Slavenības
2021. gada 27. februāris, 07:48

Par mata tiesu no traģēdijas. Atklāts, kāpēc princesei Eiženijai veikts ķeizargrieziens

Jauns.lv

Šā gada februāra sākumā princese Eiženija kļuva par māmiņu savam pirmdzimtajam. Karalienes mazmeita neslēpj, ka bērns nācis pasaulē ar ķeizargrieziena operāciju. Tam bijuši nopietni iemesli.

Princese Eiženija un Džeks Brūksbenks

Princese Eiženija un Džeks Brūksbenks.

gallery icon
28

Šā gada 9. februārī Portlendas slimnīcā Londonā pasaulē nāca princeses Eiženijas un viņas vīra Džeka Brūksbenka dēls, kuram jaunie vecāki devuši vārdu Augusts Filips Hauks Brūksbenks. Ar vārda izvēli viņi godinājuši gan karalisko ģimeni, gan Brūksbenku dzimtu.

foto: CAMERA PRESS/ROTA / Vida Press
Augusts Filips Hauks Brūksbenks.

Vārds Augusts dots par godu karalienes Viktorijas vīram princim konsortam Albertam, kura otrais vārds bija Augustuss. Princis Alberts ir princeses Eiženijas vecvecvecvecvecvectēvs.

Vārds Filips izvēlēts par godu Eiženijas vectēvam un mazā Augusta vecvectētiņam Edinburgas hercogam princim Filipam.

Savukārt vārda Hauks izcelsme meklējama Brūksbenku dzimtā.

Jaundzimušā vārdu pāris paziņoja 11 dienas pēc viņa piedzimšanas un vienu dienu pēc princeses tēva, Jorkas hercoga prinča Endrū 61. dzimšanas dienas.

Atšķirībā no prinča Viljama un hercogienes Ketrīnas princese Eiženija nav karaļnama oficiālo pienākumu pildošo cilvēku skaitā (princesei ir darbs, ar kuru viņa pati pelna sev iztiku), līdz ar to viņa var kādu laiku paturēt noslēpumā jebkādu informāciju par mazuli, pēc saviem ieskatiem – kā arī nepozēt fotogrāfiem pie slimnīcas durvīm ar jaundzimušo uz rokām.

Elizabete II un princese Eiženija apmeklē „Royal Maundy” dievkalpojumu

gallery icon
16

Lai gan ziņas no Kensingtonas pils ir visai skopas, zināms, ka bērns un jaunā māmiņa jūtas labi. Viņus neapciemo pat vistuvākie ģimenes pārstāvji, jo piesardzība saistībā ar koronavīrusa pandēmiju aizvien ir aktuāla.

Karaliskajā ģimenē nav pieņemts dalīties ar visām niansēm, kas skar bērna nākšanu pasaulē. Taču šāda informācija par hercogienēm Meganu un Ketrīnu savulaik tomēr izplatījusies sociālajos tīklos. Tāpēc nav brīnums, ka plašākai sabiedrībai kļuvušas zināmas arī nianses par princeses Eiženijas dzemdību gaitu. Atklāts, ka viņai veikts ķeizargrieziens.

Princeses Eiženijas kāzas

Šodien Lielbritānijā karaliskas kāzas. Precas princese Eiženija ar Džeks Brūksbenks.

gallery icon
58

Pils oficiālajā paziņojumā teikts, ka Viņas Majestātes karalienes Elizabetes II mazmeita atguvusies pēc pārciestās operācijas. Visus savus spēkus un uzmanību princese šobrīd veltot rūpēm par mazo dēliņu.

Zināms, ka par ķeizargrieziena nepieciešamību var liecināt virkne dažādu ar topošās mātes veselības stāvokli saistītu apstākļu. Taču reizēm to var nozīmēt arī pēdējā brīdī. Taču tas nebūs par princesi Eiženiju, kura nevar pat domāt par dabiskām dzemdībām.

Princeses Eiženijas elegantā kāzu kleita

gallery icon
36

Princese jau no ļoti agra vecuma cietusi no nopietnas kaites – mugurkaula deformācijas jeb skoliozes smagā formā. Eiženijas slimība bijusi tik smaga, ka viņai 12 gadu vecumā veikta sarežģīta mugurkaula operācija, kā rezultātā mugurkaulu tagad kopā satur metāla skrūves.

Princesei operācija ilga astoņas stundas. Tās laikā kakla augšējā daļā mugurkaula abās pusēs ievietoja astoņas collas (20 cm) garus titāna stienīšus un pusotru collu (4 cm) garas skrūves. „Pēc trim intensīvās terapijas nodaļā pavadītām dienām vēl sešas dienas vajadzēja pārvietoties ratiņkrēslā, bet pēc tam es atkal varēju staigāt,” par agrīnā tīnes vecumā pārciesto operāciju pirms pāris gadiem pastāstīja Eiženija.

Ņemot vērā šādus sarežģījumus, dabiskas dzemdības nav ieteicamas vai pat nav iespējamas.

Turklāt, pēc ārstu teiktā, epidurālo anestēziju pacientēm ar šādu stāvokli neveic. Protams, katrs gadījums ir atšķirīgs, taču vairumā gadījumu dabiskas dzemdības tiek izslēgtas, jo ir bīstamas kā bērna, tā mātes dzīvībai.

Pati princese Eiženija nekad nav slēpusi, ka viņai ir problēmas ar mugurkaulu. Tieši pretēji, karalienes mazmeita cenšas pēc iespējas vairāk sarunāties ar cilvēkiem, kurus piemeklējušas līdzīgas veselības problēmas. Eiženija arī bieži demonstrē savu rētu, kas viņai pēc operācijas palikusi uz muguras. Arī uz kāzām viņa izvēlējās tādu līgavas kleitu, kas atkailinātu muguru un parādītu šo rētu.