Slavenības
2021. gada 17. marts, 05:16

Aktrise Sarmīte Rubule vēršas tiesā pret Dailes teātri

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Marta beigās tiesā tiks skatīta TV seriāla "Viņas melo labāk" iemīļotās aktrises Sarmītes Rubules (40) lieta pret viņas nu jau bijušo darbavietu – Dailes teātri.

Kā publiski izziņots tiesas sēžu plānā, pērn pēc 18 ciešas sadarbības gadiem pēkšņi no darba Dailes teātra štatā atlaistās Sarmītes Rubules prasība no viņas bijušā darba devēja – valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Dailes teātris" – ir: “darba devēja uzteikumu atzīšanu par spēkā neesošu, atjaunošanu darbā, vidējās izpeļņas piedziņu, morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu”. Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", pirms gaidāmās tiesas sēdes Sarmīte Rubule no komentāriem atturas.

"Kas Jauns" jau vēstīja, ka pirms nepilna gada Dailes teātra vadība pieņēma lēmumu pārtraukt darba attiecības uzreiz ar četriem ilggadējiem aktieriem – Aiju Dzērvi, Sarmīti Rubuli, Mārtiņu Poču un Kasparu Zāli. Vēsti par palikšanu bez darba, turklāt pandēmijas laikā, atlaistie aktieri gan emocionāli pārdzīvoja, gan jutās aizskarti par to, kā ar viņiem negaidīti izrīkojies par direktoru ieceltais kolēģis Juris Žagars.

Arī vērsies tiesā!

Piesaistot juristus, par savu vietu Dailes teātrī aizvien cīnās aktieris Kaspars Zāle. Tomēr iestāšanās par savām tiesībām aktierim izvērtās par īstu trilleri un bezprecedenta gadījumu nu jau gandrīz gada garumā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Aktieris Kaspars Zāle.

Kaspars Zāle, ko 2020. aprīlī Dailes teātra vadība līdz ar trim citiem aktieriem gribēja atlaist no darba, uzskatīja, ka tas tiek darīts nelikumīgi. Kamēr teātra darbība pavasarī bija paralizēta pandēmijas pirmā viļņa dēļ, Zāle nepadevās grūtsirdībai, bet, sakot, ka zaudēt tāpat nav ko, meklēja izeju no šķietami bezcerīgas situācijas. Ar advokāta Kalvja Krūmiņa palīdzību viņš rudenī panāca, ka darba uzteikums tiek atsaukts. Sava cīniņa dēļ Kaspars gan iedzīvojās “ļoti saspīlētās” attiecībās ar teātra vadītāju Juri Žagaru. Pēc aktiera teiktā, tika darīts viss, lai viņš emocionāla diskomforta dēļ no teātra aizietu pats. Lai arī teorētiski atjaunots darbā, Zāles aktiera ikdiena nebija tāda kā iepriekš – viņam tika noteikts strikts darbalaiks, kas izslēdza atrašanos ārpus teātra 75. kabineta ar Daili nesaistītos projektos.

Tomēr jaunais gads Zālem sācies atkal atlaista aktiera statusā. Kaspars, uzskatot, ka viņa atlaišana no Dailes, tāpat kā pirmajā reizē, ir nelikumīga un nekorekta, vērsies tiesā. “Pirmajā reizē tiku cauri ar advokātu, Žagars uzteikumu atsauca. Nu epopeja turpinās, esmu iesniedzis prasību tiesā,” žurnālam "Kas Jauns" neslēpa Zāle, kura lieta arī tiek tiesā izskatīta šomēnes.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!