foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"No visa nevajadzīgā esmu atteikusies," - Maija Doveika par savas dzīves revolūciju
"Dievs jau neuzlūko mūsu šķīvja vai ledusskapja saturu, bet gan to, kādas ir mūsu domas un darbi," saka Maija.
Slavenības
2021. gada 28. februāris, 05:02

"No visa nevajadzīgā esmu atteikusies," - Maija Doveika par savas dzīves revolūciju

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Kā jau visus radošās nozares pārstāvjus, arī Latvijas Nacionālā teātra aktrisi Maiju Doveiku (40) ietekmē Covid-19 krīze. Taču viņa neslēpj, ka šis laiks spējis dot arī neatņemamus ieguvumus.

Aktrise Maija Doveika "Spēlmaņu naktī"

Aktrise Maija Doveika un viņas draugs Mārtiņš Bute 2018. gada "Spēlmaņu balvas" pasniegšanas ceremonijā.

gallery icon

Ir sācies Lielais gavēnis, kas ilgs līdz pat Lieldienām. Šajā laikā daudzi nododas savas iekšējās pasaules sakārtošanai, citi – reliģiozām pārdomām, vēl citi maina savus paradumus ikdienas uzturā. Sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" aktrise paudusi savu nostāju par gavēņa ievērošanu un pastāsta, kā uztver laiku, kad radošās izpausmes teātrī ir ierobežotas.

Atšķirībā no daudziem ticīgajiem Maija neievēro visiem pieņemtos gavēņa principus noteiktā laikā: “Domāju, ka svarīgāk ir jebkurā laikā, ne tikai gavēnī, meklēt izlīgumu ar Dievu un izmeklēt savu sirdi, nevis ievērot kaut kādus uztura principus. Svarīgākais ir tas, kā mēs iztiesājam savu dzīvi. Dievs jau neuzlūko mūsu šķīvja vai ledusskapja saturu, bet gan to, kādas ir mūsu domas un darbi.”

“Man šajā gavēņa laikā nav jātaisa nekāda revolūcija. Jau pirms kāda laika – gadiem trim – es pārskatīju savu dzīvi. Atšķiroju derīgo no nederīgā, un šobrīd man nav iemesla atteikties no kaut kā. Jo no visa sev dzīvē nevajadzīgā esmu jau atteikusies. Piemēram? Nekomunicēju ar cilvēkiem vai nespēju atrasties situācijās, notikumos, kas grauj manas attiecības ar Dievu. Jau krietnu laiku esmu tādā veidā atšķirojusi derīgo no nederīgā,” paskaidro aktrise. Viņa nenoliedz, ka ir cilvēki, kas sākumā nav sapratuši viņas izvēles. “Ir cilvēki, kuri to nesapratīs. Lai arī cenšos to darīt saprotami, tomēr neuzmācos ar savām lietām. Es eju savu ceļu,” uzsver aktrise.

Doveika atzīst, ka šis laiks viņai ir gana vērtīgs, lai ielūkotos sevī. “Lai cik savādi tas izklausītos, man šobrīd nav par ko sūdzēties. Man, tāpat kā ikvienam, ir iespēja un laiks būt vienatnē un pārskatīt savas patiesās vajadzības. Ir laiks pārskatīt savas vērtības. Tie, kas tam laiku nav pat šobrīd atraduši, pļaus ražu no tā, ko ir sējuši. Šis nudien ir vērtīgs un stiprinošs laiks mums katram,” domīgi bilst aktrise. Viņa atklāj, ka arī teātra dzīve nav piemirsta – viņa pēc daudziem gadiem spēlēs uz Dailes teātra skatuves kā viesmāksliniece. “Mēs, izrādes kolektīvs, jau esam piedzīvojuši iekšējo pirmizrādi režisores Lauras Grozas iestudējumā "Piekrišana",” par aktrises gaitām pastāsta iemīļotā aktrise.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!