Sieviešu mīlulis Al Bano laiku lokos

Dziedātājs Al Bano laiku lokos

gallery icon
Slavenības
2020. gada 17. jūnijs, 13:35

Dziedātājam Al Bano Rīgā dzīvo draugi un pat radi

Gundega Oliņa

Jauns.lv

Izdevniecība “Rīgas Viļņi” sazvanījās ar populāro itāliešu dziedātāju Al Bano (īstajā vārdā Albano Karisi), lai uzzinātu, kā mūziķim klājas pasaulē tik sarežģītajā pandēmijas laikā. Optimisma un dzīvesprieka viņam netrūkst. Al Bano ne brīdi nav garlaikojies, taču nu jau atkal ilgojas satikt savus draugus, radus un klausītājus.

Ciemos Al Bano īpašumā Itālijas dienvidos

gallery icon

Pandēmijas laiku dziedātājs pavada savās mājās Itālijas dienvidos, rūpējoties par vīna dārziem, ilgojoties satikt mazbērnus un izdodot melodisku dziesmu, kas veltīta Latvijai, ar kuru dziedātāju vieno īpaša saikne. Viņš pauž cerību, ka dzīve drīzumā atgriezīsies “vecajās sliedēs” un viņš no jauna varēs priecēt savu publiku ar koncertiem, un mēs atkal redzēsim viņu uzstājamies Rīgā. “Esmu pārliecināts, ka tiksimies, cik drīz vien tas būs iespējams,” sarunas nobeigumā atvadoties saka Al Bano.

Al Bano koncerts Dzintaru koncertzālē

gallery icon

Pirmo reizi nekur nav jāsteidzas

“Pirmo reizi mūžā mājās pavadīju trīs garus mēnešus,” par pandēmijas laiku stāsta dziedātājs Al Bano. “Es novērtēju to, ko sniedz būšana kopā ar ģimeni no rīta līdz pat vēlai naktij.
Es izbaudīju laiku pie dabas, jo ļoti mīlu dabu. Man pieder liela vīna darītava, es rūpējos par saviem vīna un olīvu dārziem, uzraudzīju, kā viss aug un gatavojas. Man šis laiks bija ļoti, ļoti interesants. Šī bija pati pirmā reize, kad pilnībā mainīju savu dzīvesveidu.”

foto: ddp images/Steffens/ Vida Press
Al Bano pieder lieli vīnogu dārzi.

“Es varēju no rīta celties, kad vēlos. Man nebija jāpaspēj uz lidmašīnu vai vilcienu. Mani negaidīja automašīna, lai kaut kur vestu. Tas bija brīnišķīgi.”

foto: ddp images/Steffens/ Vida Press
Karantīnas laiku Al Bano pavadījis savā lauku īpašumā, rūpējoties par vīna dārziem.

“Protams, mēs visu laiku saglabājam modrību, jo šis vīruss ir ārkārtīgi, ārkārtīgi bīstams. Tas radījis tik daudz posta Itālijā un visā pasaulē. Diemžēl mirušo skaitā ir arī mani lielākie fani. Šobrīd vēl aizvien ir jābūt ļoti piesardzīgiem.”

foto: No Viktorijas Brovunas privātā arhīva
Dziedātājam pieder arī olīvu dārzs.

Dziesma Latvijai

Pandēmijas laikā dziedātājs laidis klajā dziesmu un video “Terra d'Ambra e di Emozioni” (“Dzintara un emociju zeme”), kas veltīta Latvijai.

Lai gan skaņdarbs savu pirmatskaņojumu itāliešu tenora izpildījumā publiski piedzīvojis vien tagad, mākslinieks teic, ka viņam piedāvājums ieskaņot šo dziesmu izteikts jau pirms četriem gadiem. Tā kā ar Latviju mūziķi saista siltas jūtas, viņš bez vilcināšanās piekritis. Šo dziesmu Al Bano bijis paredzēts nodziedāt Latvijas valsts simtgades svētkos Rīgas centrā, klātesot mūsu Valsts prezidentam. Taču viņam nezināmu iemeslu dēļ šie plāni neesot īstenojušies.

Al Bano pirms koncerta Jūrmalā vakariņo kopā ar eksprezidentu Zatleru

gallery icon

“Dzintara un emociju zemes” autori ir Čarlzs Goders un Alberto Zepieri. Goders savulaik ilgus gadus nodzīvojis Latvijā un pateicībā uzrakstījis šo melodisko un teju himnisko skaņdarbu.

