foto: VIA REUTERS
Japānas pilsētiņa notriec Covid-19 finansējumu, nopērkot milzīgu kalmāra statuju
Trakā pasaule
2021. gada 5. maijs, 14:49

Japānas pilsētiņa notriec Covid-19 finansējumu, nopērkot milzīgu kalmāra statuju

Jauns.lv

Japānas piekrastes pilsētiņa Noto nonākusi kritikas krustugunīs, jo tās administrācija Covid-19 apkarošanai paredzētos līdzekļus nolēmusi ieguldīt, jūras krastā par 25 miljoniem jenu (190 367 eiro) uzstādot milzīgu rozā kalmāra statuju. 

13 metrus garā statuja esot iegādāta ar nolūku sekmēt vietējo tūrismu. 

Japānas reģioni piedzīvo lielu iekšējā tūrisma apjomu kritumu, jo valdība nolēma atcelt subsidēto ceļošanas programmu - radās bažas, ka šādā veidā tiek sekmēta Covid-19 vīrusa izplatīšanās. 

Noto pilsēta kalmāru uzskata par savu delikatesi. Šī pilsētiņa no valsts budžeta saņēma 800 miljonus jenu grantu, lai izkultos no jaunā koronavīrusa pandēmijas radītās krīzes. 

foto: VIA REUTERS

Grantu izsniegšanas prasībās nebija noteikts, ka nauda jāizlieto koronavīrusa pandēmijas tiešo seku likvidēšanas vajadzībām, tomēr šāds līdzekļu izlietojums uzlūkots kritiski, apšaubot, ka šādas lielas jūras iemītnieka statujas iegāde ir lietderīgs solis. 

Arī vietējie iedzīvotāji izteikušies nosodoši, norādot, ka varbūt arī ilgtermiņā statuja piesaistītu tūristus, tomēr pašlaik ir degošākas nozares, kur nauda ir ļoti vajadzīga, piemēram, medicīnas darbinieku aprūpes nodrošināšana. 

foto: VIA REUTERS

Japānas tūrisma industrija diez vai atkopsies tik drīz, vēstī "The Guardian", atgādinot, ka pagājušajā mēnesī Japānas premjers Josihide Suga Tokijā, Osakā, Kioto un Hjogo izsludināja ārkārtējo situāciju. Sagaidāms, ka tā tiks pagarināta. 

Arī Osakas prefektūras galva Hirofumi Jošimura, kura vadītajā reģionā slimnīcu kapacitāte, aprūpējot smagi slimos vīrusa pacientus, pārsniedz 99%, norādījis, ka lūgs centrālo valdību pagarināt ierobežojumus, jo infekcijas izplatība neiet mazumā tik ātri, kā gaidīts. 

Japānā nupat uzsākta iedzīvotāju vakcinācijas programma, un pagaidām sapotēti ir mazāk nekā divi procenti iedzīvotāju. Vienlaikus slimnīcām pašlaik neklājas viegli, jo nākas cīnīties ar rekordlielu smagi slimo pacientu skaitu. 

Otrdien Japānā atklāti 4100 jauni Covid-19 gadījumi, bet kopā kopš pandēmijas sākuma inficējušies 614 000 cilvēku un 10 500 sasirgušie miruši.