foto: AP/Scanpix
Mūžībā devies leģendārais franču aktieris Žans Pols Belmondo
Kino
2021. gada 6. septembris, 18:20

Mūžībā devies leģendārais franču aktieris Žans Pols Belmondo

Jauns.lv / LETA

88 gadu vecumā mūžībā devies franču aktieris Žans Pols Belmondo, vēsta "The Guardian".

Kino leģenda Žans Pols Belmondo (1933-2021) spožākajās lomās un dzīvē

gallery icon
69

Belmondo iemantoja slavu līdz ar franču jaunā viļņa kino uzplaukumu un tādām filmām kā Žana Lika Godāra "Līdz pēdējam elpas vilcienam" ("À bout de souffle"). Viņš filmējies kopumā vairāk nekā 80 filmās, tostarp komēdijās un trilleros, un saņēmis vairākus prestižus kino apbalvojumus. 

Belmondo dzimis 1933. gadā Parīzes priekšpilsētā skulptora un gleznotājas ģimenē.

Viņš bija viens no franču jaunā viļņa ievērojamākajiem aktieriem. Belmondo apmeklēja vairākas elitāras privātskolas, taču ar būtiskiem sasniegumiem neizcēlās.

Mācības skolā Belmondo nepadevās, bet padevās boksēšanās. Savu aktiera karjeru viņš sāka teātrī, bet vēlāk pievērsās kino, kļūstot par vienu no slavenākajiem 20.gadsimta Eiropas kino aktieriem.

Pēc absolvēšanas viņš sāka darboties teātrī. Belmondo bija populārs kino aktieris Francijā līdz 80. gadu vidum. 2001. gadā aktieri hospitalizēja ar sirdstrieku. 

Francijā Belmondo bieži tika dēvēts par "Lielisko", atsaucoties uz satīrisko filmu "Le Magnifique".

"Viņš vienmēr būs Lieliskais. Mēs visi atpazīstam sevi viņā," uzzinot par Belmondo nāvi, tviterī pavēstīja Francijas prezidents Emanuels Makrons, nodēvējot mūžībā aizgājušo aktieri par nacionālo dārgumu.

Bijušais Francijas prezidents Fransuā Olands norādīja, ka visi būtu gribējuši būt draugos ar Belmondo, bet bijušais Francijas premjerministrs Manuels Valss raksturoja viņu kā lielisku, talantīgu un ļoti francisku.

Cieņu mūžībā aizgājušajam aktierim sociālajos medijos pauduši arī citi politiķi, Franču Ārzemnieku leģions un kino fani visā pasaulē.