foto: George Rogers/SIPA
Karaliene Elizabete II izpelnās kritiku par "muļķīgu vēsti", kuru nodevusi, pirmo reizi pandēmijas laikā dodoties tālākā vizītē
Lielbritānijas karaliene Elizabete II
Slavenības
2020. gada 17. oktobris, 06:28

Karaliene Elizabete II izpelnās kritiku par "muļķīgu vēsti", kuru nodevusi, pirmo reizi pandēmijas laikā dodoties tālākā vizītē

Jauns.lv

Ārvalstu mediji ziņo, ka Lielbritānijas karaliene Elizabete II (94) pirmo reizi pēdējo septiņu mēnešu laikā devusies vizītē ārpus karaliskās rezidences, tomēr viņas nesenā parādīšanās sabiedrībā jau izsaukusi kritiku.

Viņa kopā ar savu mazdēlu Kembridžas hercogu princi Viljamu apmeklējusi Aizsardzības zinātnes un tehnoloģiju laboratoriju netālu no Solsberi, aptuveni 140 kilometru no mājām.

Vizītes laikā tapušajās fotogrāfijās redzams, ka, lai gan Lielbritānija pašreiz cīnās ar Covid-19 otro vilni, kura laikā ik dienu saslimst pat pārdesmit tūkstoši iedzīvotāju, neviens no karaliskās ģimenes pārstāvjiem nenēsā sejas masku.

foto: AP/Scanpix
Lielbritānijas karaliene Elizabete II un princis Viljams vizītes laikā

Bakingemas pils pārstāvji gan stāsta, ka vizītes sagatavošanā piesaistīti medicīnas speciālisti un veikti visi nepieciešamie piesardzības pasākumi. Tāpat pirms karaliskās ģimenes ierašanās Covid-19 testi veikti visiem 48 iestādes pārstāvjiem, kuri sagaidīja augstos viesus. Vizītes laikā visi ievērojuši distanci, kā arī karaliene Elizabete II un princis Viljams ieradušies atsevišķi.

Tas, vai Covid-19 tests veikts arī pašai karalienei, nav atklāts, bet pirms tikšanās pārbaudīts princis Viljams, kura tests bijis negatīvs.

Zināms, ka, lai gan sejas aizsegi Lielbritānijā pašreiz ir obligāti sabiedriskajā transportā un lielveikalos, valdība iesaka sejas maskas valkāt arī iekštelpās, kur norobežoties no citiem var būt sarežģīti, sevišķi gadījumos, ja vienā telpā jāuzturas ar personām, kuras ikdienā netiek satiktas.

foto: George Rogers/SIPA
Lielbritānijas karaliene Elizabete II un princis Viljams vizītes laikā

Šī karaliskās ģimenes pārstāvju rīcība - doties uz vizīti bez sejas aizsargmaskas - izsaukusi asu kritiku, daudziem norādot, ka karalienei vajadzētu rādīt piemēru sabiedrībai. "Atvainojiet, bet šis nebija gudrs karaliskās ģimenes gājiens, jo vīrusa uzliesmojums turpinās un valstī atkal izsludina karantīnu," tviterī raksta TV seja Pīrss Morgans.

"Nenēsājot masku, karaliene nosūta ļoti spēcīgu un muļķīgu vēstījumu, liekot priekā aplaudēt antimasku brigādēm," norāda vēl kāds.

Tomēr citi šo karalienes lēmumu iziet sabiedrībā atbalsta, norādot, ka viņa šādā veidā parādījusi, ka arī pandēmijas laikā ikdiena var turpināties pat kādam, kurš ir savā 95. dzīves gadā.

Jauns.lv jau ziņojis, ka, turpinot pieaugt koronavīrusa izplatīšanās tempiem, vēl astoņos Anglijas reģionos, arī Londonā, tiek noteikti stingrāki karantīnas ierobežojumi, ceturtdien pavēstīja valdība. Ierobežojumi skars deviņus miljonus cilvēku Lielbritānijas galvaspilsētā, un vairāk nekā divus miljonus reģionos ziemeļrietumos, Midlendsā, ziemeļos un ziemeļrietumos.

"Londonā slimības izplatīšanās līmenis ir straujā augšupejošā līknē, un gadījumu skaits dubultojas ik pa desmit dienām," veselības ministrs Mats Hankoks sacīja parlamentam. "Septiņu dienu vidējais gadījumu skaita pieaugums šodien ir 97 un strauji aug. Mums ir jārīkojas tagad, lai izvairītos no nepieciešamības vēlāk noteikt jaunus pasākumus."

Pateicoties par ieguldīto darbu cīņā pret Covid-19, cilvēki Lielbritānijā aplaudē medicīnas personālam

gallery icon
29

Lielbritānijā līdz šim reģistrēti vairāk nekā 676 tūkstoši Covid-19 saslimšanas gadījumi, un ar katru dienu šis skaitlis palielinās par vairākiem padsmitiem tūkstošu. Rekordliels saslimušo skaits reģistrēts 4.oktobrī, kad atklāts 22 961 saslimšanas gadījums. Ar infekciju līdz šim Lielbritānijā miruši vairāk nekā 43 tūkstoši cilvēku.