Slavenības
2020. gada 20. novembris, 19:50

Elizabetei II un Edinburgas hercogam šodien 73. gadadiena! Kā viņi izskatījās savā kāzu dienā?

Jauns.lv

Apvienotās Karalistes karaliene Viņas Majestāte Elizabete II un viņas dzīvesbiedrs Edinburgas hercogs Filips šodien, 20. novembrī, svin savu 73. kāzu gadadienu, ziņo "The Guardian".

Elizabete II un Edinburgas hercogs no kāzām līdz 73. gadadienai

gallery icon
48

Atzīmējot notikumu, viņi publiskojuši fotogrāfiju, kurā lasa viņu mazmazbērnu - prinča Džordža, princeses Šarlotes un prinča Luisa - izgatavotu kartīti.

foto: George Rogers/SIPA
20.11.2020.

Redzams, ka fotogrāfijā pāris sēž uz dīvāna Vindzoras pils ozolkoka istabā. Jāpiebilst, ka tieši šeit viņi uzturas pandēmijas laikā.

Iespējams, ka, simboliski atsaucoties uz viņu ilgo laulības savienību, karaliene izvēlējusies gadadienā piespraust krizantēmas piespraudi, kas izgatavota no safīriem un dimantiem. Šī pati piespraude bija redzama fotogrāfijās, kas tika uzņemtas viņu medusmēnesī Brodlendā Hempšīrā, un vēlāk bija redzama arī bildēs, kas uzņemtas, atzīmējot dimanta kāzas 2007. gadā.

Laulību savienība


Viņas Majestātes Elizabetes II un Edinburgas hercoga Filipa laulība tika slēgta 1947. gada 20. novembrī Vestminsteras abatijā.

Tobrīd princesei bija 21 gads, savukārt Filipam - 26.

foto: AP/Scanpix
Princese Elizabete un Filips kāzu dienā.

Tiek lēsts, ka romantiskas jūtas vienam pret otru uzplaukušas jau agrīnā vecumā. Viņi saskatījušies Darmutas karaliskajā jūras flotes koledžā, kad Elizabete bija vien 13 gadus veca. 

Jāteic gan, ka princeses vecāki sākotnēji neatbalstīja abu savienību. Elizabetes tēvu Georgu VI par kāzām izdevies pārliecināt vien pēc vairākkārtējiem lūgumiem.

Laulībā piedzimuši četri bērni - trīs dēli: princis Čārlzs, princis Endrjū un princis Eduards, kā arī meita - princese Anna.