foto: Bruce/Javiles / BACKGRID/ Vida Press
Viņi Dievam netic - Džolija, Tūrmane, Frīmens un citi slavenie ateisti
Andželīna Džolija.
Slavenības
2020. gada 2. septembris, 06:39

Viņi Dievam netic - Džolija, Tūrmane, Frīmens un citi slavenie ateisti

Anita Sedliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Dieva esamība ir mūžīgs un bezgalīgs strīdu objekts. Un, lai gan viens secinājums un atbilde nav iespējama, dažām slavenībām ir konkrētas atbildes.

Fīnikss netic nekam

foto: imageSPACE/Sipa USA/ Vida Press
Vakīns Fīnikss.

Aktieris Vakīns Fīnikss kā savas pārliecības argumentu citē grāmatas "Amazing Truths: How Science and the Bible Agree" ideju – reliģijas, Dieva un dvēseles koncepcijas noliegumu: “Es neticu Dievam. Es neticu pēcnāves dzīvei. Es neticu dvēselei.”

Piedošana ir ērta

Aktrise Keira Naitlija pārsteidz ar nereāli slaidu vidukli

gallery icon
14

Britu aktrise Keira Naitlija ir vairākkārt ne tikai ļoti atklāti paudusi savu pārliecību, bet arī ironiski pasmējusies: “Ja es nebūtu ateiste, es varētu darīt jebko. Tu tikai palūdz piedošanu, un tiks piedots. Tas skan daudz labāk, nekā mēģināt sadzīvot ar vainas apziņu.”

Fosterei vajag pierādījumus

Džodija Fostere, apmeklējot „Zelta globusu” ceremoniju

gallery icon
6

Nopelniem bagātā aktrise Džodija Fostere nespējot atrast iemeslu un pierādījumus, lai Dieva eksistencei noticētu: “Kā bez redzamiem pierādījumiem var jautāt, vai ticu Dievam? Es ticu zinātnes noslēpumiem, ticu, ka eksistē dažādas parādības, kuras tiek dēvētas par mistiskām tikai tāpēc, ka nezinām citu skaidrojumu.” Neraugoties uz to, viņa un viņas ģimene mīlot svinēt reliģiskus rituālus un svētkus (kā Lieldienas, Ziemassvētkus u. c.).

Cilvēku izgudrojums

foto: Earl Gibson III/Shutterstock/ Vida Press
Morgans Frīmens.

Ironiski, bet aktieris Morgans Frīmens, kas filmā "Bruce Almighty" atveidoja Dievu, viņa eksistencei netic un uzskata, ka tas ir tikai cilvēku izgudrojums: “Cilvēki, kuri domā, ka Dievs mūs ir radījis, arī domā, ka zeme nevar būt vairāk nekā 6000 gadu veca. Tā ka tas ir ticības jautājums.”

Nav nepieciešamības

Andželina Džolija Svētā Miķeļa un Svētā Jura ordeņa 200 gadu svinībās

Holivudas zvaigzne Andželina Džolija Svētā Paula katedrālē Londonā Svētā Miķeļa un Svētā Jura ordeņa 200 gadu svinībās.

gallery icon
32

Aktrise Andželīna Džolija netic konkrētai reliģijai, bet tic, ka eksistē augstāki spēki un ka tos nesauc par Dievu: “Man nav nepieciešamības pēc Dieva. Negrasos darīt lietas tikai tāpēc, ka citi tā liek, bet tajā pašā laikā nezinu, vai neticēt nekam ir daudz labāk.”

Laumiņas un leprikoni

foto: Pacific Press/Sipa USA/ Vida Press
Helena Mirrena.

“Esmu diezgan garīgs cilvēks. Bērnībā ticēju laumiņām un arī tagad ticu laumiņām un leprikoniem. Bet Dievam gan es neticu,” aktrise Helēna Mirrena uzskata, ka pasaku tēli ir ticamāki un pārliecinošāki par reliģiskajiem.

Gandrīz budiste

Uma Tūrmane gadu gaitā

Uma Tūrmane gadu gaitā

gallery icon
54

Lai gan aktrises Umas Tūrmanes tēvs ir budisma skolotājs, viņa pati sevi par budisti neuzskata: “Lai gan sevi par budisti nesaucu, šī ir man tuvāka reliģija, jo esmu uzaugusi tādā garīgi intelektuālā vidē. Bet es to ne praktizēju, ne sludinu.”

Nav, kā dēļ mirt

Komiķis Rikijs Džervaiss neskaitāmas reizes ir skarbi izteicies pret visa veida reliģijām. Viņš Dievam netic un vēl mazāk cilvēkiem, kuri ir iesaistīti reliģiju kultivēšanā: “Ir dīvains mīts, ka ateistiem nav, kā dēļ dzīvot. Otrādi. Mums nav, kā dēļ mirt, tāpēc mums ir viss, kā dēļ dzīvot.”

Par psihiatriju un pašanalīzi

foto: Vasquez-Max Lopes / BACKGRID/All/ Vida Press
Džons Malkovičs.

Aktieris Džons Malkovičs ticot visam, tikai ne Dievam: “Ticu cilvēkiem, ticu automašīnām, bet es neticu tam, par ko jau tūkstošgades nav nekādu pierādījumu. Un ir smiekīgi, ka cilvēki apgalvo, ka psihiatrija un pašanalīze ir trakums, bet tajā pašā laikā apmeklē baznīcu.”