Andreja Ēķa "Svingeru" filmēšana Krievijā

Režisora Andreja Ēķa komēdijas "Svingeri" krievu versijas filmēšanas aizkadri.

gallery icon
Slavenības
2021. gada 21. marts, 05:48

Andrejs Ēķis kājām dodas uz Krieviju, lai filmētu kinozvaigzni Dmitriju Nagijevu

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Režisors Andrejs Ēķis (56) marta sākumā trīs dienas pabija Maskavā, lai liktu pie darba slaveno aktieri Dmitriju Nagijevu (53) un citas kaimiņvalsts zvaigznes.

Kā vēsta žurnāls "Kas Jauns", kamēr Latvijā pirmizrādei platformā "Go3" gatavojās Andreja Ēķa jaunais seriāls "Nebaidies ne no kā!", kas uzņemts pēc bēdīgi slavenā narkokurjera Rolanda Prīverta grāmatas motīviem, režisors atradās Maskavā, lai filmētu populārās komēdijas "Svingeri" Krievijas versiju.

Spriežot pēc aktieru izvēles, Ēķis nav niekojies ar latvietim tipisko pieticību, bet ķēries pie Krievijas zvaigznēm, galvenajām lomām nolīgstot Dmitriju Nagijevu un Natāliju Rudovu. Lai skaidrāks – abi dara to, ko Latvijas versijā paveica Intars Rešetins un Kristīne Nevarauska. Šādam atvēzienam, visticamāk, radošo komandu iedrošināja "Svingeru" panākumi 2016. gadā Latvijā, kad tā mēneša laikā kļuva par gada otru skatītāko pašmāju filmu.

Pikantās komēdijas "Svingeri" pirmizrāde

Ar pirmizrādi sabiedrībā zināmiem ļaudīm uz kinoekrāniem 2016. gada 7. decembrī sācies Andreja Ēķa filmas "Svingeri" slavas ceļš.

gallery icon

Nu "Svingeri" uzņemti jau vismaz piecās valstīs, un kārta pienākusi Krievijai. Pārējās lomās krievu versijā iejutušies Irina Pegova, Oļesja Sudzilovska un Iļja Noskovs. Zvaigžņotais ansamblis gan varētu nozīmēt daudz lielāku budžetu, nekā tas bija Latvijā – kinolente šeit izmaksāja 250 tūkstošus eiro, kas, pēc aptuvenām aplēsēm, ir tikai viena Nagijeva astoņu darbdienu honorārs. Starp citu, "Svingeri" tūlīt taps arī Nīderlandē, un uz to filmēšanu pieteikusies pat Dienvidāfrika!

foto: no privātā arhīva
Rudova un Nagijevs pikantākajām ainām gatavi.

Lielākoties Ēķis filmēšanu vadīja attālināti – sēžot Rīgā un procesu “regulējot” videozvanā. Taču uz trim dienām viņš tomēr “aizskrēja” līdz Maskavai. Tiesa, tik ātri, kā varētu iztēloties, tas gan nenotika. Sarunā ar "Kas Jauns" Ēķis atzīst, ka tikt uz Krieviju šajos apstākļos nepavisam nav bijis vienkārši. “Protams, Covid-19 tests, tas pats par sevi. Robežsardzes atļauju vajag, lai varētu izbraukt, plus tev jābūt Kultūras ministrijas protokolā,” iesāk režisors.

foto: no privātā arhīva
Filmēšana notiek arī pilsētas ielās. Režisoru Ēķi var atpazīt pēc stilīgas cepurītes.

Netiekot pie cita varianta, Ēķis ceļu uz Maskavu mērojis pa sauszemi, kas robežas šķērsošanas vietā bijis visai sirreāls. “Aizbrauc līdz robežai Terehovā, izmēra temperatūru, bet pāri tai jāiet kājām – apmēram puskilometrs līdz Krievijai. Gāju, un sajūta bija tāda, ka vilks tūlīt nāks pretī, bet tas tomēr izrādījās suns. Otrā pusē mani gaidīja šoferis ar mašīnu no Maskavas. 630 kilometri pa taisnu ceļu, pēc septiņām stundām biju klāt,” nokļūšanu komentē Ēķis. Maskavā pēdējo reizi viņš bijis pirms 14 gadiem, kad izrādījis tur "Rīgas sargus". “Maskava ir ļoti izmainījusies, sakopta, servisa līmenis ļoti augsts. Nekā no tās Maskavas, kādu to redzēju 2007. gadā.” Pēc režisora novērojumiem, metropolē patlaban nav redzamu ierobežojumu – maskas netiek valkātas, restorāni vaļā, diskotēkas notiek.

foto: no privātā arhīva
Andrejs un Dmitrijs.

Lai arī filmas aktieru izraudzīšana bija producenta ziņā, to, ka galvenajā lomā gribētu Nagijevu, izlēmis pats Ēķis. Cerības gan bijušas vājas aktiera aizņemtības dēļ. “Ļoti grūti mums ar to gāja, bet pēkšņi sagadījās tā, ka viņam kaut kāda filmēšanās atcēlās, un Nagijevs piekrita mūsu projektam,” turpina režisors. Filmēšanai izraudzīts dzīvoklis elitārajā debesskrāpju rajonā.

foto: no privātā arhīva
Skats pa vienu no Moscow City logiem. Spriežot pēc Latvijas scenārija, tūlīt atskanēs: “Es jūs visus izdrāzīšu!”

Vaicāts par sadarbību ar Krievijas ekrānu zvaigzni, Ēķis teic, ka Nagijevs ir “vienkāršs cilvēks, bet visaugstākās klases profesionālis”, ar kuru strādāt ir viegli. “Patīkams cilvēks komunikācijā, domājošs un gudrs aktieris,” stāsta Ēķis, piebilstot, ka arī pārējās zvaigznes “nebija ne augstprātīgas, ne lecīgas”. Plānots, ka Krievijas "Svingeri" pirmizrādi piedzīvos ap Jaungadu.

foto: no privātā arhīva
Nagijevs uz filmēšanos ieradās mājā uz riteņiem, kur viņam bez guļamistabas, atpūtas telpām un virtuves ir arī pašam sava grimētava un masāžas kabinets. “Kad ieraudzīju tādu monstru trīsistabu dzīvokļa apmērā, uzprasījos, lai parāda, kā tur dzīvo. Viņš arī to izrādīja. Tiešām iespaidīgs!” zina stāstīt Ēķis. Virtuves zonā tapa arī režisora un aktiera selfijs.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!