Al Bano savu pirmo koncertu šajā gadā sniedza „Arēnā Rīga”

gallery icon

Dziesmas autoram tiekoties ar Al Bano, radusies ideja par kopdarbu. Skaņdarbā pieminētas tādas vietas kā Rīga, Jūrmala, Cēsis, Kuldīga, Latgale un Kurzeme. Pats Al Bano gan teic, ka visās šajās vietās nav paviesojies. “Es Latvijā esmu bijis vairākkārt, un man vienmēr te patīk,” norāda mūziķis. “Patīk šeit dzīvojošo dzīvesveids; tā laipnība, ko allaž izjūtu. Koncerti Latvijā man pašam vienmēr bijuši īpaši.”

Svinīgi sapucējušies, Al Bano daiļrades cienītāji devās uz koncertu

gallery icon

Restorāns Rīgā un krustbērns Latvijā

Pateicoties ilggadīgām un sirsnīgām ģimeniskām attiecībām ar Al Bano, ir radies arī restorāns “Felicita”, kura īpašniece ir skaistumkonkursu uzvarētāja Viktorija Brovuna.

foto: No Viktorijas Brovunas privātā arhīva
Al Bano un restorāna “Felicita” īpašniece Viktorija Brovuna ir ģimenes draugi jau daudzu gadu garumā.

Kad dzimusi ideja par vīna bāru Skārņu ielā, Al Bano ar prieku ļāvis izmantot viņa populārākās dziesmas “Felicita” nosaukumu. Šis vārds tulkojumā no itāliešu valodas nozīmē “laime”. Dziedātājs arī viesojies restorāna atklāšanas svinībās pirms deviņiem gadiem.

foto: No Viktorijas Brovunas privātā arhīva
Skaistumkonkursu uzvarētāja Viktorija Brovuna savā restorānā “Felicita” Vecrīgā.

Al Bano atklāj, ka ir vēl kāda īpaša saikne, kas viņu vieno ar mūsu zemi. Viņam šeit dzīvo krustmeita! Pie sirdij tuvajiem notikumiem, kas saistās ar Latviju, mūziķis min kādas mazas meitenītes kristības Doma baznīcā, kur viņš nodziedājis arī klasikas šedevru “Ave Maria”. Mūziķis, kurš pats ir sešu bērnu tēvs un divu mazbērnu vectēvs, lepojas, ka ir krustēvs latviešu meitenītei.

foto: No Viktorijas Brovunas privātā arhīva
Al Bano un Romina Pauere ar Viktoriju Brovunu un viņas meitām.

Apsola tēvam vīna darītavu

“Dzintara un emociju zemē” Al Bano dzied par latviešu tradīcijām, pieminot Līgo svētkus. Jautāts, kādi viņam pašam ir tuvākie svētki, dziedātājs min lielas dzīres jeb fiestu, kas ik gadus notiek viņa dzimtajā Itālijas komūnā Čelīno-San-Marko. Tad visi cilvēki iziet ielās, priecājas, dzied, dejo un bauda vīnu. Šādas dzīres esot ļoti raksturīgas šīs valsts dienvidos. “Ļoti īpašs ir arī laiks, kad tiek vākta vīnogu raža. Visas ielas ir smaržas pārpilnas. Pasakainas smaržas pārpilnas,” ar ilgām pēc dienvidnieku dzīrēm norāda dziedātājs.

foto: ddp images/Steffens/ Vida Press
Al Bano ekskluzīvos vīnus iespējams iegādāties arī Rīgā.

To, ka Al Bano ir dedzīgs vīndaris, zina daudzi. Mierpilnos laikos viņa bārā Rīgā vienmēr varēja malkot arī mūziķa ekskluzīvos vīnus, ko jau gadiem ilgi eksportē uz vairākām valstīm visā pasaulē, bet Latvija ir vienīgā valsts Baltijā, kur tas nopērkams.

foto: ddp images/Steffens/ Vida Press
Al Bano vīni.

“Es piedzimu vīndaru ģimenē, kur vīnogu audzēšana un vīna darīšana bija pazīstama jau vairākās paaudzēs,” paskaidro Al Bano. “Tiesa, maniem vecākiem saimniecība bija pavisam maza. Karjeras sākumgados, kad pametu Itālijas dienvidus, es tēvam teicu, ka atgriezīšos slavens un viņš varēs ar mani lepoties. Es apsolīju, ka uzcelšu lielu vīna darītavu un pirmo vīnu nosaukšu viņa vārdā. Tā arī notika. 1973. gadā izdevu savu pirmo vīnu “Dons Karmelo”. Sākām ražošanu ar 550 000 pudelēm vīna gadā, bet tagad šis skaits jau sasniedz 1 400 000!”

foto: action press/ Vida Press
Al Bano ar mīļoto mammu 1988. gadā. Diemžēl aizvadītā gada decembrī sinjora Jolanda 96 gadu vecumā devusies mūžībā.

“Šis pavisam noteikti nav gadījums, ka slavens dziedātājs pievēršas vīna darīšanai,” atzīmē Al Bano. “Es turpinu ražot vīnu, jo mana ģimene ar to pelnīja iztiku sev ļoti grūtā laikā.”

foto: ddp/INTERTOPICS/Photoshot / Vida Press
Mūziķa vīna darītavā.

Runājot par to, kas ir labs vīns, Al Bano neuzskata, ka ir nozīme kādai konkrētai vīna šķirnei. “Es saku – nogaršojiet, un tas, kurš jums iepatiksies, jums būs vislabākais,” apliecina dziedātājs. Viņš uzsver, ka vīns, kurš garšo viņam, varbūt otram ne pārāk patiks. Tāpēc ir svarīgi, vīnu izvēloties, ņemt vērā to, ko priekšā saka paša garšas kārpiņas. “Svarīgākais ir ražot labu vīnu, un manējie ir izcili,” slavē dziedonis.

foto: ddp/INTERTOPICS/Photoshot / Vida Press
“Svarīgākais ir ražot labu vīnu, un manējie ir izcili,” slavē dziedonis.

Virtuvē esot izcils

Al Bano vienlīdz labi patīk arī rosīties virtuvē. Viņam Itālijas dienvidos pieder savs restorāns un picērija. Tie atrodas kompleksā, kas radīts tūristu atpūtai. Šajā vietā ir viesnīca ar 50 numuriņiem, spa, peldbaseins un pat mežs pastaigām. Ne reizi vien viesi sastapuši tur arī pašu Al Bano un kopā nofotografējušies piemiņai. Galu galā mūziķa privātā teritorija ir turpat līdzās paša radītajam publiski pieejamajam viņa īpašumam. Atgriežoties no koncertiem, viņš mēdzis apciemot savus viesus.

foto: ddp/INTERTOPICS/Photoshot / Vida Press
Dziedātājam Itālijas dienvidos pieder savs restorāns.

“Man ļoti patīk darboties virtuvē,” atzīmē Al Bano. “Es esmu lielisks pavārs. Esmu ļoti radošs virtuvē. Ēdiena gatavošana pati par sevi ir ārkārtīgi kreatīvs process.” Viņš sevi dēvē par galveno pavāru ģimenē. “Kad es to vēlos un ir nepieciešams, es cepu, vāru un šmorēju. Atkārtošos – man darbs virtuvē šķiet bezgala radošs process.” Mūziķis nevar izcelt kādu vienu mīļāko ēdienu – viņam patīk gatavot kā pastu, tā spageti, zivi, gaļu un jēru. Tas viss viņam ļoti labi padodoties.

foto: ddp images/Steffens/ Vida Press
Al Bano ļoti patīk darboties virtuvē, jo ēdiena gatavošana esot ārkārtīgi radošs process.

Al Bano arī gatavs atklāt ātru un vienkāršu recepti. Lai to pagatavotu, būs vajadzīga fileja un garšvielas. Tiem, kas nedzīvo pilsētā, viņš iesaka gatavot uz grila un ar svaigu malku, kas ēdienam piešķirs pavisam citu aromātu. Mazliet olīvu eļļas, sīpolu, nedaudz etiķa un sāls, un vēl pa virsu pārkaisīti pipari.

foto: ddp/INTERTOPICS/Photoshot / Vida Press
Mūziķis savā īpašumā radījis veselu pilsētiņu tūristu atpūtai. Šajā vietā ir viesnīca ar 50 numuriņiem, spa, peldbaseins un pat mežs pastaigām.

Pilsētniekiem recepte būs mazliet atšķirīga. Cepšanai būs vajadzīga folija. Fileju uzliek uz cepampapīra, pievieno lauru lapas, ķiploku, sīpoli, čili piparus un virsū uzklāj dažas siera šķēles. Tad visu rūpīgi ietin folijā un liek uzkarsētā cepeškrāsnī cepties 20 līdz 25 minūtes. “Kad gatavs, ņem to ārā no cepeškrāsns, izsaiņo un bauda fileju Al Bano gaumē!”

foto: ddp images/Steffens/ Vida Press
Dziedātājs savā īpašuma daļā, kas uzcelta tūristu atpūtai.

Sailgojies pēc mazbērniem

Aizvadītajā gadā Al Bano otro reizi kļuva par vectētiņu. Mazmeitu Kasiu viņam dāvājusi meita Kristela, kas ir vienīgā no dziedātāja bērniem, kura ir precējusies. Kristela ir arī mamma Al Bano pirmajam mazbērnam – puisēnam Kajam. “Jā, esmu vectētiņš. Man ir divi burvīgi mazbērni,” apliecina dziedātājs. “Kad dzīvē ienāk mazi bērni, tā atkal sākas no jauna. Tikai citā vecumā, ar citu dzīves pieredzi, citām iespējām. Jaunām iespējām. Šāds notikums maina dzīvi ļoti pozitīvā veidā.”

Al Bano un Rominas Paueres meitas Kristelas Karizi kāzas

2016. gada 3. septembrī kāzas svinēja leģendārā itāliešu dueta Al Bano un Rominas Paueres meita Kristela Karizi.

gallery icon

Visu pandēmijas laiku dziedātājs nav saticis savus mazbērnus, viņi sazinājušies tikai ar Skype palīdzību. “Paldies Dievam, ka ir Skype, taču tikties dzīvē ir daudz labāk,” apliecina Al Bano. “Kad šis ierobežojumu laiks būs beidzies, nekavējoties došos uz Zagrebu, lai pabūtu kopā ar mazbērniem.”

foto: action press/ Vida Press
Kristela Karisi kāzu dienā ar mammu (pa kreisi sārtajā tērpā) un tēti.

Leģendārais duets

Latvijā vairākas paaudzes ir uzaugušas, klausoties itāliešu mūziku. Tā vien šķiet, ka nekur citur pasaulē tā nav tik populāra (protams, neskaitot pašu Itāliju!), kā valstīs aiz bijušā dzelzs priekškara.

foto: imago/teutopress
Al Bano un Romina Pauere popularitātes virsotnēs astoņdesmitajos gados.

Al Bano un Rominu Paueri dēvē par visu laiku vispopulārāko duetu itāliešu populārās mūzikas vēsturē. Pēc pāra šķiršanās privātajā dzīvē, arī sadarbība pārtrūka, taču pirms dažiem gadiem bijušie laulātie draugi un četru kopīgu bērnu vecāki apvienojušies savā radošajā darbībā, sniedzot koncertus un piedaloties TV šovos.

foto: ddp images/Sven Simon/ Vida Press
Al Bano un Romina Pauere 2018. gadā.

Viņi atkal priecējuši savus fanus, kas necerēja, ka šis sapnis jebkad piepildīsies un atkal varēs skatīt populāro itāliešu duetu uz skatuves kopā. Kā nekā šķiršanās pārim bija visnotaļ skandaloza un sāpīga.

foto: ddp/INTERTOPICS/Photoshot / Vida Press
2019. gads. Al Bano un Romina Pauere atkal uzstājas kopā.

Radoši bērnu vārdu izvēlē

Dziedātajam ir interesants stāsts, kā abi ar sievu savulaik izvēlējušies vārdus saviem bērniem.

foto: Massimo Insabato/Shutterstock/ Vida Press
Al Bano ar meitu Kristelu un dēlu Jari aizvadītā gada nogalē.

“Vecākās meitas Ilēnijas vārdu mēs izdomājām paši, jo gribējām tādu, kāda nav citām. Tagad Itālijā ir daudz Ilēniju. Dēlam Jari dots vārds, kādā nosaukta upe Kolumbijā. Mēs vēlējāmies tekošu, plūstošu vārdu."

foto: Massimo Insabato/Shutterstock/ Vida Press
Al Bano ar meitu Kristelu.

