foto: Publicitātes
Juris Kursietis drāmas "Oļegs" aktierim licis filmēties stindzinošā aukstumā
Kino
2019. gada 4. oktobris, 10:44

Juris Kursietis drāmas "Oļegs" aktierim licis filmēties stindzinošā aukstumā

Dārta Gaigala

Žurnāls "Kas Jauns"

Latvijas, Lietuvas, Beļģijas un Francijas kopdarbā veidotās un jau balvām godalgotās režisora Jura Kursieša psiholoģiskās drāmas "Oļegs" galvenajam varonim bija jāfilmējas patiesi nepatīkamos apstākļos.

Viesi ierodas uz spēlfilmas "Oļegs" pirmizrādi

Šodien Latvijas kinoteātros pirmizrādi piedzīvoja režisora Jura Kursieša spēlfilma "Oļegs", kuras pamatā ir patiess stāsts par Latvijas nepilsoni, kurš devies ...

gallery icon
127

Uz pašmāju lielajiem ekrāniem "Oļegs", kas jau ticis pie atzinības ārzemju festivālos, nonāks šodien, 4. oktobrī.

Filmas pamatā ir patiess stāsts par Latvijas nepilsoni, pēc profesijas miesnieku, kurš devies labākas dzīves meklējumos – strādāt gaļas kombinātā Beļģijā. Pavisam drīz viņš nonāk bezcerīgā situācijā, jo dzīvi sāk kontrolēt noziedznieku banda, kā rezultātā Oļegs pieņem lēmumu par bēgšanu, kas sākumā šķiet neiespējama.

foto: Publicitātes
„Lai atrastu mūsu galveno varoni, mums bija atlase gan Krievijā, gan Ukrainā. Devu aktieriem nospēlēt divas ainas un, kad redzēju, kā to dara Valentīns, jutos viņa spēles pārņemts,” Oļega lomas atveidotāju Novopoļski slavē režisors Kursietis.

Galvenā varoņa atveidošana tika uzticēta lietuviešu aktierim Valentīnam Novopoļskim, kam nācās filmēties stindzinošā ziemas aukstumā un pat izpeldēties ledainā ūdenī. Režisors Juris Kursietis par filmas izveidi pauda, ka sākumā bija vēlējies atrast galvenajai lomai krievu aktieri, kas varētu uzsvērt krievu „nepilsoņu” stāvokli Latvijā. „Šie „nepilsoņi” ir tiešas padomju ēras sekas – viņiem nav ne Krievijas, ne Latvijas pilsonības, tāpēc viņi tiek stigmatizēti. Tādējādi viņi Latvijā palīdz saliedēt nacionālistu balsis,” informē režisors.

„Man bija ārkārtīgi svarīgi, lai Oļegs būtu viens no šiem „nepilsoņiem” un lai viņa dzimtā valoda būtu krievu. Lai atrastu mūsu galveno varoni, mums bija atlase gan Krievijā, gan Ukrainā. Devu aktieriem nospēlēt divas ainas un, kad redzēju, kā to dara Valentīns, jutos viņa spēles pārņemts.” Filmā galvenās lomas uzticētas arī diviem Polijā zināmiem aktieriem, kā arī pašmāju zvaigznēm – Gunai Zariņai, Edgaram Samītim un Jurijam Djakonovam.

Jura Kursieša drāmas "Oļegs" kadri un aizkadri

Jura Kursieša drāmas "Oļegs" kadri un aizkadri.

gallery icon
49

Filmas pirmizrāde Latvijā notika 4. oktobrī, bet tā jau paspējusi iegūt vairākas balvas un pat tikusi izrādīta prestižajā Kannu kinofestivāla skatē "Directors’ Fortnight", kļūstot tikai par trešo pilnmetrāžas filmu Latvijas vēsturē, kurai tas izdevies.

Tēmas