TV
2020. gada 27. augusts, 06:41

Labās meitenes un sliktais puisis. Seriāla "Good Girls" recenzija

Aiva Birbele

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Esat noguruši no smukajām dāmām, kuru dzīves ekrānos skatoties, nopūšaties – būtu man viņu problēmas? Tad seriāls «Labās meitenes» («Good Girls») ir radīts tieši jums!

Aizraujošs stāsts ar kriminālu akcentu, ģimenes likstas un patiesa draudzība, kaislība, kurai nevajadzētu ļauties, smiekli vietās, kur to nevajadzētu būt, – tas viss seriālā par sievietēm, kuras ir gatavas uz visu, lai glābtu savus tuvākos, bet kurām ne visai labi izdodas glābt pašām sevi.

Meitenes no lielveikala

Scenāriste Dženna Bansa seriālu veidoja, iedvesmojoties no kādas sarunas ar savu mammu, kura sajutās nogurusi no visām ASV sociālajām un medicīnas aprūpes problēmām un bija šokā par Trampa ievēlēšanu, kas nesolīja, ka dzīve uzlabosies.

Stāsta galvenās varones ir trīs draudzenes, kuras nonākušas tādā dzīves finansiālajā un psiholoģiskajā stadijā, ka vai jāiet veikalu aplaupīt. To viņas arī izdara. Kā redzēts ne reizi vien ekrānos, tas nekad nebeidzas labi. Bet reti ekrānos redzam stāstus, kur galvenās varones ir trīs sievietes, vēl retāk pie vārda tiek tāda sociālā slāņa pārstāves kā šajā seriālā.  Lielveikala kasiere, kādas lētas ēstuves viesmīle un mājsaimniece, kura audzina četrus bērnus nevis smalkā villā okeāna krastā, bet vidusmēra mājiņā, kādu nu vīrs – automašīnu pārdevējs – varējis atļauties iegādāties uz kredīta. Ar viņu situācijām, kādās katra nonākusi, varēs identificēties daudzas mūsu sievietes. Jo ir taču tā – ja vajadzīga nauda bērna dzīvības glābšanai, kura nebūtu gatava ekstrēmiem soļiem? Ja tavs vīrs izrīkojies tā, ka tevi ar bērniem drīz izliks uz ielas, cik ilgi raudāsi spilvenā?

Košas aktrises spilgtās lomās

Aktieru ansambļa slavenākā zvaigzne ir Kristīna Hendriksa, plašāk pazīstama ar savām lomām seriālos «Mad Man» un «Firefly». Aktrisi nevar neievērot arī ārpus ekrāniem viņas sarkano matu, košo tērpu un krāšņo formu dēļ. Pārcietusi skolasbiedru ņirgāšanos koledžas laikā, uzsākusi modeles karjeru, nofilmējusies dažās reklāmās, viņa tika pie pirmajām kinolomām. Kad viņai piedāvāja lomu seriālā «Mad Man», viņas menedžeri ieteica no tās atteikties, jo kuram tad interesēšot tāds stāsts no sešdesmitajiem, un galu galā viņas uzdevums ir pelnīt naudu, nevis darīt, ko iegribas. Kristīnai loma tik ļoti patika, ka viņa nolēma riskēt, lai arī tādas nepakļāvības dēļ pārstāvošie aģenti no viņas atteicās. Vajadzēja redzēt to aģentu sejas, kad «Mad Man» kļuva par ļoti skatītu kulta seriālu un Kristīna kopā ar citiem tā aktieriem kāpa uz skatuves pēc prestižām balvām! Loma seriālā «Good Girls» dod iespēju Hendriksai izspēlēt plašu emocionālo gammu un radīt ļoti spilgtu Betas Bolandas tēlu.

Arī abas viņas kolēģes nav iesācējas izklaides industrijā. Vienīgā no viņām, par kuru veidotājiem bija uzreiz zināms, ka loma jāspēlē tieši šai aktrisei, ir Retta, kura skatuves gaitas sākusi kā komiķe, tad tikusi pie lomas seriālā «Parks and Recreation», kas padarīja viņu plašāk atpazīstamu. Rettai «labo meiteņu» kompānijā tikusi aizkustinošākā loma, sirsnīgākais vīrs un smieklīgākie teksti.

Meja Vitmena ir jaunākā aktrise šajā draudzīgajā trijotnē, bet ar iespaidīgu lomu skaitu – 154, jo savas ekrāna gaitas sākusi jau sešu gadu vecumā. Lecīgā māsiņa – tā būtu aprakstāma viņas loma seriālā. Turklāt savam TV bērnam, kurš vēl nav definējis – vai grib būt meitene, vai puisis –, īsti neprot būt māte, lai arī ļoti cenšas, jo vislabāk pati nekad nepieaugtu.

