Ar dziesmām un asarām sirsnīgi atvadās no Anitas Garančas. FOTO
Pasaulslavenā operdziedātāja Elīna Garanča mammas pēdējās dzīves dienas bija kopā ar Anitu Garanču. Lai aprūpētu ar vēzi slimo mammu viņa pat pameta skatuvi.
Slavenības
2015. gada 30. jūlijs, 16:15

Ar dziesmām un asarām sirsnīgi atvadās no Anitas Garančas. FOTO

Jauns.lv

Šodien Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas Romas katoļu baznīcā un pēcāk Rīgas Krematorija Lielajā zālē draugi, tuvinieki, skolnieki un talanta cienītāji atvadījās no izcilas vokālās pedagoģes Anitas Garančas (10.02.1949 – 23.07.2015), kuru aizsaulē aizsauca smaga slimība.

Atvadīties no Anitas Garančas ieradās daudzi sabiedrībā zināmi ļaudis, mūzikas pasaules un aktieru zieds, kuriem Anita savas dzīves laikā mācījusi pareizi noturēt meldiņu un attīstīt balsi.

Uz bērēm bija ieradies arī Anitas meitas Elīnas Garančas vīrs, pasaulslavenais diriģents Karels Marks Šišons, kurš Elīnai šajā smagajā laikā bija liels atbalsts. Bērēs klāt bija arī Elīnas un Marka meitas, kuras ik pa laikam auklītes izveda no baznīcas, jo mazās niķojās. Arī Anitas dēls multimākslinieks Jānis Garančs atvadīties no vecmāmiņas līdzi bija ņēmis savu dēlu.

Atvadīties no Anitas Garančas ieradās Maestro Raimonds Pauls ar dzīvesbiedri Lanu Paulu, operdziedātāja Inese Galante, Latvijas Nacionālās operas un baleta direktors Zigmars Liepiņš ar kundzi Mirdzu Zīveri, dzejniece Māra Zālīte, dziedātājas Evita Zālīte, Kristīne Zadovska, Evija Martinsone, Marija Naumova, Renārs Kaupers un citi. Kuplā pulkā ieradās aktieri, viņu vidū Artūrs Skrastiņš ar sievu Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu, Artūrs Krūzkops, Dita Lūriņa un citi.

Atvadu ceremonijas laikā mācītājs izstāstīja Anitas dzīves ritējumu, daudzi Anitas audzēkņi dziedāja dziesmas. Rīgas Krematorijā pie mūzikas instrumenta sēdās arī Maestro Raimonds Pauls un dziedāja Dailes teātra aktieris Artūrs Skrastiņš.

Latvijas Nacionālās operas solistu vokālā pedagoģe Anita Garanča ir izaudzinājusi daudzus izcilus operas māksliniekus, sniedzot viņiem vērtīgus padomus vokālās meistarības padziļināšanā. Anitas Garančas audzēkņi šobrīd dzied uz pasaules nozīmīgākajām operas skatuvēm Ņujorkā, Milānā, Vīnē, Parīzē, Londonā un citās metropolēs.

Anitas Garančas nodarbības apmeklējuši gan daudzi ārvalstu dziedātāji, gan arī latviešu solisti Maija Kovaļevska, Evija Martinsone, Inga Šļubovska, Kristīne Gailīte, Ilona Bagele, Viesturs Jansons, Krišjānis Norvelis, Baiba Berķe, Ieva Parša, Irma Pavāre, daudzi citi Latvijā pazīstami dziedātāji, aktieri un, protams, Anitas meita – pasaulslavenais mecosoprāns Elīna Garanča.

Anita Garanča 1973. gadā absolvēja Latvijas Mūzikas akadēmijas kordiriģentu nodaļu, bet 1982. gadā ieguvusi diplomu vokālajā mākslā, bijusi kamerkora „Ave Sol” un Filharmonijas soliste. Anitu Garanču par savu skolotāju sauc arī liela daļa Latvijas dramatiskā teātra aktieru. Latvijas Nacionālajā operā izcilā skolotāja strādāja kopš 1996. gada. Anita Garanča bijusi augstu novērtēta profesore Latvijas Mūzikas akadēmijā un Latvijas Kultūras akadēmijā.

Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders