foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.
Skandālā Igaunijā ierauts “Ekstrasensu cīņu” uzvarētājs; viņu tur aizdomās ciniskā krāpšanā
Timofejs Rudenko.
TV
2020. gada 29. septembris, 10:16

Skandālā Igaunijā ierauts “Ekstrasensu cīņu” uzvarētājs; viņu tur aizdomās ciniskā krāpšanā

Jauns.lv

Igaunijā sabiedrības redzeslokā nonācis gadījums, kad izmisuši cilvēki, paļaujoties uz dažādu personu solītiem brīnumdarbiem, zaudējuši lielu naudas summu. Zīmīgi, ka nelaimē nonākušajiem ir aizdomas - viņus, visticamāk, apkrāpis cilvēks, kurš piedalījies aizraujošajā krievu šovā “Ekstrasensu cīņas”, turklāt tur guvis vērā ņemamus “panākumus”.

23 gadus vecajai sievietei, kuru igauņu raidījums “Kuuuurija” sauc par Ingrīdu, problēmas ar redzi sākās jau 16 gadu vecumā. Sākumā visi domāja, ka tas ir parasts iekaisums, taču kaite progresēja, un tagad jaunā sieviete redz vien 10% no “parastā” apjoma, proti – tikpat kā neko.

Ingrīda un viņas māte nevēlējās atklāti piedalīties raidījumā, jo baiļojas kļūt par apsmieklu, jo abas noticējušas internetā atrastam gaišreģim, kurš apsolīja meitenei atdot acu gaismu. Tomēr sievietes nolēma, ka pavisam klusēt par notikušo viņas arī nevar, jo vēlas brīdināt citus cilvēkus ar smagiem likteņiem, kuri nereti kļūst par vieglu medījumu dažādiem naudas kāriem brīnumdariem.

Ingrīdas māte Kerlija atklāj, ka, meklējot savai meitai palīdzību, klejojusi pa internetu, līdz uzdūrusies “Ekstrasensu cīņas” uzvarētāja Timofeja Rudenko lapai. Mātei šī lapa šķitusi visnotaļ pārliecinoša, konta saimniekam bija liels draugu skaits, tostarp dažādi citi “mistiskajā” pasaulē nozīmīgi personāži, tāpēc viņa uzsākusi saraksti ar Rudenko. Pirmo reizi viņa šova laureātam uzrakstīja pagājušā gada jūnijā, taču tikai šogad aprīlī pamanīja, ka ir saņēmusi arī atbildi. Sarakstē “gaišreģis” solīja, ka par 850 eiro Ingrīdai atgriezīs redzi. Un kas ļoti ērti – to visu varēs izdarīt attālināti, turpat tīmeklī.

"Viņš teica, ka var mums palīdzēt, ka saprot, ko mēs gribam. Es vaicāju, vai vajag tikties. Viņš teica, ka nē, ir vajadzīga tikai fotogrāfija,” stāsta māte, kura no pesteļotāja saņēma solījumu – kaite būs prom pēc 14 dienām.

10. maijā Ingrīdas māte pārskaitījusi 850 eiro uz kontu, kas piesaistīts Timofeja Rudenko vārdam, saņēmusi apstiprinājumu, ka maksājums izpildīts, bet pēc divām nedēļām bija spiesta atkal rakstīt palīdzības sniedzējam, jo meita kā bija, tā palika neredzīga. Atbildi uz šo ziņu viņa nesaņēma, bet drīz vien tika nobloķēta.

Lai viestu notikušajā skaidrību, ar Rudenko centās sazināties izdevuma “Postimees” pārstāvji. Uz “WhatsApp” ziņu atbildēja kāds cilvēks, kurš sevi dēvēja par pazīstamā maga personīgo asistentu, un paziņoja, ka šī lapa “Facebook”, kur vērsās Ingrīdas mamma, ir viltojums. Palīgs skaidroja, ka Rudenko īstās lapas atrodamas citos sociālajos tīklos, bet ar minēto “Facebook” kontu viņam neesot nekāda sakara. Vienlaikus sarunāt interviju ar Timofeju Rudenko žurnālistiem tā arī neizdevās, jo viņa asistents paziņoja, ka visām sarunām ar presi jābūt saskaņotām ar telekanālu TNT. Tas arī tika darīts, tomēr nekādas atbildes nebija.

Tas gan žurnālistiem licis uzdot visai pamatotus jautājumus – ja reiz slavenais Timofejs Rudenko zina, ka kāds cits darbojas “Facebook” lapā ar viņa vārdu, kāpēc viņš nevēršas pie sociālā tīkla pārstāvjiem, lai tie slēdz šo lapu?

Sava naivuma dēļ cietusī Ingrīda brīdina citus nemaksāt naudu visādiem burvjiem.

Igauņu ekstrasensu cīņas versijas “Selgeltnägijad” Urmas Ēro Līvs, komentējot šo gadījumu, ir tiešs: “Neviens igauņu vai krievu ekstrasenss nav atradis bezvēsts pazudušus cilvēkus, nav uzminējis loterijas biļešu numurus, un nav izdevies pierādīt, ka kāds no viņiem būtu izārstējis kādu nopietni saslimušo bez mūsdienu medicīnas iejaukšanās.”

Savukārt pret krievu šovu “Ekstrasensu cīņa” viņš izturas skeptiski, sakot, ka tas ir milzīgs televīzijas tirgus ar lielu naudas apriti. Taču patiesībā, viņaprāt, tas ir nekas cits kā teātris.

Jānorāda, ka sniegt šāda veida pakalpojumus attālināti Krievijā nav likumīgi.