Skatītājiem tiek piedāvāta interesanta galveno varoņu vīru un vīriešu tēlu galerija. Te ir gan ļoti mīlošs, atbalstošs vīriņš, gan arī Betas vīrs Dīns, kura uzvedība sakrīt uz nerviem ne tikai paša sievai, bet arī seriāla skatītājām tik ļoti, ka tiek aktīvi komentāros izteikta vēlme kaut nošaut to mērgli, bet galvenais – aizvākt no ekrāna. Atvēlot vairāk vietas stāstā seriāla sliktajam puisim – gangsterim Rio. Jo viņš ir… Ak… Te viss internets uzsprāgst no epitetiem, cik nepieklājīgi seksīgs ir Rio, no kura Betai būtu jābēg, bet viņa kopā ar lielu daļu sieviešu auditorijas skrien taisni pretējā virzienā.

Saldajā ēdienā – Brio

Brio – tādu saīsinājumu seriāla fani izmanto mājsaimnieces Betas un gangstera Rio attiecību stāsta apzīmēšanai.

Nezinu nevienu citu seriālu, kura fanes būtu veidojušas tik daudzas savas videoversijas mīļām dziesmām, izmantojot kadrus no abu varoņu kaislīgās cīņas par varu un vienam ar otru. Ar kaislību es nedomāju seksu. Šis ir gadījums, ka viss tiek nospēlēts caur skatieniem, it kā nejaušiem pieskārieniem. Bet savstarpējā ķīmija te ir kas tāds, kas uzspridzinājis sieviešu fantāziju iespaidīgos mērogos.

Protams, protams, viss neapstājas tikai pie skatieniem. Kā tad to varētu izdarīt, ja pēc pirmās sezonas skatītājas prasīja – lai dod vēl un vēl, un vēl Brio, un lai viss notiek, kam jānotiek. Šova veidotājiem ir jāieklausās skatītājos, ja negribas tos zaudēt. Tā nu otrā sezona priecē sieviešu jūsmīgās sirdis un trauksmainās fantāzijas vēl vairāk.

Trešā sezona sapņus paplucina, iemetot tumšākas nokrāsas. Jo Rio, lai cik arī seksīgs un šarmants, tomēr ir gangsteris. Dāmas mazliet skumst par to, bet nu, tāpat kā pie Blaumaņa – žogam, ko prāts uzceļ, jūtas viegli kāpj pāri.

Rio lomā ir Manijs Montana – amerikāņu aktieris, kurš savas meksikāniskās izcelsmes dēļ bērnībā neatļāvās sapņot par tādu aktiera karjeru, kur nav jāspēlē tikai bandīti. Viņš trenējās futbolā, kļuva par radio dīdžeju, līdz ievēroja, ka beidzot pienācis laiks, kad ne tikai baltas ādas krāsas mačo tiek pie labām lomām. Ironiski, ka diemžēl pagaidām viņam sanācis spēlēt noziedzniekus vai FBI aģentu, kuram ir jāizliekas par bandītu. Tāds ir etnisko aktieru liktenis. Spēlējis seriālos – «Graceland», «Conviction», vairākās filmās, nu fanes viņu dēvē par latino Bredu Pitu. Lai arī fanu mīlēts, nav kļuvis iedomīgs, regulāri pamanās kinoepizodēs uzvilkt kreklu ar dzimtās pilsētas nosaukumu. Vārdu sakot – vīrietis, kurš ir šarmants ne tikai ekrānā.

Trīs lietas – labas lietas? Ne vienmēr

Fani šogad sagaidīja trešo sezonu ar dalītām jūtām. Reitingi krītas, tomēr diezgan daudz skatītāju gaida ceturto sezonu, cerot, ka tā sadakterēs brūces, ko sagādāja trešās sezonas skarbie notikumi, varoņu dažkārt neizprotamās izvēles un humora izjūtas mazināšanās.

Ar interesi gaidu, kā veidotāji tiks galā ar fanu neapmierinātību un cerībām. Galvenais – ko viņi darīs ar Betu un Rio? Jo nu nevar taču šie abi apprecēties un dzīvot mūžu laimīgi, lai kā kaismīgās skatītājas gribētu!

Kaut gan, ja pafantazē… Svētdienas rītā Beta cep pankūkas, Rio nāk mājās no tumsā veiktajiem tumšajiem krimināldarbiem un iemet savu revolveri Betai izlietnē, lai nomazgā kopā ar traukiem. Bet dabū ar slapju dvieli pa notetovēto kaklu! Jo, lai arī kāds gangsteris viņš būtu, Beta jau nu neļaus kāpt sev uz galvas. Viņu ģimenē tiek pieņemts lēmums, ka katram pašam jātīra asinis no saviem ieročiem.

Vai kaut kā tā. Jebkurā gadījumā – seriālam ir fanes un fani, kuri gaida notikumu atrisinājumus. Un skatās un skatās tos video ar Betu un Rio. Un sapņo, un izdomā savus stāstus.