foto: REUTERS/SCANPIX
Roulinga atkal krīt kritiķu nežēlastībā: sociālajos tīklos paziņo par rakstnieces "nāvi"
Džoana K. Roulinga
Slavenības
2020. gada 16. septembris, 07:08

Roulinga atkal krīt kritiķu nežēlastībā: sociālajos tīklos paziņo par rakstnieces "nāvi"

Jauns.lv

Pēc savas jaunās grāmatas “Troubled Blood”, kas uzrakstīta zem Roberta Galbraita pseidonīma, nežēlastībā atkal kritusi rakstniece Džoana K. Roulinga. Viņai pārmet transfobiju un pat “apglabā”.

15. septembrī klajā nāca piektā grāmata, kurā aprakstītas privātdetektīva Kormorana Straika profesionālās gaitas. Dažas dienas pirms grāmatas iznākšanas savas recenzijas publicēja vairāki respektabli izdevumi, tostarp “Wall Street Journal”, “The Guardian” un “The Telegrpah”.

Jaunajā Galbraita jeb Roulingas grāmatā stāstīts, kā galvenais varonis izmeklē ārsta Margo Bamboro pazušanu, kas notika vēl tālajā 1974. gadā. Aizdomās tiek turēts sērijveida slepkava Deniss Krīds. Savā recenzijā “The Telegraph” norāda, ka Krīds ir vīrietis, kurš pārģērbjas sieviešu drēbēs. “Interesanti, ko ar grāmatu, kuras morāle, šķiet, ir: nekad neuzticieties vīrietim kleitā, izdarīs tie, kuri kritizē Roulingu par viņas uzskatiem transpersonu jautājumos,” vēstī recenzijas autors.

Jānorāda, ka Roulinga iepriekš tikusi asi kritizēta par saviem izteikumiem, kas saistīti ar transpersonām. Jūnijā vēl rakstniece pasmējās par šad tad lietotu izteicienu, lai apzīmētu sievietes – “cilvēki, kuriem ir menstruācijas”, un nāca klajā ar sleju, paužot bažas, ka pieaug to jauno sieviešu skaits, kas nolēmušas veikt dzimuma maiņu. Tāpat rakstniece ar bažām izteicās par transpersonām, kas apmeklē sieviešu tualetes. 

Tagad pēc “The Telegraph” recenzijas sociālajos tīklos aizsācies jauns neapmierinātības vilnis. “Džoana K. Roulinga ir pārņemta ar transpersonām un savos romānos aktīvi tos ataino kā agresorus,” tviterī rakstīja kāda kritiķe, norādot, ka Roulinga jau iepriekš, otrajā grāmatā par Kormoranu Straiku, nelāgā gaismā atainoja personāžu, kurš ir transpersona.

Šonedēļ “Twitter” pat parādījās mirkļbirka “#RIPJKROWLING [Dusi mierīgi, Džoana Roulinga], kur lietotāji izsaka līdzjūtību par rakstnieces “nāvi”, lai gan rakstniece, protams, ir sveika un vesela. Šādā veidā neapmierinātie cenšas pavēstīt, ka Roulinga viņiem vairs neeksistē un viņas karjera ir beigusies.

Pati rakstniece notiekošo sociālo tīklu vidē pagaidām nav komentējusi.  

Jāatgādina, ka Roulinga iepriekš izpelnījusies kritiku par saviem uzskatiem transseksuālisma jautājumos, kas nav pa prātam daudziem aktīvistiem.

Vairākos tvitera ierakstos rakstniece norādīja, ka atbalsta transseksuāļu tiesības, taču noraida ideju par bioloģiskā dzimuma izskaušanu".

Šos viņas izteikumus publiski nosodīja Harija Potera lomas atveidotājs Denjels Redklifs un citi "Poteriādes" filmu veidotāji. Lai gan tas nepiespieda Roulingu mainīt savu viedokli, viņai nācās izturēt nedēļām ilgus uzbrukumus tīmeklī.