foto: REUTERS/SCANPIX
FOTO: tā šobrīd nolaista vienīgā māja ārpus Lielbritānijas, kurā savulaik dzīvojusi Elizabete II
Gardamandžia kalna galā esošā villa pēdējo gadu laikā pamatīgi nolaista.
Slavenības
2020. gada 30. jūlijs, 16:27

FOTO: tā šobrīd nolaista vienīgā māja ārpus Lielbritānijas, kurā savulaik dzīvojusi Elizabete II

Jauns.lv

Malta beidzot savā īpašumā ieguvusi netālu no galvaspilsētas Valletas esošo savrupmāju, kurā no 1949. gada līdz 1951. gadam dzīvojusi britu karaliene Elizabete II ar vīru princi Filipu.

Savrupnams Maltā, kur neilgi pēc kāzām dzīvojusi karaliene Elizabete II un princis Filips

Malta beidzot savā īpašumā ieguvusi netālu no galvaspilsētas Valletas esošo savrupmāju, kurā no 1949. gada līdz 1951. gadam dzīvojusi britu ...

gallery icon
26

Ēka kalpojusi par karalisko rezidenci laikā, kad karalienes Elizabetes II vīrs princis Filips dienēja jūras spēku flotē. Abi tolaik aizvadīja savus laulības pirmos gadus.

Šis ir vienīgais īpašums ārpus Lielbritānijas, kuru karaliene Elizabete II, toreiz vēl princeses statusā, savulaik saukusi par mājām. Īpašums 1929. gadā tika iznomāts prinča Filipa onkulim lordam Luisam Mauntbatenam, kurš namu arī nodevis lietošanā karaliskajam pārim.

foto: Collect /Shutterstock/ Vida Press
Karaliene Elizabete II, tolaik vēl princese, kopā ar savu vīru Maltas savrupnamā 1950.gadā

Villa atrodas pašā Gardamandžia kalna galā. No tās paveras brīnišķs skats uz ostām. Tajā bija sešas guļamistabas, trīs vannas istabas, lielā zāle, kalpotāju telpas pirmajā stāvā un, kas Maltai ir ļoti neierasti, kamīns lielākajā daļā istabu.

Tolaik Maltas laikraksti vēstīja, ka ļaudis nākuši uz savrupnamu, lai nodotu princesei apelsīnus. Tajos laikos apsardze Elizabetei II nav bijusi tik stingra kā šobrīd, un princese pat pati vadījusi automašīnu. Viņa devusies uz kino un pie vietējā friziera, baudījusi piknikus laukos un peldējusies pludmalē dažu kilometru attālumā no viņas mājām.

foto: PA Wire/PA Images
Karaliene Elizabete II, tolaik vēl princese, kopā ar savu vīru Maltas savrupnamā 1949.gadā

1950.gadā pāris pametis māju, jo pasaulē nākusi pāra meita Anna, bet jau pirms Ziemassvētkiem ģimene bijusi atpakaļ Maltā. Pēc valsts pamešanas 1951.gadā karaliene Elizabete II vairs nekad nav spērusi kāju šajā namā, kaut gan vairākas reizes apciemojusi Maltu.

Pēdējās vizītes laikā 2015.gadā toreizējā Maltas prezidente Marija Luīze Koleiro Preka karalienei kā dāvanu pasniedza gleznu no viņas vecajām mājām. "Paskat! Tas ir ļoti jauki," karaliene esot sacījusi, piebilstot, ka īpašums "izskatās diezgan skumji".

Maltas valdības aģentūra "Heritage Malta" iegādājusies pagalam nolaisto villu par aptuveni 5 miljoniem eiro un plāno to atjaunot tās sākotnējā izskatā, pēcāk to pārvēršot par muzeju, kurā atspoguļota Maltas vēsture vēl esot britu kolonijai.

foto: Historia/Shutterstock/ Vida Press
Karaliene Elizabete II, tolaik vēl princese, kopā ar savu vīru Maltas savrupnamā 1950.gadā

Reiz krāšņais nams nu izskatās pussabrucis, no sienām nolupusi krāsa, atklājot senos sienu gleznojumus. Norobežotais dārzs ārpusē ir aizaudzis, ēkas koridoros salauztas mētājas savulaik pagalmā uzstādītās skulptūras. Pēc karaliskā pāra mājā dzīvojusi kāda sieviete, kura izmantojusi vien dažas pirmā stāva istabas.

Namu iegūt savā īpašumā valsts gribējusi jau sen, bet īpašnieks nav piekritis, līdz beidzot mainījis domas. Eksperti lēš, ka nama atjaunošana varētu izmaksāt aptuveni 10 miljonus eiro. "Mēs plānojam aicināt ikvienu, kurš atceras karalisko pāri no laikiem, kad viņi dzīvoja Maltā, satikties ar mums, dalīties atmiņās un, iespējams, tā laika fotogrāfijās," atklāj "Heritage Malta" pārstāvis Kenets Gambins.

Kopā jau 70 gadus. Karaliene Elizabete un princis Filips vēsturiskos foto

Kopā jau 70 gadus. Karaliene Elizabete un princis Filips vēsturiskos foto

gallery icon
68