Populāri aktieri, mazpilsētas idille. Ieskats jaunā pašmāju seriāla filmēšanas aizkulisēs. FOTO
Daudzsēriju filmas „Māja pie ezera” aktrise Sandra Kļaviņa filmēšanas laukumā ir visnoslogotākā.
Slavenības
2015. gada 20. augusts, 17:35

Populāri aktieri, mazpilsētas idille. Ieskats jaunā pašmāju seriāla filmēšanas aizkulisēs. FOTO

Jauns.lv

LTV1 jau septembra beigās televīzijas skatītājiem piedāvās jaunu daudzsēriju filmu „Māja pie ezera”. Filma top pēc poļu rakstnieces Malgožatas Kaličinskas tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Tas ir stāsts par vienas ģimenes trīs paaudžu sievietēm.

Portālam Kasjauns.lv bija iespēja paviesoties vienā no seriāla „Māja pie ezera” galvenajām filmēšanas vietām - Kurzemes pilsētā Alsungā. Pilsētas iedzīvotāji ar prieku šovasar uzņem Latvijas Televīzijas filmēšanas komandu, atvēlot filmēšanai pilsētas galveno namu – Alsungas Svētā Miķeļa Romas katoļu baznīcu, kā arī skolu, kur aktieri un filmēšanas komanda var pārnakšņot, paēst, nomazgāties, un citas pilsētas ēkas – veikalu, doktorātu, aptieku. Tāpat vietējie iedzīvotāji atsaucās režisora Armanda Zvirbuļa un producentes Artas Ģigas lūgumam ļaut filmēt viņu privātmājās.

Visnoslogotākā aktrise filmēšanas laukumā ir Sandra Kļaviņa. Kā atklāja filmas producente Arta Ģiga, tad no paredzētajām 96 filmēšanas dienām, Sandrai laukumā jābūt 90 dienas. Tikmēr režisors Armands Zvirbulis un aktieri Gundars Grasbergs, Mārtiņš Počs un Dana Čerņecova un citi seriāla personāži atzina, ka dienas, ko pavada Alsungā, ļāvušas labāk iepazīt šo Kurzemes pilsētiņu, cilvēkus, un paralēli darbam arī atpūsties pie dabas, peldēties netālu esošajos ezeros.

Dailes teātra aktieris un „Zelta zivtiņa” reklāmas seja Mārtiņš Počs atklāj, ka filmā atveidos mācītāju Julianu un šo tēlu spēlē ar lielu atbildību. „Cenšos mācītāja tērpu vilkt ar tīru sirdi, mēģināt pietuvināties mācītāja darbam,” saka Mārtiņš. Alsungā viņš ir pirmo reizi un neslēpj prieku par satiktajām „Suitu sievām” un mierīgo pilsētiņas dzīvi.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise Dana Čerņecova filmā spēlē Elvīru, galvenās lomas atveidotājas labāko draudzeni. Viņai ir meita, savs veikals Alsungas centrā, taču pietrūkst mīļotā cilvēka. „Filmā esmu ļoti kolorīts personāžs, šodienas apģērbs ir vispieticīgākais, ko viņa velk, jo bija jāiet uz baznīcu,” pasmejas aktrise. „Pēc rakstura Elvīra ir droša, atraktīva, zinu šādu personu arī dzīvē - manas mammas labākā draudzene ir ļoti līdzīga šim tēlam. Elvīra gaida savu īsto mīlestību, bet lauku pilsētā tādu atrast ir gandrīz neiespējami...” savas lomas aprakstu ieskicē Dana. Aktrisei patīk, ka līdzās viņai ir izcila aktieru komanda, lielisks režisors, un iespēja pastrādāt kopā ar latviešu valodā runājošajiem.

Kamēr aktieri gatavojās nākamajām filmēšanas epizodēm, producente Arta Ģiga izrādīja aktieru grimētavu, kostīmu krājumus, pilsētas tuvāko apkārtni, ezerus, mājas, kur filmā dzīvo gan aktrises Aurēlijas Anužītes, gan Katrīnas Pasternakas atveidotās varones. Māju, kur dzīvo Pasternakas varone, filmēšanas vajadzībām atvēlēja dzejnieka Jāņa Petera māsa Gunta Kripēna. Viņa atzina, ka šī vasara līdz ar to bija citādāka, jo reizēm filmēšana sākās agri no rīta un beidzās nakts melnumā, tomēr viņa šo izvēli nenožēlo, jo iepazinās ar lieliskiem aktieriem, radošo komandu un, ja nu filmēšana aizņēma pārāk ilgu laiku, viņa devās apciemot netālu esošo dēlu un citus radus.

Filmas sižets

Galvenā varone ir Madara Tērauda (aktrise Sandra Kļaviņa), kura strādā reklāmas biznesā. 40 gados viņa zaudē darbu, taču no tā viņa necieš materiāli, jo viņai ir labi situēts vīrs, inženieris, kuru atveido Andris Keišs. Pēc darba zaudēšanas Madara jūtas nepilnvērtīga, kā cilvēks. Viņa vēlas atrast savu māti, jo bērnībā vecāki šķīrās un Madara auga pie tēva. Viņas mammu spēlē aktrise Katrīna Pasternaka.

Mammu Madara atrod Alsungā, mājā pie ezera. Tālāk viņas izšķiršanās būs par to, vai atgriezties galvaspilsētā, kur dzīvo viņas vīrs un meita, vai palikt Alsungā. Stāsti šīs ģimenes sievietēm ir līdzīgi, taču to risinājums solās būt atšķirīgs.

Lomās redzēsim arī: Tālivaldi Lasmani, Gintu Grāveli, Inesi Kučinsku, Arti Robežnieku, Artūru Skrastiņu, Dana Čerņecova, Intars Rešetins, Gundaru Grasbergu, Mārtiņu Poču un citus lieliskus aktierus.

Seriāla režisors ir Armands Zvirbulis, operators Haralds Vecvagars, scenāriste – Aiva Birbele, mūzikas autors – Kristaps Krievkalns.

Seriāla notikumiem 13 sēriju garumā varēs sekot no 26. septembra, sestdienās pēc LTV1 raidījuma „Panorāma”.

Kasjauns.lv/ Foto: Mārtiņš Ziders