Slavenības
2021. gada 16. februāris, 06:17

"Šī jau ir traģēdija," - Binnija Ārberga spiesta pārtikt no pabalstiem

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Kādreizējā TV raidījumu vadītāja, skaistumkopšanas salona "BBbinnija" īpašniece Binnija Ārberga ar žurnālu "Kas Jauns" dalījusies pārdomās par laiku ārkārtējā situācijā. Un atklāj - viņai tagad nākas dzīvot no valsts piešķirtā pabalsta.

Binnija žurnālam "Kas Jauns" stāsta, ka salona vadītāja ir jau vairāk nekā desmit gadus, taču šāda situācija, tāpat kā daudziem uzņēmējiem, nav līdz šim piedzīvota nekad.

“Es 14 gadu ar dzelžainu roku, kura ietērpta mežģīņu cimdiņā, esmu vadījusi savu salonu, kas man ir kā pirmais bērns. Ir piedzīvotas dažādas krīzes, un visas tās es un mana komanda esam kaut kādā veidā pārdzīvojuši, taču šī – kad jau kopš novembra ir liegta iespēja strādāt skaistumkopšanas speciālistiem – jau ir kā traģēdija. Atceros, bija 2007. gada krīze, tad nevarējām pat samaksāt salona īri. Toreiz mūs glāba cilvēciskās attiecības ar nama saimnieci, nevis valdība. Un šoreiz valdība, šķiet, atkal dara visu, lai šo nozari iznīcinātu. Mēs, šīs nozares pārstāvji, kā kareivji stāvam ierakumos, tikai virs galvas nelido lidmašīnas, bet notiek fiziska un morāla iznīcināšana. Mūs nepārtraukti maldina ar kaut kādiem solījumiem un runām. Valdība mūs māna kā tādus ēzelīšus, kuriem priekšā tiek nolikts burkāns. Ir jāsaprot, ka aiz katra skaistumkopšanas jomā strādājošā ir cilvēks un viņa ģimene, bērni, saistības. Maksājumi par mājvietām, kredītsaistības,” uzsver SIA "BiLuī" īpašniece, kas tagad pārtiek no saņemtā valsts pabalsta. “Summa ir tāda, kāda tā ir. Atbilstoša vārdam “pabalsts”. Par šo naudu var kādam laikam nopirkt pārtiku, nerunājot par saistībām ar sadarbības partneriem vai kredītsaistībām. Šobrīd skaistumkopšanas jomā diemžēl plaukst nelegāls darbs. Ir taču pat redzams, ka valdības vīri ir svaigi nofrizējušies – arī viņi izmanto nelegālus skaistumkopšanas pakalpojumus? Sanāk, ka piespiedu kārtā tiek atbalstītas šādas lietas…” prāto uzņēmēja.

Uzraksta vēstuli prezidentam

Uzņēmēja ne tikai gatava paust savu viedokli par skaistumkopšanas nozari publiski, bet arī ķērusies no vārdiem pie darbiem. Uzņēmēja nolēmusi uzrunāt personīgi Latvijas augstākās amatpersonas – Valsts prezidentu, Ministru prezidentu, veselības, ekonomikas un finanšu ministrus – par ārkārtējā stāvokļa ietekmi uz skaistumkopšanas nozari.

“Tikai Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Teikmanis atrada laiku, iespēju un lojalitāti, lai atbildētu man personīgi un izklāstītu patlaban notiekošo. Paldies par to,” saka uzņēmēja, kura ir neizpratnē, ka Latvijā šobrīd “primadonnas godā ir celta kovidkaite”, nevis iedzīvotāji. “Ir pilnīgi skaidrs, ka vīruss ir bīstams, lipīgs un mums ir jāievēro īpaša piesardzība. Taču braukt ar sabiedrisko transportu cieši kopā ir atļauts, bet strādāt, ievērojot visus noteikumus līdz mazākajām niansēm, mēs nedrīkstam. Es esmu liela Latvijas patriote, bet brīžiem sajūta, ka mūsu Latviju kāds grib apzināti iznīcināt.”

Daudz laika velta dēlam

Kā zināms, Binnija ir mamma dēlam Rodrigo Luisam, kam martā tiks atzīmēta piecu gadu jubileja.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Ļoti vēlos, lai dēls šos gadus pavada savā bērnībā, jo viņam nav jāzina tas viss, kas šobrīd gāžas pār pasauli… Uzskatu, ka bērnība ir visu cilvēku iedīglis, tāpēc rūpējos, lai tā būtu piepildīta,” uzsver Binnija.

“Šobrīd mana ikdiena paiet, daudz vairāk laika veltot dēlam. Cenšamies laiku piepildīt, sarunājoties par dažnedažādām tēmām. Ar dēlu mums ir ļoti īpaša un tuva komunikācija. Visu ar viņu varu pārrunāt. Ļoti vēlos, lai dēls šos gadus pavada savā bērnībā, jo viņam nav jāzina tas viss, kas šobrīd gāžas pār pasauli… Uzskatu, ka bērnība ir visu cilvēku iedīglis, tāpēc rūpējos, lai tā būtu piepildīta,” uzsver Binnija. Viņa atklāj, ka atvase ar "Zoom" starpniecību mācās dejas deju studijā "Dzirnas". “Bet ir skumīgi, ka mūsu dzīves sāk notikt paralēlā realitātē. Cilvēki ir salikti krātiņos. Kaimiņi sāk baidīties cits citu sastapt. Cilvēciskās attiecības ir pārgājušas citā līmenī. Rodas bailes, ka, šādos apstākļos ilgtermiņā dzīvojot, draugi un paziņas norobežosies. Cilvēki ieraujas savās čaulās kā gliemeži mājiņās. Cilvēki ir iebaidīti un ielikti savās matricās, bet cilvēciskās attiecības taču ir pašas svarīgākās,” uzsver uzņēmēja.

Sapņo par dienu, kad atvērs salona durvis

Uzņēmēja neslēpj, ka šobrīd lielākā cerība ir uz kādām pārmaiņām valdības lēmumos.

“Iedomājos par dienu, kad atvēršu salona durvis un varēšu satikt savus mīļos zvirbuļus. Tā es saucu kolēģus, kuri strādā ar mani. Kāpēc zvirbuļi? Jo savulaik kādā salonā esošā pasākumā kolēģi bija tā rindiņā sasēduši – kā zvirbuļi,” smaidot atminas salona vadītāja, kura sazinās ar kolēģiem arī tagad, kad salons ir slēgts, un apjautājas, kā tad klājas viņiem un viņu ģimenēm. “Es ļoti gribu ticēt, ka būs dzīve pēc pandēmijas! Es sapņoju par dienu, kad plaši atveru salona durvis un tajā ienāk svaigs gaiss un gaisma,” cerīgā balsī teic Binnija.

Citas ziņas un notikumus skatiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!

Uzzini to, ko ir vērts zināt! Pievienojies!
Pievienojies Jauns.lv Instagram
Pievienojies Jauns.lv Telegram