Filmas "Jaungada taksometrs 2" pirmizrāde

2019. gada 5. decembrī "Kino Citadele" notika režisora Māra Martinsona filmas "Jaungada taksometrs 2" pirmizrāde.

gallery icon
71
Kino
2019. gada 16. decembris, 09:50

Lauris brauc atkal. Filmas "Jaungada taksometrs 2" recenzija

Uldis Landmanis

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Pagājis gads, un uz lielajiem ekrāniem atkal pulcējas filmas «Jaungada taksometrs» varoņi – izpalīdzīgais taksists Andrejs, nedrošais policists Jēkabs un citi.

Tā ir pirmā filma Latvijas mūsdienu kino vēsturē, kuras varoņi izdzīvo savas sižeta līnijas turpinājumā – proti, pagājis gads un «Jaungada taksometrs» varoņi atkal skaita stundas līdz Jaunajam gadam. Andrejs pavada to kopā ar savu mīļoto Ilzi, gaidot atbraucam viņas mammu, lai beidzot iepazītos un paziņotu par gaidāmo mazuli. Ilzes daudzo iegribu dēļ viņš neviļus kļūst par salaveci neparastā pasākumā, kas var mainīt ne tikai viņa paša, bet arī jaunās ģimenes nākotni.

Cerības bija

Atzīšos, «Jaungada taksometra» pirmo daļu redzējis neesmu, taču atsauksmes pērn nebija no tām sliktākajām. Tāpēc uz kinoteātri devos ar cerību, ka kauns nebūs un vismaz brīžiem tak varēs arī pasmieties. Jā, kāds zālē arī smējās, bet pēcāk ne viens vien filmu redzējušais atzina – otrreiz tajā pašā upē neiekāpsi un pirmā daļa bijusi krietni smieklīgāka. Arī sižeta pavērsienus būtu gribējies krietni pārdomātākus, jo «Jaungada taksometrs 2» ir lieliska iespēja, to lūkojot, spēlēt tā saucamo «iedzeršanas spēli» - jāiemalko «šotiņš» ik reizi, kad manāms kāds neoloģisms (piemēram, pavisam nav saprotams, kamdēļ Vecgada vēlā vakarā strādā vaksācijas salons un notiek līnijdeju pulciņa treniņi). Nav izslēgts, ka filmas beigas nemaz neizdosies sagaidīt...

Jestrā Baiba un spridzīgā Ieva

Vienu var teikt droši – ja patīk Baibas Sipenieces-Gavares joki, tad patiks arī šī filma. Lai gan (pavisam teorētiski) galvenajās lomās ir Lauris Reiniks un Nauris Brikmanis, Baiba «Jaungada taksometrā 2» ņemas, ko spēdama, īpaši uzteicama ir viņas benefica Reinika jeb Andreja vadītajā taksometrā, kur šķelmīgā Sipeniece atgādina jau kaut ko no «Ceļojums uz Tukumu» vai «Savādi gan« laikiem. Un deja, ko Baiba izpilda, no taksometra izkāpusi, tiešām ir uzslavu vērta – rodas pat šaubas, vai tas vispār bijis scenārijā ierakstīts, drīzāk uz vietas radusies improvizācija.

Otra spoža filmas zvaigzne ir Ieva Florence-Vīksne – viņas neilgā iebrāšanās kadrā ir kā malks svaiga gaisa. Var manīt, ka Ieva pati izbauda šo lomu, kas viņas tēlam tiešām piestāv, un jāizsaka vien līdzjūtība Anetei Krasovskai, kas kopā ar kolēģi šajās ainās spēlē.

Filmas "Jaungada taksometrs 2" filmēšanas aizkulises

Filmas "Jaungada taksometrs 2" filmēšanas aizkulises.

gallery icon
63

Gaidām turpinājumu?

Protams, prieks, ka pašmāju kino uzplaukuma posmā radusies franšīze, kas atradusi savu vietu un laiku. Ziemassvētki un Jaunais gads tak tradicionāli asociējas ar to, ka veikalos skan vieni un tie paši meldiņi, TV ekrānos aizrautīgi vērojam vienas un tās pašas filmas – kurš «Viens pats mājās», kurš «Likteņa ironiju», kurš – «Cieto riekstu». Tāpēc režisora Māra Martinsona ideja ir visnotaļ uzteicama - kāpēc lai latviešu skatītājs nevarētu ik gada nogali to pusotru stundu atpūsties, gardi smejoties kopā ar pozitīviem un izklaidēt gribošiem pašmāju šovbiznesa pārstāvjiem ekrāna otrā pusē? Jo nav ne mazāko šaubu, ka būs arī «Jaungada taksometrs 3».

Problēma vien ir tajā, ka latviešu kino pasaulē akūti trūkst spēcīgu scenāriju rakstītāju. Un nav skaidrs, kāpēc tā – humora izjūta taču latviešiem ir, vien laikam jokus, ar kuriem izdodas simtus līdz asarām sajūsmināt tviterī vai interneta komentāros, uz lielā ekrāna «iznest» ir samērā grūti. Tāpat kā samezglot patiešām aizraujošu sižetu, kas būtu vienlaikus gan neparedzams un pārsteidzošiem pavērsieniem bagāts, gan aktuāls un izklaidējošs.

Filmas "Jaungada taksometrs 2" prezentācija

Filmas "Jaungada taksometrs 2" prezentācija.

gallery icon
99

«Jaungada taksometrs 2»

Muzikāla komēdija, Latvija, 2019

Režisors Māris Martinsons.

Lomās: Lauris Reiniks, Anete Krasovska, Nauris Brikmanis, Ieva Florence-Vīksne, Zane Dombrovska, Andris Bulis, Valters Krauze, Baiba Sipeniece-Gavare, Anna Lieckalniņa, Māra Sleja, Kozmens.