Mākslas objekta “Krodera ābele” atklāšana Valmierā 2020. gada augustā

Godinot režisoru Oļģertu Kroderu, viņa 99 gadu jubilejā 2020. gada 9. augustā netālu no Valmieras teātra uzstādīts mākslinieku Aivara Vilipsōna ...

gallery icon
59
Slavenības
2020. gada 10. augusts, 15:06

FOTO: ar pazīstamu aktieru dalību Valmierā atklāj mākslas objektu “Krodera ābele”

Jauns.lv

Godinot režisoru Oļģertu Kroderu, tieši viņa 99 gadu jubilejā 9. augustā netālu no Valmieras teātra uzstādīts mākslinieku Aivara Vilipsōna un Ivara Miķelsona izveidotais mākslas objekts “Krodera ābele”.

Mākslas objekts tapis, pateicoties mecenātu Borisa un Ināras Teterevu atbalstam sadarbībā ar Krodera fondu, fondu “Mākslai vajag telpu” un individuālajiem ziedotājiem. Svinīgo atklāšanu vadīja tradicionālie Krodera pirmdienu vadītāji – Krodera fonda pārstāvji Artūrs Skrastiņš un Vilis Daudziņš.

foto: Publicitātes (Matīss Markovskis)
Krodera fonda pārstāvji Artūrs Skrastiņš un Vilis Daudziņš un mecenāte Ināra Tetereva.

Mākslas objekta atrašanās vieta – netālu no Valmieras Drāmas teātra - ir zīmīga, jo tieši šajā teātrī režisors ir aizvadījis divus no saviem ražīgākajiem dzīves posmiem, arī pēdējos gadus, iemiesojot sapni par domubiedru teātri (1964–1974 un 2001–2012), izaudzinājis aktierus vairākās paaudzēs. Jo Oļģerts Kroders, tāpat kā Pēteris Lūcis, Felikss Deičs, Māra Ķimele, Valentīns Maculēvičs un Varis Brasla ir cilvēki, kuri radījuši šī teātra baušļus par profesionālo un cilvēcisko ētiku, valodu un ansambli.

“Mēs sākām sapņot par režisora piemiņas vietas radīšanu Valmieras pilsētā jau 2014. gadā. Mēs strīdējāmies, uzklausījām viedokļus, kādam būtu jāizskatās mākslas objektam, kas būtu visatbilstošākais režisora garam. Aivars Vilipsōns piedāvāja savu versiju par Kroderu kā augļu koku, un tapa Krodera balva, kuras vizualizācija pilsētvidē tad arī būs Krodera ābele Ziloņu ielā. Sapratām, ka ar individuālajiem ziedotājiem to nevar paveikt, tāpēc mūsu projekts iestrēga. Un tad 2017. gadā mums laimējās satikt brīnišķīgos mecenātus Borisu un Ināru Teterevus. Bez viņiem tas nekādi nebūtu bijis iespējams”, savu prieku neslēpj Evita Ašeradena, Valmieras teātra direktore un Krodera fonda locekle.

foto: Publicitātes (Matīss Markovskis)
Evita Ašeradena.

“Lēmumu atbalstīt šo skaisto projektu pieņēmām jau 2017. gadā, apmeklējot Valmieru un klausoties Krodera fonda iecerēs. Ir liels prieks par to, ka esam varējuši to kopīgi īstenot. Esmu pārliecināta, ka Boriss būtu gandarīts, redzot šīs ieceres iemiesojumu skaistajā mākslas darbā,” pauž mecenāte Ināra Tetereva.

foto: Publicitātes (Matīss Markovskis)

“Paldies pilsētai, kas atbalstīja šo mākslas objekta ideju un atrada tam ideālu vietu, netālu no teātra, Ziloņu ielā, kur pēc gada taps promenāde ar Teātra laukumu, un, iespējams, ka Krodera ābele ir tikai aizsākums nākamajiem mākslas objektiem”, piebilst Rihards Rudāks, viens no Krodera fonda pārstāvjiem, Krodera pirmais Hamlets.