foto: Valdis Kauliņš
Andrejs Ēķis, radot seriālu par narkokurjera Prīverta gaitām, sajuties, kā būtu izlasījis "Mein Kampf"
Narkokurjeru Prīvertu seriālā atveido Kaspars Dumburs. “Ikviens, kurš nonācis saskarsmē ar galveno varoni, ir iekļuvis pamatīgā adrenalīna virpulī. Šī vide ir kā krievu rulete. Taču – šī aptvere ir pilna! Un ir tikai viens jautājums – kad tā izšaus? Šeit žēlots netiek neviens – bizness, kur katrs iesaistītais, ir pakļauts riskam,” par savu varoni teic Dumburs (attēlā no kreisās).
Slavenības
2021. gada 24. februāris, 09:57

Andrejs Ēķis, radot seriālu par narkokurjera Prīverta gaitām, sajuties, kā būtu izlasījis "Mein Kampf"

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Jau martā pirmizrādi piedzīvos jauns Andreja Ēķa oriģinālseriāls "Nebaidies ne no kā", kas ir pirmais Latvijā veidotais seriāls par narkobiznesa aizkulisēm. Režisors žurnālam "Kas Jauns" atklājis - lasot grāmatu, uz kuras motīviem seriāls balstīts, juties kā šķirstot Ādolfa Hitlera "Mein Kampf".

Seriāls "Nebaidies ne no kā" balstīts uz Rolanda Prīverta tāda paša nosaukuma grāmatas motīviem. Grāmata dienas gaismu ieraudzīja 2019. gada janvārī.

Par narkotiku kontrabandu tiesātā Rolanda Priverta grāmatas prezentācija

gallery icon
99

Šajā grāmatā Prīverts apraksta savu piedzīvojumiem bagāto mūžu – kā vēl padomju laikos sāka zagt un nodarboties ar valūtas kontrabandu, kā nonāca nežēlīgā 80. gadu cietumā, kā pievērsās narkotiku biznesam, kā atkal tika iesēdināts, kā izdzīvoja Ekvadoras lielākajā cietumā... Šī grāmata ir aizraujošiem piedzīvojumiem pilna, taču tajā autors nepavisam nepauž nožēlu par savām kriminālajām nodarbēm, un dažam lasītājam brīžiem pat varētu rasties vēlme līdzināties galvenajam varonim Prīvertam, par spīti tam, ka viņš izdarījis daudzus noziegumus un viņa dzīvība ne reizi vien karājusies mata galā.

Nebaidies ne no kā aprakstītie notikumi noteikti būtu iespaidīga Holivudas grāvēja cienīgi, bet vispirms pie grāmatas ekranizēšanas ķēries mūsu pašu režisors un producents Andrejs Ēķis. Stāstot par to, kāpēc izlēmis taisīt filmu par tik pretrunīgu personu, Ēķis žurnālam "Kas Jauns" pastāstījis, ka pie vainas bijusi “kāda baigi jocīgā lieta”.

Ciemos pie Andreja Ēķa

Ciemos pie kino režisora un producenta Andreja Ēķa un viņa ģimenes.

gallery icon
37

“Viens no maniem dēliem iedeva Prīverta grāmatu, sakot: “Lūk, šī būtu filma!” Izlasot viņa grāmatu, man bija sajūta, it kā būtu izlasījis Ādolfa Hitlera "Mein Kampf". Jo šai grāmatai viscaur vijas Prīverta dzīves filozofija, viņa specifiskā pasaules uztvere, kurā dominē cietuma domāšana – stiprākajiem jāsēž pie pirmā galda, bet nīkuļiem jānosprāgst.

Neslēpšu, ka uz narkotiku tirgoņiem kā uz filmas galvenajiem varoņiem neskatos ar dižu dedzību, taču šoreiz tomēr nolēmu, ka arī par šādu cilvēku jāuztaisa filma.

Jo padomāju... Prīverts jauniešiem ir tāds kā brends, varonis, bet... Pateikšu godīgi, man ir četri dēli, un man gribējās šo stāstu izstāstīt. Tā, lai cilvēki paši saprot, kas ir labs un kas ir slikts,” uzsver Andrejs Ēķis.

Vaicāts, vai Prīverts uzreiz piekritis atļaut izmantot viņa stāstu filmai, režisors atbild: “Es domāju, ka viņš ir ļoti tendēts uz uzmanību. Viņam patīk būt uzmanības centrā, viņš nebaidās no slavas, arī negatīvas. Viņš pats saka, ka ir zaglis. Viņš uzskata, ka valsts iekārtai jābūt pēc cietumu likumiem. Tas man likās interesanti. Kad ieguvu no viņa ekranizācijas tiesības, Prīverta vienīgais lūgums bija, lai nepataisu viņu par kretīnu. Bet tieši pretēji – es to velnu ietērpu skaistā uzvalkā! Mans uzdevums bija to slikto tēlu ielikt labā izskatā. Nevis kā pagājušā gadsimta klasiskā kino klišejās, kur labais varonis ir labs, bet sliktais patiešām ir slikts. Tāpēc darbs pie šī seriāla un tēla bija ļoti interesants. Izdarīt tā, lai skatītāji paši izsecinātu, kas ir labs un kas ir slikts. Filma drīzāk ir psiholoģiska, ne grāvējs. Ka šī narkotiku kontrabanda nav nekāda romantika, ka visi šie narkokurjeri jeb mūļi galu galā agrāk vai vēlāk iet bojā.”

Seriāla "Nebaidies ne no kā" filmēšana

Kadri no seriāla "Nebaidies ne no kā" filmēšanas.

gallery icon
16

"Nebaidies ne no kā" uzņemšana sākās 2020. gada novembrī, un paredzēts, ka astoņu sēriju seriāla filmēšana noslēgsies šā gada pavasarī. Andrejs Ēķis iecerējis arī otro sezonu, kurā tiks atainotas Prīverta gaitas pēc tam, kad viņš kopā ar Dairu Silavu tika arestēts par narkotiku kontrabandu. Par līdzšinējo veikumu Ēķis ir apmierināts. “Materiāls jau labs. Ar Holivudas budžetu tas būtu grāvējs, bet arī es cenšos. Man galvenajā lomā ir ārkārtīgi labs aktieris Kaspars Dumburs! Un galarezultāts man pašam patīk!” teic Andrejs Ēķis un, vaicāts, vai arī Rolands Prīverts ir apmierināts par seriālu, atbild: “Viņš šobrīd ir Bolīvijā un redzējis tikai seriāla reklāmas video. Viņš par to bija sajūsmā!”

Kas ir Rolands Prīverts

Rolands Prīverts bēdīgi slavens kļuva 1999. gadā, kad viņu kopā ar Dairu Silavu par narkotiku kontrabandu aizturēja Rīgas lidostā. Viņi tolaik bija Latvijas Modeļu asociācijas vadītāji, un abiem tika piespriests cietumsods. Prīvertu par labu uzvedību atbrīvoja jau pēc četriem gadiem, taču gadu vēlāk viņš atkal nokļuva aiz restēm – 2004. gada sākumā ar 894 gramiem kokaīna Prīvertu pieķēra Ekvadorā, taču mūža ieslodzījuma vietā viņš nosēdēja piecus gadus. Brīvību Prīverts izbaudīja vien pāris mēnešu, līdz Somijas tiesa par narkotiku kontrabandu viņam piesprieda astoņus gadus cietumā. Somijas cietumā vajadzēja nonākt arī viņa brālim Aigaram Padunam, taču viņu, zvērīgi piekautu, atrada Rīgas Centrālcietuma kamerā mirušu.

2013. gadā Prīvertu par priekšzīmīgu uzvedību no cietuma Somijā atbrīvoja, viņš pārcēlās uz dzīvi Bolīvijā. Tagad gan notiek kārtējā tiesvedība – Rolandam Prīvertam Rīgas rajona tiesa par kokaīna kontrabandu, glabāšanu un realizāciju lielā apmērā un organizētā grupā, kā arī kokas krūmu lapu glabāšanu piesprieda septiņu gadu cietumsodu. Taču Prīverts šo lietu uzskata par safabricētu un spriedumu ir pārsūdzējis. Prīverts šobrīd atrodas brīvībā, viņš dzīvo Bolīvijā un gaida apelācijas tiesas lēmumu.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!