Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
FOTO: smalki tērpti ļaudis apmeklē "Rīgas balli"
foto: Mārtiņš Ziders
Sarkanais paklājs

FOTO: smalki tērpti ļaudis apmeklē "Rīgas balli"

Jauns.lv

Sestdien, 7. septembrī, Melngalvju namā notika pasākums “Rīgas balle 2019. Latvijas baletam — 100!”.

FOTO: smalki tērpti ļaudis apmeklē "Rīgas balli"...

Šogad balles patronese Natālija Tumševica-Ērgle un viņas radošā komanda bija būtiski papildinājusi svinību programmu. Plašāka ir arī tās dalībnieku ģeogrāfija – balli apmeklēja viesi no Francijas, Anglijas, Šveices, Itālijas, Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Igaunijas un daudzām citām valstīm. 

Viesi ierodas uz "Rīgas balli 2019"

2019. gada 7. septembrī Melngalvju namā notika pasākums "Rīgas balle 2019. Latvijas baletam — 100!".

Tāpat kā iepriekš, svētki notika izsmalcinātajās Melngalvju nama telpās, kur izmeklētu XVIII un XIX gs. klasisko skaņdarbu pavadībā balles viesi varēja izbaudīt cildeno Eiropas labākās sabiedrības rautu atmosfēru. Līdztekus mazurkai, valsim, polonēzei un kontrdansam, pasākuma organizatori “Rīgas balles 2019” mākslinieciskā vadītāja, populārā pedagoga, režisora un horeogrāfa Tāļa Sila vadībā vakarā programmā bija iekļāvuši baletam veltītus priekšnesumus.

Balli atklāja Rīgas mēra Oļega Burova svinīgā uzruna. Pēc tam viesus sagaidīja jauno debitantu oficiālais iznāciens un pirmā deja. Debitantu pāri tika izvēlēti Latvijas lielākajās augstskolās, tos sagatavoja labākie sarīkojumu deju dejotāji un horeogrāfi.

Pasākuma koncertā piedalījās Operetes teātra simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā, džeza orķestris Mirage Laura Amantova vadībā; Latvijas Nacionālās operas un baleta solisti Sonora Vaice un Kristaps Jaundžeikars; operetes teātra solisti Kārlis Rūtentāls un Laura Purena, populārie Latvijas operdziedātāji Olga Argo un Vadims Vakarjuks; pieckārtējie Latvijas čempioni standartdejās Edgars Linis un Elīza Ancāne, perkusioniste un balerīna Soņa Misina, kā arī "TS Dance Academy" balerīnas, Itālijā, Ķīnā, Bulgārijā un Krievijā notikušo starptautisko konkursu laureātes Evelīna Inne, Elza Strumpe, Sofija Rokka un Margarita Koroļeva. Vakaru vadīja impozantais Armands Simsons.

“Ar Rīgas balli mēs vēlamies atgādināt par mūsu kultūras bagātībām. Šī projekta sūtība ir popularizēt Rīgu un Latviju visā pasaulē, tā veicinot kultūras tūrismu. Tādēļ mēs esam ļoti priecīgi, ka četru gadu laikā mūsu pasākums ne tikai ir iekarojis Latvijas iedzīvotāju sirdis, bet arī spējis piesaistīt starptautiskās sabiedrības uzmanību. Ļoti patīkami, ka Eiropas augsta līmeņa pasākumu eksperti iesaka apmeklēt “Rīgas balli”. Turklāt Latvijā dzīvo neticami talantīgi cilvēki. Un mēs esam apņēmušies finansiāli atbalstīt tos, kuriem ir mazāk iespēju attīstīt savu talantu. Vēlos personiski pateikties mūsu pastāvīgajiem partneriem un brīnišķīgajiem balles viesiem, kā arī visai komandai – lielākā daļa šo cilvēku bez atlīdzības palīdz un piedalās pasākuma organizēšanā un norisēs. Bez viņiem es nekādi nespētu Rīgai izveidot šādus svētkus,” saka Natālija Tumševica-Ērgle. 

“Rīgas balles 2019” labdarības akcija notika sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu. Atbalstam fonds ir izvēlējies divus konkursa laureātus: 14 gadus veco vijolnieci Terēzu Sāru Šmiti no Jūrmalas daudzbērnu ģimenes un 11 gadus veco čellistu Reini Rudzīti no Rīgas. Svētku laikā viņi sniedza priekšnesumus balles viesiem.

“Rīgas balle” ir ikgadējs starptautisks pasākums, kura galvenie mērķi ir klasiskās Eiropas un tradicionālo Latvijas kultūras vērtību atdzimšana, Rīgas un Latvijas popularizēšana pasaulē, kā arī atbalsts jauniem, talantīgiem mūziķiem.