Karaliene Elizabete II vīra 100. dzimšanas dienai par godu iestāda Edinburgas hercoga vārdā nosauktu rozi

gallery icon
10
Slavenības
2021. gada 10. jūnijs, 14:59

Karaliene Elizabete II vīram par godu viņa 100. dzimšanas dienā iestāda prinča Filipa vārdā nosauktu rozi

Jauns.lv

Karaliene Elizabete II ar sirsnīgu žestu atzīmējusi dienu, kad viņas vīrs svinētu savu 100. dzimšanas dienu. Viņas Majestāte Vindzoras pils dārzā iestādījusi rozi, kas nosaukta Edinburgas hercogam prinča Filipa vārdā.

foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Jaunizveidotā Edinburgas hercoga rožu šķirne iestādīta Vindzoras pils Austrumu terases dārzā un būs kā mūžīgs atgādinājums par to, kur laulātais pāris prinča Filipa pēdējos dzīves mēnešos visbiežāk mēdza uzturēties kopā.

foto: BACKGRID/Vida Press/ Vida Press
Karaliene ar vīru Edinburgas hercogu princi Filipu Vindzoras pils dārzā viņa 99. dzimšanas dienā 2020. gadā.

95 gadus vecajai karalienei jaunās rožu šķirnes stādu uzdāvināja Karaliskā dārzkopības biedrība. Tumši rozā roze hercoga vārdā oficiāli nosaukta pēc viņa nāves šā gada 9. aprīlī.

foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Karaliene par rožu stādu izteikusies, ka tas ir “jauks” un atzinusi, ka no dārzkopības biedrības ir “ļoti laipni” nosaukt jauno šķirni viņas vīra vārdā, ar kuru Viņas Majestāte laulībā bija nodzīvojusi 73 gadus.

Elizabete II un Edinburgas hercogs no kāzām līdz 73. gadadienai

gallery icon
48

Viņa rožu krūma stādu saņēma iesaiņotu brūnā papīrā, un viņai to pasniedza karaliskās dārzkopības prezidents Kīts Vīds.

Elizabetes II dzīvesbiedrs Edinburgas hercogs Filips

gallery icon
41

Aplūkojot etiķeti, karaliene atplauka smaidā, jo uz tās bija ne tikai parādīts, kāds izskatīsies rozes zieds, bet bija arī prinča Filipa fotogrāfija, kurā viņš redzams smaidām un ar baltu vasaras cepuri galvā.

foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix
Karaliene atplauka smaidā, ieraugot prinča Filipa fotogrāfiju uz stāda etiķetes.

Kīts Vīds karalienei paskaidroja: “Šī ir Edinburgas hercoga roze, ar kuru atzīmējam viņa simtgadi. Šī ir piemiņas roze par visu brīnišķīgo, ko viņš savas dzīves laikā paveicis. Lai visi atcerētos viņa padarīto.”

foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

“Katra roze būs kā ziedojums fondam “Living Legacy Fund”, kas palīdz bērniem. Šis pats par sevi ir skaists zieds, pildītais zieds.”

Karaliene uz to atbildēja: “Tā izskatās jauka.”

foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Elizabete II vēroja, ka Vindzoras pils galvenais dārznieks Filips Kārters iestāda nelielo stādu līdzās citām rozēm Austrumu terases dārzā, kura izkārtojumu savulaik bija projektējis pats hercogs.

Parādot karalienei, kāda šī roze izskatīsies, kad būs pilnā plaukumā, Kīts Vīds pajokoja: “Tagad, kad bija auksts pavasaris un daba mazliet iepaliek, tā neizskatās tik jauki, taču šādi roze izskatīsies vēlāk. Attēls pasaka visu.”

foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Par godu vīra dzimšanas dienai un rozes stādīšanai karaliene bija ģērbusies zilā kleitā un baltā jaciņā. Viņa bija rotājusies ar pērļu kaklarotu, bet acis no spilgtajiem saules stariem pasargāja ar tumšajām brillēm. Karaliene izskatījās labā noskaņojumā un abi ar dārzkopības biedrības prezidentu apsprieda plaukstošu ziedu trūkumu dārzā.

Karaliene norādīja, ka aukstā maija dēļ dārzā “nekas daudz vēl nezied”.

foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix
Karaliene norādīja Karaliskā dārzkopības biedrības prezidentam, ka aukstā maija dēļ dārzā “nekas daudz vēl nezied”.

Karaliene vīra dzimšanas dienu pavadīs klusi, kavējoties atmiņās. Savukārt pārējie karaļnama pārstāvji parūpējušies par vairākām princim Filipam veltītām izstādēm, kas atklātas Vindzorā un Edinburgā, lai “kopā ar tautu” atzīmētu hercoga īpašo dzīvi. Vairākus izstādēs izliktos eksponātus izvēlējusies karaliene pati personīgi.

Karaliene Elizabete II atvadās no ilggadējā dzīvesbiedra prinča Filipa

17. aprīlī, Vindzoras pilī pēdējā gaitā izvada princi Filipu, Edinburgas hercogu, Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vīru, kurš 73 gadus uzticīgi ...

gallery icon
17