foto: Publicitātes foto
Filma “Dvēseļu putenis” gūst atzinību no ārvalstu kino kritiķiem
Kino
2021. gada 8. janvāris, 22:12

Filma “Dvēseļu putenis” gūst atzinību no ārvalstu kino kritiķiem

Jauns.lv

Vēsturisko filmu “Dvēseļu putenis” atzinīgi novērtējuši daudzi ārvalstu kino kritiķi. Tāpat no šodienas, 8. janvāra, pašmāju kases grāvējs tiek demonstrēts vairāk nekā 15 virtuālajos kinoteātros arī ASV un Kanādā. Līdztekus filma turpina dalību prestižajā Amerikas kinoakadēmijas balvas ”Oscars” sacensībā jeb Oscars race kategorijā “Labākā ārzemju filma”.

Līdz šim stāstu par Latviju aprakstījuši un Latvijas filmu atzinīgi novērtējuši tādu izdevumu kā “Variety”, “The Hollywood Reporter”, “New York Times”, “Los Angeles Times”, “The guardian” kino recenzenti.

foto: Publicitātes foto

“Variety” recenzente par latviešu filmu raksta: “Ar dokumentālista Dzintara Dreiberga spēcīgo režiju, atmosfērisko kinematogrāfiju un uzmanīgo vērību pret laikmeta iezīmēm šī filma par latviešu strēlnieku karaspēku, kas vispirms cīnās Krievijas Impērijas armijas labā pret iebrūkošajiem vācu karaspēkiem, un pēc tam par neatkarīgu Latviju, varētu patikt ikvienam Pirmā pasaules kara filmu cienītājam, tostarp arī režisora Sema Mendesa filmas “1917” faniem."

Tāpat “Variety” recenzente norāda, ka filmas tehniskais izpildījums pārliecinoši stāvot blakus Holivudas ražojumiem. 

foto: Publicitātes foto

Savukārt “Los Angeles Times” recenzijā norādīts, ka Dreiberga un operatora Valda Celmiņa rādītās cīņas ainas liekot izjust visas ārprāta kara šausmas pirmajā personā un vienlaikus atspoguļojot dusmu pilnas un nogurdinošas ikdienas kaujas, kas vērstas ne tikai pret ienaidnieku, bet arī aukstu un izpostītu dzimtās zemes reljefu.

"Filmas kara stāsta pavērsieni un pagriezieni liekas mazāk interesanti nekā virkne dažādu sižeta detaļu, kas pilnībā dezorientē un iedveš šausmas: asiņojošas ausis no tuvumā notikušā sprādziena; virziena sajūtas pazušana; masveidā guļošie karavīri, kas vaid un raustās nakts murgu gūstā; nepieciešamība iegūt laiku ierakumos, lai paspētu saskaldīt ledu un nostiprinātu aizsardzību; pat slimnīcas humors – flirts ar jauku medmāsu, izpūšot cigaretes dūmu caur lodes caurumu kaklā. Varbūt šo filmu nav viegli skatīties laikā, kad mūsu pašu valsts cīnās ar patriotisma toksisko formu, bet Latvijas cīņa ir iedvesmojusi šīs filmas iekļūšanu stingri reālistisku kara filmu kanonā,” vēsta “Los Angeles Times” recenzija. 

foto: Publicitātes foto

Arī “New York Times” recenzents izceļ filmas kvalitāti un novērtē filmas veidotāju darbu: “Filma “Dvēseļu putenis” ir uzņemta un samontēta gandrīz nevainojami, taču pāri tās gaumīgajai pieejai karadabībai un emocionāli piesātinātajai mūzikai, ko radījusi Lolita Ritmanis, filma uzsver to, kas, šķiet, ir tās galvenā sūtība: nerimstošu atgādinājumu “Uz priekšu, Latvija!”.”

Tikmēr pats filmas režisors Dzintars Dreibergs norāda, ka patīkami esot apzināties, ka lielākie kino izdevumi pasaulē raksta par filmu, turklāt mediju pārstāvji pēc tās noskatīšanās ir pastiprināti meklējuši informāciju par Latviju.

"Priecē, ka filmas stāsts viņus ir patiesi aizkustinājis un licis aizdomāties par mūsu tautas likteni. Man kā režisoram, protams, tagad gribētos būt Losandželosā un klātienē sajust, kā notiek Oskara atlase. Tā vietā šobrīd aizvadu naktis ''otrajā maiņā'' pie datora. Bet mēs esam gatavi paveikt maksimālo, lai tik daudzu cilvēku veidoto filmu piedāvātu visplašākajai auditorijai,” teic Dreibergs.