošiem tērpiem. “Tas, kā es ģērbjos, ir mans vēstījums pasaulei par to, kāda esmu. Uzaugu Alabamā, biju melnādaina, nabadzīga un vīrietis. Šīs lietas mani ir definējušas, bet tā neesmu es.”

Veterāne

Līdz 2014. gadam Andreja Pejica bija slavena sava androgīnā izskata dēļ un ar to, ka modes skatēs un uz žurnālu vākiem pozēja gan vīrieša, gan sievietes tēlā.

foto: Vandeville Eric/Abaca/Sipa USA/ Vida Press

“Kā transpersona ceru, ka pēc pilnīgas pārejas, neuzgriežot muguru pagātnei, es varēšu būt laimīga un veiksmīga jaunajā dzīves nodaļā,” par pārmaiņām viņa pavēstīja savā "Facebook" lapā. Kopš pilnīgas pārejas sievietes ampluā Andrejas vārdam ir pieskaitāmi daudzi “pirmās transpersonas” sasniegumi – kosmētikas reklāmas, žurnālu vāki un pat kino.

Pamanīta un atzīta

Brazīlietei Lea T 2010. gadā kļūstot par modes nama "Givenchy" reklāmas kampaņas seju un radošā dizainera Rikardo Tiši mūzu, dzima arī viņas karjera.

Lea ir pozējusi žurnāliem "Vogue", "Numero", "Interview" un "Love", kļuvusi arī par "Redken" skaistumkopšanas kampaņas seju. “Vēl ir lieli darbi darāmi, bet jāatzīst, ka sabiedrība pēdējos gados pret transpersonām attiecas citādāk. Mēs tiekam pamanīti un atzīti. Domāju, ka tā notiks aizvien biežāk, un tas piepilda manu sirdi ar prieku,” izteikusies brazīliete.

Multifunkcionālā

"America’s Nex Top Model" 2008. gadā popularitāti ieguvusī Aisisa Kinga ir vēsturē iegājusi kā pirmā transpersona, kura piedalījusies šajā populārajā šovā (un ieguvusi 10. vietu).

Šī uzdrošināšanās sievieti arī padarījusi par transpersonu pasaules “karogu” – viņa pozēja modes zīmolam "American Apparel", izveidoja savu modes līniju un debitēja kā aktrise "Netflix" 2019. gada seriālā "When They See Us".

Vienlīdzības skaistums

Kulta filmas "Matrikss" viena no režisorēm – savulaik viena no brāļiem Vačovskiem, tagad Lana Vačovski – nav modele, bet gana pamanāma kā savu sasniegumu, tā vizuālā tēla dēļ.

foto: ddp / Vida Press

Kamēr mati kā komenpensācija vienmēr ir spilgti, ģērbjas viņa radošajai industrijai raksturīgā krāsā – melnā. Modes dizainers Marks Džeikobss, slavinot režisores spēju “iemiesot vienlīdzības garu un skaistumu”, viņu pat izraudzījās par zīmola "Marc Jacobs" 2016. gada pavasara/vasaras kolekcijas seju.