Ciemos Mirttantes "Saknītēs" jeb "Bieku" mājās, kur tika filmēts "Limuzīns Jāņu nakts krāsā"

10. jūlijā apritēs 39 gadi, kopš kinorežisors Jānis Streičs sāka uzņemt filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". Žurnāls "Kas Jauns" devies ...

gallery icon
Kino
2020. gada 23. jūnijs, 03:45

FOTO: tā tagad izskatās mājās, kur pirms teju 40 gadiem tika uzņemts "Limuzīns Jāņu nakts krāsā"

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

10. jūlijā apritēs 40 gadi, kopš kinorežisors Jānis Streičs sāka uzņemt filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". Žurnāls "Kas Jauns" devies apraudzīt, kā tagad izskatās "Bieku sētā", kur spožas aktieru plejādes izpildījumā tika uzņemta brīnišķīgā filma.

Uz šosejas starp Raiskuma ezeru un filmas uzņemšanas vietu ir autobusu pietura ar uzrakstu "Biekas", taču pie pagrieziena uz zemes ceļa, kas nogriežas uz pašām "Bieku" mājām, uzlikta brīdinājuma zīme par privātīpašumu, kurā nedrīkst kāju spert. Zem tā gan piestiprināts uzraksts ar tālruņa numuru – tā ir informācija ļaudīm, kas vēlas apskatīt leģendāro Mirttantes māju. Tas nekādā ziņā nav liegts, gluži pretēji – saimniece priecājas par katru atbraucēju, jo ekskursija pa filmas uzņemšanas vietām ir kundzes galvenā nodarbošanās.

Dzimtas mājas paaudžu paaudzēs

170 gadu vecajās "Bieku" mājās, kas filmā bija pārdēvētas par "Saknītēm", saimnieko Maija Vegnere (69), raiskumniece vairākās paaudzēs. Pirms daudziem, daudziem gadiem viņas vecvecvectēvs prāvu zemes gabalu ezera krastā abpus ceļam iegādājies, norēķinoties zeltā. Gadu gaitā dzimtas īpašums sadalīts, daļa pārdota, bet beidzamie divi gabali – deviņus un divus hektārus lieli – ir Maijas un viņas brāļa Jāņa īpašumā.

Kad filmēja "Limuzīnu Jāņu nakts krāsā", Maijai bija tikai 30 gadu, taču uzņemšanas laukumā pieredzēto viņa atminas tik krāšņi, it kā tas būtu noticis nupat. Uz lielo notikumu paskatīties reiz sabraukuši pat ap 40 Maijas kolēģu no Ogres trikotāžas kombināta, bet filmas kadros pie mielasta galda starp aktieriem iemūžināta arī viņas mamma, kā arī brālītis, kuram tolaik bijuši tikai 12 gadi – viņš filmā redzams, rosoties kartupeļu rakšanas talkā. „Arī režisora Jāņa Streiča meita Viktorija tieši te, dārza vagās, pavisam maziņa dipināja, spēra pirmos soļus. Tā ir mazā meitenīte, kas redzama filmā,” norāda "Bieku" mājas saimniece.

foto: Juris Rozenbergs
Mājas saimniece Maija Vegnere ar apmeklētāju ziedojumiem cer sakrāt naudu, lai leģendārajai dzimtas mājai uzliktu jaunu jumtu. Viņa vēlīgi uzņem ekskursantus, kam piedāvā arī iegādāties lauku vistu olas un pašas sieto sieru.

Filmēšanas laikā, kas ilgusi no 1981. gada 10. jūlija līdz novembra sākumam, sētā nereti bijuši pat 300 cilvēki vienlaikus. Aktieri izmitināti gan turpat "Bieku" telpās, gan apkārtējo kaimiņu mājās.

Cenšas sakrāt līdzekļus jaunam jumtam

Lai gan nemitīgi atvainodamās, ka nav nekāda dižā stāstniece, jūtams, ka gides iemaņas Maija ir noslīpējusi godam. Gluži kā atdzīvinot filmas kadrus, Maija izteiksmīgā intonācijā gan klāsta, kur katrs sižets tapis, gan ar precīziem citātiem, saucot vārdā aktierus, atgādina, ko kurš varonis kurā vietā teicis.

Saimnieces un viņas draudzīgo suņu pavadībā iespējams apskatīt gan stalli ar Uģīša (Gundara Āboliņa) barčiku, gan veco pagrabu, gan limuzīna šķūnīti, kādreizējā dārza vietu, kur Ulda Dumpja atveidotais Ēriks pār vagām lēca pie Lāsmiņas (Diānas Zandes), gan pļavu, kur Mirttante (Lilita Bērziņa) devās pēdējā gaitā. „Patiesībā gan aizgājēju šai ainā nospēlēja filmas grimētāja,” aizkadru noslēpumu pačukst Maija, ekskursijas turpinājumā piedāvājot arī pabūt uz ceļa vietā, kur izskanēja teiciens „kretīns tavā vecumā”, un parādot arī kūti, kuras galā, vicinot rokās dakšas, Olgas Dreģes varone Dagnija Baibas Indriksones Olitai uzbļauj: „Lai visa māja dzird, kādu meitu tu esi izaudzinājusi!”

foto: Juris Rozenbergs
Prasmīgi iejuzdamās tēlā, Maija nostājusies vietā pie kūts, kur Olgas Dreģes Dagnija Limuzīnā skaļi kliedza Baibas Indriksones atveidotajai Olitai: „Lai visa māja dzird, kādu meitu tu esi izaudzinājusi!”

Tagad kūtī mājo ap 40 vistu, kurām izveidots arī plašs āra laukums, noklāts ar tīklu, lai vanagi, lapsas un citi meža zvēri netiek pie svaigas putna gaļas. Par vistām Maija rūpējoties gādīgi, barojot ar griķiem un kviešu graudiem, kā arī sasmalcinātiem salātiem. Olas viņa laipni piedāvā iegādāties arī ekskursantiem, tāpat kā pašas taisīto kazas sieru. Pati kaza ganās pļaviņā attālāk no mājas, turpat riņķī skraida arī divi kazlēni.

foto: Juris Rozenbergs

Jāteic, ka laika zobs "Bieku" dzīvojamo māju, tāpat kā stalli un kūti, ir pamatīgi skāris. Uz īstu restaurāciju saimniece pat necer, jo pensija ir neliela. Par ekskursijām "Biekās" tiek ņemti ziedojumi, un Maija ir apņēmīgi noskaņota šādā veidā tikt pie līdzekļiem vismaz dzīvojamās mājas jumta remontam.

Citas interesantākās ziņas un notikumus skatiet žurnāla "Kas Jauns" dubultnumurā!