foto: Twitter @GretaThunberg
Grēta Tūnberga svin savu 18. dzimšanas dienu ar sarkastisku ierakstu, ka atklās klimata tumšos noslēpumus
Slavenības
2021. gada 4. janvāris, 19:10

Grēta Tūnberga svin savu 18. dzimšanas dienu ar sarkastisku ierakstu, ka atklās klimata tumšos noslēpumus

Jauns.lv

Zviedru klimata aktīviste Grēta Tūnberga vakar, 3. janvārī, atzīmējot savu 18. dzimšanas dienu, intervijā "Sunday Times" paudusi, ka viņas labākā dāvana būtu, ja cilvēki vairāk palīdzētu planētai. Vienlaikus atklājusi, ka ir pārtraukusi pirkt jaunas drēbes, bet nenosoda tos, kuru dzīvesveids ir mazāk draudzīgs videi nekā viņas. Vēlāk mikroblogošanas vietnē "Twitter" viņa arī uzjautrinājusi publiku, ievietojot sarkastisku tvītu, ka dosies uz vietējo krodziņu, kur atklās visus tumšos noslēpumus, kas slēpjas aiz klimata pārmaiņām.

"Paldies visiem par laba vēlējumiem manā 18. dzimšanas dienā! Šovakar jūs mani atradīsiet vietējā krodziņā, kur es atklāšu visus tumšos noslēpumus, kas slēpjas aiz klimata pārmaiņām un skolas streiku sazvērestībām, kā arī atklāšu ļaunos ienaidniekus, kuri mani vairs nespēj kontrolēt! Esmu beidzot brīva," raksta skandalozā klimata aktīviste. 

Intervijā "Sunday Times" Tūnberga norādījusi, ka viņas labākā dzimšanas dienas dāvana būtu, ja cilvēki vairāk palīdzētu planētai, bet viņai esot nepieciešami arī jauni lukturi velosipēdam. 

Intervijā Grēta atklājusi, ka viņai vairs nav nepieciešamas jaunas drēbes. "Sliktākajā gadījumā es nopirkšu lietotas, bet man nevajag jaunas drēbes. Es zinu cilvēkus, kuriem tās ir daudz, tāpēc labāk jautāšu, vai varu kādas aizņemties, varbūt var man kādas atdot, kuras vairs nav nepieciešamas."

Vienlaikus viņa norādījusi, ka neuzskata to par kaut kādu upuri, jo viņai jaunas drēbes nav nepieciešamas, viņa nejūtas tā, it kā būtu kaut ko zaudējusi. 

Vides aktīvistes Grētas Tūnbergas dzīve

gallery icon
57

Jautājot, ko viņa domā par tiem, kas runā par nepieciešamību glābt klimatu, bet paši izmanto, piemēram, pasažieru lidmašīnas, klimata aktīviste, kura parasti pārbraucieniem izmanto laivu, atbildējusi, ka viņai tas pārlieku nerūp. 

"Es nevienam nesaku, kā rīkoties, bet pastāv risks, ka, runājot par šīm lietām, bet nepraktizējot tās dzīvē, jūs kritizēs un jūsu teiktais netiks ņemts vērā nopietni. "

Tūnberga atpazīstamību pasaulē ieguvusi, aktīvi cīnoties pret klimata pārmaiņām un ekoloģisko krīzi, tostarp vasarā Portugāles Gulbenkjana fonds zviedru klimata aktīvistei Grētai Tūnbergai piešķīra Cilvēces balvu un vienu miljonu eiro.

Tūnberga paziņoja, ka nauda caur viņas fondu tiks ziedota organizācijām un projektiem, kas strādā, lai cīnītos pret klimata pārmaiņām un ekoloģisko degradāciju.

100 000 eiro tiks ziedoti organizācijai "SOS Amazonia", kas cīnās pret koronavīrusu Amazones reģionā, bet vēl 100 000 eiro tiks piešķirti fondam "Stop Ecocide", kas rīko kampaņas, lai tīšu dabiskās vides iznīcināšanu padarītu par starptautisku noziegumu.