foto: GEORGE ROGERS-POOL/SIPA
Princis Filips svin 99. dzimšanas dienu
Elizabetes II un princis Filips.
Slavenības
2020. gada 10. jūnijs, 13:46

Princis Filips svin 99. dzimšanas dienu

Jauns.lv

Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vīrs, princis Filips šodien svin savu 99. dzimšanas dienu. Filips Mauntbatens ir Edinburgas hercogs, bijušais Grieķijas un Dānijas princis, Merionetes grāfs un Grinvičas barons, Lielbritānijas konsorts (oficiāli šo titulu nav pieņēmis).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Princis Filips piedzima grieķu prinča Andreja ģimenē, kura bija spiesta emigrēt uz Angliju, kad Filips bija tikai gadu vecs. Princis Andrejs piederēja pie Grieķijā valdošā dāņu nama Gliksburgu dinastijas (Grieķijas karaļa Džordža I dēls), viņa sieva un Filipa māte, Alise nāca no Batenbergu dzimtas. Hellēņu karalienes Olgas Konstantīnovnas mazdēls un Krievijas imperatora Nikolaja I mazmazdēls.

Elizabetes II dzīvesbiedrs Edinburgas hercogs Filips

gallery icon
41

Mācījies vienkāršā skolā Skotijā. Pēc tam iestājās Karaliskajā jūras spēku koledžā, Dartmutā. Līdz pat Elizabetes II kronēšanai, viņa dzīve bija saistīta ar jūras spēku floti. Otrā pasaules kara laikā leitnants princis Filips bija jūras spēku lidotājs. Piedalījās gaisa kauja par Britāniju, pavadīja pazīstamos polāros jūras konvojus ar angļu un amerikāņu palīdzību Padomju Savienībai.

Lielbritānijas karaliene Elizabete II un princis Filips viens otram jāvārdu teica tālajā 1947. gadā, kad Elizabete vēl bija princese.  Interesanti, ka par oficiālo saderināšanās dienu pasludināts 1947. gada 9. jūlijs. Taču princis Filips Elizabetes tēvam vecākās meitas roku bija lūdzis jau 1946. gadā.

Tēvs devis piekrišanu, taču ar piebildi, ka oficiāli par to drīkstēs paziņot pēc Elizabetes 21. dzimšanas dienas, kas bija nākamā gada aprīlī.

Kopā jau 70 gadus. Karaliene Elizabete un princis Filips vēsturiskos foto

Kopā jau 70 gadus. Karaliene Elizabete un princis Filips vēsturiskos foto

gallery icon
68

Starp citu, Elizabete iemīlējusies Filipā jau, būdama 13 gadu veca. Pāris aizsācis apmainīties vēstulēm. To, ka Filips un Elizabete apprecēsies, augstākās sabiedrības kuluāros runājuši jau 1941. gadā, – vēstīts tā laika dokumentos.

Filipam un Elizabetei ir četri bērni - princis Čarlzs, princese Anna, Endrū, Jorkas hercogs un Eduards, Veseksas grāfs.

Elizabete II ir visilgāk tronī bijušais britu monarhs, bet princis Filips - visilgāk monarhu pavadījušais partneris.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās