foto: Valsts prezidenta kanceleja
Francijas prezidents Makrons ar savu "alkoholisko dāvanu" samulsina Latvijas prezidenta kanceleju
Francijas prezidenta Emanuela Makrona Latvijas prezidentam uzdāvinātais alkohols – ekskluzīvi franču vīni - izraisījis manāmu mulsumu. Līdz šim neviens ārvalsts kolēģis mūsu prezidentiem nav dāvinājis dzeramos.
Slavenības
2020. gada 6. oktobris, 06:11

Francijas prezidents Makrons ar savu "alkoholisko dāvanu" samulsina Latvijas prezidenta kanceleju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Līdz šīm neviens mūsu valstī vizītē pabijušais ārvalsts prezidents savam Latvijas kolēģim nav dāvinājis kādu ēdamu vai dzeramu velti, vai pasniedzis dāvanu ar ierobežotu derīguma termiņu, piemēram, kosmētiku, kurai būtu nepieciešamas īpašs glabāšanas režīms vai lietošanas termiņš. Emanuels Makrons ar Egilam Levitam pasniegto vīna kolekciju ir lauzis tradīciju.

Spilgtākie mirkļi. Latvijā viesojas Emanuels un Brižita Makroni

gallery icon
81

Valsts likumi nenosaka, kā būtu jārīkojas ar šādām specifiskām dāvanām. Valsts prezidenta kanceleja Jauns.lv teica, ka tikai šonedēļ būs skaidrs, kā šis vīns tiks lietots. Jauns.lv jau vēstīja, ka Francijas prezidents savam Latvijas kolēģim uzdāvināja ekskluzīvu franču vīna kolekciju.

Lielākā daļa no Latvijas Valsts prezidentu saņemtajām dāvanām tiek nodota glabāšanai Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Prezidenta fondā, bet otra daļa - Rīgas pils Dāvanu zālē. Prezidents pēc pilnvaru beigām dāvanas, kuras viņš vēlas, var arī izpirkt. Bet kā ir ar „specifiskām” dāvanām?

foto: Valsts prezidenta kanceleja
Francijas prezidents Emanuels Makrons lauzis tradīciju un pirmo reizi atjaunotās Latvijas valsts prezidentam uzdāvinājis alkoholu.

Var taču gadīties, ka Valsts prezidents dāvanā saņem ne tikai ko dzeramu, bet arī saldumus, pārtiku, kosmētiku, eksotiskus stādus vai to sēklas. Ministru kabineta noteikumos „Kārtība, kādā reģistrējamas, novērtējamas, izmantojamas un izpērkamas diplomātiskās dāvanas un dāvanas, kas pieņemtas, pildot valsts amatpersonas pienākumus, un kas ir publiskas personas institūcijas īpašums” tas nav noteikts.

Lai arī zināms - jo vecāks vīns, jo tas labāks, tas jāglabā nevis muzejā aiz vitrīnas, bet gan vīna pagrabā. Un arī ne mūžīgi, kaut kad jau to nāksies izdzert...

Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane Jauns.lv pastāstīja: „Līdz šim Valsts prezidenta kancelejas dāvanu kolekcijā šādas “specifiskas” dāvanas jeb pārtikas produkti, kosmētika un tamlīdzīgi nav nonākušas. Lai gan interesantu dāvanu ir gana daudz – dažādi tautastērpi, eksotiski paklāji un citas. Savukārt ziedi un augi netiek attiecināti kā dāvanas”. Deičmane teica, ka Prezidenta kanceleja tikai šonedēļ varēs sniegt atbild par dārgā vīna likteni. Laikam jau vēl nav izlemts, kā rīkoties...

Arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktora vietniece krājuma darbā Anita Meinarte Jauns.lv pavēstīja, ka vēl nav bijis tāda precedents, ka krājumā būtu nonākusi kāda prezidentam pasniegta dāvana ar specifisku glabāšanas vai derīguma termiņu.