foto: Publicitātes
Andreja Žagara piemiņai veltītais Artura Maskata jaundarbs sajūsmina Bostonas publiku
Arturs Maskats.
Mūzika
2019. gada 26. novembris, 15:11

Andreja Žagara piemiņai veltītais Artura Maskata jaundarbs sajūsmina Bostonas publiku

Jauns.lv

Šā gada 21. novembrī Bostonas koncertzālē notika komponista Artura Maskata simfoniskā jaundarba “My River Runs to Thee...” pirmatskaņojums. Jaundarbu atskaņoja Bostonas simfoniskais orķestris diriģenta Andra Nelsona vadībā. Koncertu translēja Bostonas Radio.

“Šis mans jaundarbs ir divu izcilu orķestru - Bostonas simfoniskā orķestra un Leipcigas "Gewandhaus" simfoniskā orķestra - kopējs pasūtījums," atklāj Arturs Maskats.

"Šī pasūtījuma iniciators ir abu orķestru mākslinieciskais vadītājs Andris Nelsons - viens no visizcilākajiem diriģentiem pasaulē. Mana jaunā skaņdarba nosaukums “My River Runs to Thee...” ņemts no izcilās amerikāņu dzejnieces Emīlijas Dikinsones dzejas rindas, un vārds “upe” šeit nozīmētu Dzīvību, Brīvību, noteikti arī Mīlestību. Katrā ziņā kaut ko tādu, kas mums dots no augšas un kas vada mūsu dzīvi. Dikinsones dzeja ir piepildīta ar dažādu simbolu nozīmēm un juteklisku skaistumu. Darbu veltīju nesen aizgājušā Andreja Žagara piemiņai, kurš bija arī Andra Nelsona tuvs draugs, un kuru Andris sauc par vienu no saviem mentoriem.”

Andreju Žagaru izvada no viņam tik mīļās Operas

2019. gada 4. martā Latvijas Nacionālajā operā un baletā notika atvadīšanās no mūžībā aizgājušā aktiera, režisora un uzņēmēja Andreja Žagara. ...

gallery icon
263

Artura Maskata jaundarba atskaņojums notika Bostonas 2600 vietu lielajā zālē, kuru daudzi dēvē par labāko simfonisko zāli visā ASV. Koncerta programmā līdztekus Artura Maskata jaundarbam izskanēja arī Pētera Čaikovska, Dmitrija Šostakoviča un Gaļinas Grigorjevas mūzika.

Kopumā ASV paredzēti četri koncerti, kuros saknēs Artura Maskata jaundarbs. “Trīs jau notikušajos koncertos,” stāsta Arturs Maskats, “publika skaņdarbu uzņēma ārkārtīgi atsaucīgi, un Andris to diriģēja ar satricinošu emocionalitāti. Ceturtais koncerts ar šo skaņdarbu notiks 26. novembrī. Mēģinājumu procesā man izveidojās fantastisks kontakts ar orķestra mūziķiem - viņi bija ļoti atsaucīgi, iedvesmojoši un teica man daudz labu vārdu, spēlēja absolūti izcili.”

“My River Runs to Thee...” atskaņojumi plānoti 2020. gada maijā Leipcigā ar pasaulslaveno Leipcigas "Gewandhaus" simfonisko orķestri.

Andra Nelsona, Leipcigas “Gewandhaus” orķestra un Kristīnes Opolais koncerts

13. oktobrī Latvijas Nacionālajā operā un baletā notika izcilā latviešu diriģenta Andra Nelsona un viņa vadītā Leipcigas “Gewandhaus” orķestra koncerts, ...

gallery icon
48