foto: Vida Press
"Nedrīkstam novērsties!" - Bejonsa, Obama, Lopesa un citas zvaigznes iestājas pret nevienlīdzību
Baraks Obama.
Slavenības
2020. gada 28. jūnijs, 11:38

"Nedrīkstam novērsties!" - Bejonsa, Obama, Lopesa un citas zvaigznes iestājas pret nevienlīdzību

Anita Sedliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Pēc 46 gadus vecā melnādainā Džordža Floida nāves, ko izraisīja Mineapolisas policista agresija, slavenības izmanto savu atpazīstamību, lai iestātos pret nevienlīdzību un policijas patvaļīgo brutalitāti.

Nedrīkstam novērsties!

Mūziķe Bejonsa izmantojusi savu "Instagram" kontu jaudīgam video paziņojumam: „Mums ir nepieciešams taisnīgums! Mēs visi bijām liecinieki Džordža Floida slepkavībai gaišā dienas laikā. Esam salauzti un riebuma pārņemti, mēs nedrīkstam šīs sāpes uztvert kā normālas. Es neuzrunāju tikai cilvēkus ar citu ādas krāsu – ja esi balts, melns, brūns un kaut kur pa vidu, esmu pārliecināta, ka Amerikas rasisma priekšā jūties bezspēcīgs. Pietiek bezjēdzīgi nogalināt cilvēkus, pietiek citas krāsas cilvēkus uzskatīt par zemākiem! Mēs vairs nedrīkstam novērsties, Džordžs ir mūsu ģimene, jo viņš ir mūsējais – viņš ir amerikānis!”

Nedrīkst "normāli"

Mišela un Baraks Obamas: laimīgi precējušies kopš 1992. gada

gallery icon

Bijušais ASV prezidents Baraks Obama ir nācis klajā ar oficiālu paziņojumu, kurā pauž pārdzīvojumu par notikušo: „Ir dabiski vēlēties, lai pēc pandēmijas un ekonomiskās krīzes dzīve atgrieztos normālās sliedēs. Bet mums ir jāatceras, ka rases dēļ ir atšķirīga attieksme pret miljoniem amerikāņu, un tas ir traģiski, sāpīgi un kļuvis „normāli” veselības sistēmā, tiesu sistēmā, skrējienā vai gluži vienkārši vērojot putnus parkā. 2020. gada Amerikā tas nevar būt „normāli”. Tas nedrīkst būt „normāli”. Ja vēlamies, lai mūsu bērni izaug nācijā, kas ievēro augstākos ideālus, mēs varam un mums jākļūst labākiem.”

Kauns par neizglītotību

Raiens Reinoldss un Bleika Laivlija filmas "Pokemon: Detective Pikachu" pirmizrādē

Aktieri Raiens Reinoldss un Bleika Laivlija 2019. gada 2. maijā Ņujorkā filmas "Pokemon: Detective Pikachu" pirmizrādē.

gallery icon

Aktieri Bleika Laivlija un Raiens Reinoldss ne tikai pauž savu sašutumu mutiski, bet arī ziedojuši 200 000 ASV dolāru juridiskajam birojam "NAACP Legal Defence Fund". „Mums ir kauns, ka esam bijuši neinformēti par to, cik dziļi ir iesakņojies rasisms. Mēs savus bērnus audzinām citādi, nekā to darīja mūsu vecāki. Vēlamies sevi izglītot un par to visu runāt ar bērniem, jo īpaši par mūsu pašu atbildību un līdzdalību,” vēstīts abu paziņojumā.

Naids ir jāizbeidz

Indiešu aktrise Prijanka Čopra un viņas tērpu stils

gallery icon

„Ir tik daudz darāmā, un tas ir jādara kā globāli, tā individuālā līmenī. Mums visiem ir pienākums sevi izglītot un izbeigt šo naidu. Izbeigt karu ASV un visā pasaulē. Lai kur dzīvotu, neatkarīgi no apstākļiem, neviens nav pelnījis mirt, jo īpaši ādas krāsas dēļ un no cita rokām,” aktrise Prijanka Čopra rakstījusi "Instagram", to papildinot ar citātu no Džordža Floida slepkavības mirkļa: „Lūdzu, es nevaru elpot.”

Cilvēcības jautājums

Gadiem pār viņu nav varas: Dženifera Lopesa un viņas perfektais augums

gallery icon

Aktrise, mūziķe Dženifera Lopesa sociālajos medijos ir dalījusies ar vairākiem ierakstiem par Džordža Floida nāvi, tostarp ar politisku aicinājumu: „Man ir sapnis, ka mani četri bērni kādu dienu dzīvos pasaulē, kura viņus nevērtēs pēc ādas krāsas, bet gan pēc satura un rakstura... Mani dārgie draugi, tas ir cilvēcības jautājums!!! Par labestību un cilvēku laipnību un pieklājību!!! Mana sirds lūst. Tik daudz cilvēku ir sāpināti. Kā kāds var apgalvot, ka mīl šo valsti, un tajā pašā laikā nedarīt neko, kad redz nāvi citas ādas krāsas dēļ? Mums ir jāizdzēš bailes un naids. Mēs visi esam Dieva bērni. Mums ir jāmīl un jānovērtē katra individualitāte! [..] Pēdējos gados esam pazaudējuši virzienu, taču mēs varam atrast ceļu atpakaļ. Katrā izdevīgā brīdī mums ir jārunā un jārunā par mīlestību. Mums ir nepieciešamas pārmaiņas, kaut kam ir jāmainās – BALSO jau novembrī!”

Rupors

Kimas Kardašjanas un Kanjes Vesta ģimene

gallery icon

Arī mūziķa Kanje Vesta sieva, uzņēmēja, TV šova zvaigzne Kima Kardašjana izmanto savu ietekmi: „Gadiem ilgi līdz ar katru nevainīga melnādaina vīrieša, sievietes vai bērna šausminošo slepkavību līdzjūtības un sašutuma paušanai esmu mēģinājusi rast pareizos vārdus. Bet privilēģija, ko sniedz mana ādas krāsa, bieži ir likusi domāt, ka šī nav mana cīņa. Taču ne vairs šodien. Kā daudzi no jums, esmu dusmīga. Esmu vairāk nekā dusmīga. Esmu saniknota un izjūtu riebumu. Esmu nogurusi no sirdssāpēm, redzot mātes, tēvus, māsas, brāļus un bērnus ciešam no tā, ka viņu mīļotie ir nogalināti vai apcietināti ādas krāsas dēļ. Un, lai arī es nekad neuzzināšu, kādas sāpes viņi ir pārcietuši vai kā ir censties izdzīvot pasaulē, kurā dominē sistemātisks rasisms, zinu, ka varu izmantot savu balsi, lai pastiprinātu tās balsis, kuras pārāk ilgi tikušas apslāpētas.”

Vakcīnas meklējumos

Amala un Džordžs Klūniji prinča Harija un Meganas Mārklas kāzās

gallery icon

Aktieris Džordžs Klūnijs izdevumam "The Daily Beast" ir pat uzrakstījis eseju pret rasismu un policijas brutalitāti jeb „mūsu pašu pandēmiju”: „Tā inficē mūs visus, un 400 gadu laikā beidzot ir jāatrod vakcīna. Izskatās, ka esam pārtraukuši to meklēt un tā vietā cenšamies individuāli ārstēt brūces. Un skaidrs, ka mums tas nav izdevies.” Esejas noslēgumā, lai valstī varētu ieviest ilgstošas pārmaiņas, aktieris mudina lasītājus būt aktīviem un piedalīties ASV vēlēšanās.