"Meita Kristela šādu vārdu iemantojusi, jo piedzima Pirmajos Ziemassvētkos. Viņas vārds nozīmē “Kristus zvaigzne”. Ceturtā ir Romina, tāpat kā mamma.”

foto: ddp/INTERTOPICS/Photoshot / Vida Press
Al Bano un Romina Pauere ar meitu Rominu juniori.

“Kad mēs ar Rominu izšķīrāmies un viņa aizbrauca uz Ameriku, es iepazinos ar citu sievieti. Viņu sauc Loredana. Mums ir divi kopīgi bērni. Meitu sauc Jasmīna, bet dēlu Albano juniors.”

“Ar viņu es kā tēvs savu karjeru esmu beidzis,” smejas Al Bano.

foto: CAMERA PRESS/Chris Ashford / Vida Press
Al Bano ar jaunākajiem bērniem – Jasmīnu un Albano junioru.

Rominas radinieki iebilduši precībām

Romina Pauere ir amerikāņu aktieru Lindas Kristianas un Tairona Pauera meita. Pēc tam, kad tēvu aizsauca mūžībā, Romina ar mammu un māsu pārcēlās dzīvot uz Itāliju. Filmas “Saulē” uzņemšanas laikā jauniņā aktrise iepazinās ar dziedātāju Al Bano. Abu jauniešu draudzība ātri vien pārauga mīlestības jūtās, par ko Rominas radinieki nebija īpaši priecīgi.

foto: Bruno Marzi / MEGA / Vida Press
Al Bano un Romina Pauere jaunībā.

Mūsdienās atšķirīgs sociālais statuss un izcelsmes pat karaļnamos vairs nav šķērslis precībām, taču tolaik tik brīvu uzskatu vēl nebija. Rominas radinieki iebilda pret šādu savienību, jo sinjors Karisi nav amerikānis, nav pietiekami augsta sociālā statusa, ir par 8 gadiem vecāks nekā līgava, turklāt augumā “nav padevies”. Dziedātāja augums ir 1,66 metri, bet Rominas Paueres – 173 centimetri.

foto: Bruno Marzi / MEGA / Vida Press
Al Bano un Romina Pauere jaunībā.

Taču Romina nolēma nepaklausīt savai ģimenei. 1970. gada aprīlī pāris apprecējās un drīz vien pasaulē nāca meita Ilēnija. 1973. gadā viņa dzīvesbiedram dāvāja dēlu Jari. Savukārt Kristela un Romina jaunākā pasaulē nāca, kad pāris baudīja savas radošās darbības augstākos sasniegumus – 1985. gadā un 1987. gadā.

Ģimenes laime izira 1994. gada janvārī, kad Ilēnija, būdama jauna žurnāliste, devās uz Ameriku, lai vāktu informāciju grāmatai par ielu muzikantiem Ņūorleānā. Pēc kāda no zvaniem uz mājām meitene mīklainos apstākļos pazuda. Šī traģēdija aizvien nav atrisināta. Sākotnēji vainoja viņas puisi, sektas dalībnieku, taču pierādījumu trūkuma dēļ atbrīvoja. Tikai 2014. gadā decembrī tiesa pāra vecāko meitu oficiāli pasludināja par mirušu.

Deviņdesmitajos gados ievērojami pasliktinājās Rominas un Al Bano attiecības. 1999. gadā pāris oficiāli šķīra laulību. Dziedātāju vēlāk vienoja attiecības ar TV personību Loredanu Lečizo, kura dāvājusi viņam divus jaunākos bērnus – meitu Jasmīnu un dēlu Albano junioru.

foto: action press/ Vida Press
Kristelas kāzu svinības notika tēva dzimtajā pilsētiņā Čelino-San-Marko.

2016. gada septembrī apprecējās Al Bano un Rominas Paueres meita Kristela. Viņa vīrs ir čīliešu miljonāra dēls Davors Luksičs, kurš dzīvo Horvātijā. Kāzu ceremonija notika Al Bano dzimtajā pilsētiņā Čelino-San-Marko un pēc tās 500 lūgto viesu devās uz banketu 16. gadsimtā celtā pilī. Kāzu ceremonijai līdzi sekoja fotogrāfi un video reportieri no visas pasaules, gluži kā karaļnama pārstāvju kāzām.

foto: action press/ Vida Press
Lepnais tētis izdod meitu pie vīra.