Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Nedēļas jaunumi "Shortcut" - Raimonds Pauls Dailes teātrī un filma par sarežģītu bildinājumu
foto: Publicitātes
Atmiņu un stāstu Raimondam Paulam ir daudz.
TV

Nedēļas jaunumi "Shortcut" - Raimonds Pauls Dailes teātrī un filma par sarežģītu bildinājumu

Jauns.lv

"Shortcut" un "Helio" šonedēļ lūkojiet Raimonda Paula meistarību "Dailes pieskārienā" un filmu "Laimīgākais gadalaiks".

Nedēļas jaunumi "Shortcut" - Raimonds Pauls Dailes...

Pauls un Daile

Šopavasar – ceļā uz Dailes simto un savu astoņdesmit piekto jubileju – Maestro Raimonds Pauls sēdās pie Latvijas Radio koncertstudijas instrumenta un gandrīz vienā elpas vilcienā izspēlēja vai pusgadsimtu no teātra un paša dzīves.

foto: Publicitātes
Atmiņu un stāstu Raimondam Paulam ir daudz.
Atmiņu un stāstu Raimondam Paulam ir daudz.

Lāčplēša ielas namā Pauls ienāca 1966. gadā, kad Dailes dibinātāju un reformatoru Eduardu Smiļģi galvenā režisora statusā nesen bija nomainījis dedzīgais un ambiciozais Pēteris Pētersons. "Filma top…" uz ilgāku laiku palika Paula pirmā un vienīgā komponētā izrāde, jo vēl tapa pats Pauls un latviešu džeza un vieglās mūzikas vēsture. Viņš, Arnolda Liniņa aicināts, atgriezās teātrī septiņdesmitajos – ar asprātīgām un vitālām dziesmu spēlēm "Īsa pamācība mīlēšanā", "Šerloks Holmss" un "Džons Neilands", kuru folklorizētās melodijas vēl šodien bauda neatkarīgu esamību. “Teātris – tas ir dzīves prieks,” saka Pauls.

Maestro Raimonda Paula dzīves ainiņas.

Maestro Raimonda Paula dzīves ainiņas

Maestro Raimonda Paula Dzīves ainiņas.

Šis Maestro ieraksts ir gājiens vienatnē – bez grima, kolēģu atbalsta un aktieru zobgalībām, tomēr ar skatuves smaržu, kā nedaudz aizplīvurots pieskāriens Dailes laikam. Decembrī klajā nāks šīs sadarbības rezultāts – plate un CD, kurā Maestro iespēlējis 15 vairāk vai mazāk zināmu skaņdarbu, kas tapuši vairāk nekā 50 sadarbības gados. Atmiņu un stāstu Raimondam Paulam ir daudz. Lai arī teātra un Maestro mūzikas cienītājiem būtu iespēja tos dzirdēt, kā arī gremdēties atmiņās vai sajust Dailes pieskārienu, Dailes teātra Mazajā zālē sarunu ar Raimondu Paulu, ko ilustrē aizkustinoši klavieru skaņdarbi, vada ļoti cienījams un Maestro tuvs aktieris Gundars Āboliņš. "Tet" un Dailes teātra kopdarbs "Dailes pieskāriens", kura režisors ir Artūrs Skrastiņš, lūkojams "Shortcut".

Sarežģītais bildinājums

Satikt savas draudzenes vecākus pirmo reizi var būt sarežģīti.

Plānot bildināšanu ģimenes ikgadējās Ziemassvētku vakariņās – līdz pat brīdim, kad tu saproti, ka pat vecāki neapjauš viņas homoseksualitāti, – ir vēl grūtāk. Brīdī, kad Ebija uzzina, ka Hārpera viņu attiecības slēpusi no ģimenes, viņa sāk izsvērt savas domas par meiteni, kuru, viņai šķiet, pazīst. Filmu "Laimīgākais gadalaiks" ("Happiest Season"), ko tās režisore Klea Duvala veidojusi pēc pašas dzīves notikumiem, skatiet "Shortcut Premiere" angļu valodā ar subtitriem latviešu vai krievu valodā.