foto: Publicitātes foto
"Oskara" balvas sacensībai izvirza filmu "Dvēseļu putenis"
Kino
2020. gada 19. novembris, 16:07

"Oskara" balvas sacensībai izvirza filmu "Dvēseļu putenis"

Jauns.lv

Nacionālā Kino centra (NKC) izveidotā ekspertu komisija vienojusies uz nomināciju ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars kategorijā "Labākā ārzemju filma" izvirzīt režisora Dzintara Dreiberga spēlfilmu “Dvēseļu putenis”.

Ekspertu izvērtēšanai šogad tika pieteiktas trīs pilnmetrāžas spēlfilmas –Jevgeņija Paškēviča "Ko zina Klusā Gerda", Viestura Kairiša "Pilsēta pie upes" un Dzintara Dreiberga "Dvēseļu putenis." Jāteic, ka visas šīs filmas šogad bija nominētas arī Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" kā gada labākās spēlfilmas.

Ekspertu komisija attālinātā diskusijā apsprieda katru no filmām un vienojās kā Latvijas pieteikumu ASV Kinoakadēmijas balvai par labāko ārzemju filmu izvirzīt režisora Dzintara Dreiberga spēlfilmu "Dvēseļu putenis". Šo filmu Latvijā līdz šim noskatījušies jau vairāk nekā 250 000 skatītāji kinoteātros. Tā nupat saņēma arī Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" kā gada labākā filma.

foto: Publicitātes foto

Režisors Dāvis Sīmanis uzsvēra, ka filma "Dvēseļu putenis" ir "izcils kara bezjēdzības apliecinājums, kas tik aktuāls mūsdienu pasaulē, kad vairākās vietās atkal izceļas pat militāri konflikti, - filma rāda, ka pietuvinājumā karš ir nevadāms, brutāls un bezpersoniski nežēlīgs process".

foto: Publicitātes foto

Tikmēr kinozinātniece Dita Rietuma norādīja filmas spēju "panākt eksistenciāla ārprāta sajūtu, izmantojot subjektīvās kameras stratēģijas un operatora Valda Celmiņa unikālo apdāvinātību; tādā veidā filma attālinās no precīziem vēsturiskiem rāmjiem vai apstākļiem, kas liet to traktēt šauri kā konkrētas valsts konkrētu vēsturisku pieredzi, un šis stilistiskais risinājums piešķir filmai universālu jēgu."

foto: Publicitātes foto

Savukārt producents Uldis Cekulis atgādināja, ka operators Valdis Celmiņš gada sākumā par darbu pie filmas "Dvēseļu putenis" tika nominēts pasaules kinooperatoru profesionālajai balvai "Imago", un tas arī apliecina filmas starptautisko konvertējamību.

"Oskara" apbalvošanas ceremonija, kas parasti notiek februāra beigās, šoreiz plānota 2021. gada 25. aprīlī.