Kino
2020. gada 14. septembris, 10:10

Ar cerību staru. Filmas "Noslēpums. Uzdrīksties sapņot" recenzija

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Romantiskās drāmas "Noslēpums. Uzdrīksties sapņot" pamatā ir 2006. gada bestsellers – Rondas Bērnas pašpalīdzības grāmata "Noslēpums".

Miranda ir jauna atraitne, kas audzina trīs bērnus un daudz strādā, lai savilktu kopā galus. Kad spēcīga vētra nodara Mirandas mājai nopietnus bojājumus, tos novērst piesakās kāds vīrietis – Brejs. Pamazām iepazīstot šo cilvēku un satuvinoties ar viņu, atklājas, ka abiem ir līdzīgi dzīves uzskati un domāšana. Tomēr izrādās, ka Brejam ir kāds noslēpums, – un tas var visu mainīt.

foto: Publicitātes

Romantikas faniem patiks

Pasaulslavenā grāmata «The Secret» klajā nāca pirms nu jau teju 15 gadiem. Balstīta uz tāda paša nosaukuma filmu, grāmata vēstīja – ja tu par kaut ko domāsi un pietiekami stipri vēlēsies, tas arī nāks un piepildīsies. Grāmata kļuva par bestselleru – tika iztulkota 50 valodās, un visā pasaulē iztirgoti ir ap 30 miljoniem tās eksemplāru. Un, lūk, tieši šīs grāmatas motīvi tagad ņemti par sižetu filmai.

Jāsaka uzreiz – tiem, kas ir skeptiski noskaņoti pret pašpalīdzības grāmatām, filmām un citiem uzskates materiāliem, īsti baidīties nevajadzētu. Ja filmu «Noslēpums. Uzdrīksties sapņot» nosauktu par «Māja pie ezera» vai «Noslēpumainais svešinieks», tā kļūtu vien par romantisku Holivudas drāmu, un filma veidota pietiekami meistarīgi, lai šī ideja «lūdz, tici un saņem» nekļūtu pārāk uzmācīga. Scenārijs tiešām atbilst klasiskam romantiskam stāstam – dzīves nelutināta daudzbērnu māmiņa («bankrotējusi, bet ne nabadzīga») satiek svešinieku, un skaidrs, ka tur uzplauks mīlestība. Savukārt tie, kas lasījuši to slaveno grāmatu, būs apmierināti, ka tās pamattēzes filmā ir iekļuvušas un spēlē galveno lomu.

Kā tikt pie ponija

Galvenajā lomā filmā iejutusies Keitija Holmsa, kuru lielākoties joprojām zinām kā Holivudas zvaigznes Toma Krūza bijušo sievu, lai gan lomu saraksts viņas CV ir pietiekami garš – vairāk nekā 30.

foto: Publicitātes

Holmsa jau ir pārsniegusi 40 gadu slieksni un šajā filmā itin pārliecinoši var demonstrēt savu tēlotājprasmi. Mirandas loma viņai tiešām piestāv, tāpat kā viņas ekrāna partnerim Džošam Lukasam jeb nejauši sastaptajam svešiniekam Brejam, kas Mirandai un viņas bērniem ik pa brīdim pamanās iebarot tādu frāzi kā: “Jo vairāk tu par kaut ko domāsi, jo vairāk to sev pievilināsi.” Un, kā jau filmā, tas arī notiek. Kad Mirandas dēls Gregs ievēlas picu, uzreiz pie durvīm atskan picas piegādātāja zvans. Kad ģimenes vecākā meita sūrojas, ka neviens populārais padsmitnieks nenāks uz viņas 16. dzimšanas dienu, Brejs ātri vien Misiju pārliecina, ka svarīgi taču ir tikai daži īstie draugi. Un kad ģimenes pastarīte sapņo par poniju… jūs jau saprotat, kas notiks.

Ar optimismu nes brīnumu

Ja Holmsas un Lukasa romantiskajai dzirkstelei (lai kā arī viņi censtos) skatītājam noticēt ir grūti, tad uzslavas «Noslēpums. Uzdrīksties sapņot» režisors un scenārija līdzautors Endijs Tenants pelnījis par vīriešu tēlu izvēli. Ne Luksa atveidotais Brejs, ne TV seriālu zvaigznes Džerija O’Donela tēlotais Mirandas līgavainis Takers nav nekādi mačo, kas, rokas pie krūtīm dauzīdami, cīnās par savu iecerēto. Viņi ir iejūtīgi un saprotoši vīri, spējīgi gan iepriecināt un pārsteigt, gan uzklausīt un saprast. Lukasa atveidotais Brejs, piemēram, ar savu mūžīgu smaidu, optimismu un vēlēšanos palīdzēt atgādina pat tādu Ziemassvētku rūķi, kas pēkšņi visu dzīvēs ienesis kripatiņu brīnuma. Un tieši šī brīnuma sajūta varbūt ir vajadzīga šajā pēcpandēmijas laikā, kad daudziem (gluži kā Mirandai) finansiālā situācija nav tā spīdošākā, skats nākotnē ir nedaudz aizmiglots, un nepieciešams uzmundrinošs cerības stariņš.

«Noslēpums. Uzdrīksties sapņot» («The Secret: Dare to Dream»)
Romantiska drāma, ASV
Režisors Endijs Tenants.
Lomās: Ketija Holmsa, Džošs Lukass, Sīlija Vestone, Džerijs O’Konels.