foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ļaudis pārsteigti - atturībnieks Guntars Račs atkal ar vīna glāzi rokā
Guntars Račs, Ģirts Lūsis un Arnis Veisbārdis ir nedzērāji. Bet, kad grupas "Saldās sejas" albuma prezentāciju Guntars atzīmēja ar glāzi vīna rokās, uz viņu ar izbrīnu paskatījās pat Veisbārdis. “Bet glāze tā arī palika neizdzerta,” teic Račs.
Slavenības
2021. gada 25. oktobris, 11:11

Ļaudis pārsteigti - atturībnieks Guntars Račs atkal ar vīna glāzi rokā

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Redzot dzejnieku un mūziķi Guntaru Raču ar glāzi vīna rokās, daudzi izbrīnīti iesaucās: “Kā tad tā? Viņš taču reiz stāstīja, ka alkoholu nelieto!”

Grupas "Saldās sejas" albuma "12" izdošanas svinības

2021. gada 30. septembri Rīgas klubā “ST.BLACK & rock cafe urban stage” tika atzīmēta grupas “Saldās sejas” jaunā albuma “12” ...

gallery icon
36

Pirms kāda laika tika atzīmēta grupas "Saldās sejas", kurā spēlē arī Račs, jaunā albuma 12 izdošana. Un svinīgo notikumu Guntars atzīmēja… ar glāzi vīna rokās. Vai tiešām Račs atsācis dzert? Jo to, ka ir atturībnieks, viņš atklāja pirms sešiem gadiem intervijā žurnālam "OK!", stāstot, kāpēc alkoholu vairs nelieto. “Tas bija principa jautājums. Spēlēju grupā "Jauns mēness", un radās konfliktsituācija ar Mielavu. Bijām jauni, slavas zenītā, un visiem patika iedzert. Bet vienā reizē viņi uzskatīja, ka esmu iedzēris par daudz un tas koncertā esot traucējis. Taču tas bija krietni pārspīlēts, esmu ar puikām to daudzreiz izrunājis. Bet no Ainara puses bija gandrīz vai ultimāts - ja vēl kādreiz būšu iedzēris, vairs nespēlēšu. Es to uztvēru ļoti sāpīgi un kādā izšķirīgā naktī gudroju, ko darīt – vai nu pasūtīt viņus vienu māju tālāk, jo viņi ir tieši tādi paši, vai arī... Un nospriedu: ne velna, es pierādīšu pretējo - ka varu bez tā iztikt,” stāstīja Račs.

Kopš tiem notikumiem pagājuši 30 gadi, un nu atkal Guntars burziņos ar draugiem ir manāms ar glāzi vīna rokā. “Tas, ka esmu nedzērājs, jau man netraucē ar draugiem pacelt glāzi vīna. It sevišķi, ja jānobildējas kopīgam foto,” žurnālam "Kas Jauns" paskaidro Račs. Un nav jau tā, ka viņš būtu pilnīgs atturībnieks, taču par alkohola cienītāju viņu arī nevarētu uzskatīt. “Lietoju pēc vajadzības, bet vispār jau cenšos izvairīties. Arī šoreiz tā glāze vīna rokās man bija tikai tādēļ, lai šajā nozīmīgajā notikumā – albuma iznākšanas svinībās – man būtu, ko saskandināt ar draugiem. Kā tādās reizēs pieklājas to darīt. Starp citu, tā glāze vīna tā arī palika neizdzerta. Tiešām es to neizdzēru,” dievojas Guntars.

Viņš gan nenoliedz, ka savulaik patiešām bijušas problēmas ar alkoholu. “Bet tas bija sen, un tam esmu veiksmīgi ticis pāri. Es vairs nelietoju. Un man sen vairs nav bail paņemt rokās glāzi vīna, pagaršot kādu malciņu un nolikt malā. Tas man vairs nesagādā grūtības, ne tā kā 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā, kad noteikti būtu iztukšojis visu glāzi un vēl. Man patiešām vairs nav ne kārdinājuma, ne vēlmes,” uzsver Guntars Račs, piebilstot: “Turklāt šobrīd, visu laiku pārvietojoties automašīnā pie stūres, tas nemaz nav reāli – kaut ko iedzert. Visur braucu ar auto, uz koncertiem braucu ar auto... Domāju, ka braukšana pie stūres daudziem palīdz neiekrist kārdinājumā.”