foto: Publicitātes
Šomēnes pie skatītājiem nonāks vērienīgs triju Baltijas valstu radīts oriģinālseriāls "Kurmis"
TV
2021. gada 5. oktobris, 14:55

Šomēnes pie skatītājiem nonāks vērienīgs triju Baltijas valstu radīts oriģinālseriāls "Kurmis"

Jauns.lv

Televīzija Go3 ir gatava laist klajā vērienīgu Baltijas valstu kopdarbu. Jaunais oriģinālseriāls "Kurmis" sniedz reālistisku skatu uz izlūkdienestu ikdienu un katrā sērijā uzdod sarežģītu jautājumu: kas ir mūsu īstais ienaidnieks? Seriāls vienkopus pulcējis aktierus no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Seriālu iedvesmojuši patiesi notikumi desmitgades ilgumā. "Kurmis" balstīts uz krievu spiega Hermana Simma skandalozā stāsta pamatiem. Šobrīd 74 gadus vecais izbijušais politiķis ieņēma augstu amatu PSRS, turpinot savu karjeru arī pēc Igaunijas neatkarības atgūšanas 1991. gadā. Ambiciozais virsnieks kļuva par Igaunijas slepeno dienestu augsta līmeņa amatpersonu, iegūstot piekļuvi valsts, NATO, Eiropas Savienības un citu Igaunijas militāro partneru slepenajai informācijai.

Viena no seriāla unikālajām iezīmēm ir Baltijas valstu ciešā sadarbība, apvienojot plašu aktieru un filmēšanas lokāciju klāstu. Galvenās lomas no Latvijas atveido Juris Kalniņš, Jēkabs Reinis, Marija Karpova un Māris Bezmers.

Slavenais lietuviešu producents un scenārija autors Ēriks Kundrecks norāda, ka “Kurmis” izstāsta Simma stāstu no cita skatpunkta. “Simms iedvesmoja šo stāstu, taču tajā ir arī daudz izdomātu notikumu, jo atsevišķa informācija joprojām ir slepena. Seriālā ir viens varonis, bijušais Igaunijas policijas priekšnieks un krievu aģents Aksils Rūdi, kas nedaudz atgādina skandalozo krievu spiegu. Es izpētīju pazīstamā britu žurnālista Edvarda Lūkasa rakstus un lasīju grāmatas par bijušajām Padomju Savienības valstīm un Krievijas izlūkdienestu darbu tajās. Es skatījos dokumentālās filmas un sazinājos ar lietuviešu virsniekiem. Tas var būt pārsteigums, bet virsnieku un spiegu darbs man personīgi likās diezgan garlaicīgs. Taču neuztraucieties, jo “Kurmja” sižets būs negaidītu pavērsienu pilns! Seriāls būs tiešām interesants plašai starptautiskai auditorijai”, saka Kundrecks.

"Kurmja" filmēšana ilga gandrīz gadu Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un citās valstīs. Seriāla radošā un producentu komanda veltīja daudz laika tam, lai izprastu un kvalitatīvi atspoguļotu 20. gadsimta beigas un 2004. gadu, kad Baltijas valstis kļuva par Eiropas Savienības un NATO dalībvalstīm.

“Kurmja" pirmizrāde notiks 11. oktobrī nākamās paaudzes televīzijā "Go3".